Nici n-am intrat bine în Aprilie că mă înghiontește ideea unui 1 Mai în jurul grillului. Din fericire, vremea-i bună, grill este, deci pot să exersez în voie, precum Garda Națională pentru defilarea de 1 Decembrie. Brrr. Mai zilele trecute am avut musafiri la prânz. Am organizat o mică olimpiadă de grătare, după modelul de mai jos:
Am pus mai multe mirodenii și nemirodenii în mojar (enibahar, dafin, piper alb, piper negru, piper roșu, ceapă uscată, semințe de in, sare, coajă de portocală). Le-am frecat bine până le-am făcut mii fărâme, ca-n poveste.
Am tăvălit bine mușchiul de porc prin praful acesta aromat, l-am învelit în hârtie cerată și l-am pus în frigider.
Am luat și niște cotlete de miel.
Le-am pus într-un vas, cu ulei de floarea soarelui extravirgin, sare, piper, rozmarin și usturoi. Am acoperit vasul și l-am pus în frigider.
După 48 de ore (da, am făcut asta cu două zile înaintea prânzului despre care vă vorbesc), am încins grătarul. Am pus mușchiul într-o parte mai puțin expusă, să se pătrundă încet. Oricum, n-a stat mai mult de 20 de minute pe grill, întors pe toate părțile.
M-am ocupat de miel în aceeași manieră, cu diferența că a stat pe zona mai încinsă a grillului.
Am prăjit niște felii de pâine neagră. Au mers perfect stropite cu ulei.
Am potrivit două salate la masă. Una cu vinegretă (oțet balsamic, ulei de floarea soarelui, sare, piper), cu brânză de capră și ridichi.
Alta cu castravete, roșii cherry, brânză de capră și un dressing din iaurt amestecat cu ulei, sare, piper și cardamom.
Am luat carnea de pe grill. Mielul după 10-12 minute…
Despre arome, texturi, parfumuri, nu vă vorbesc, doar aveți imaginație cu toții.
Vedeți pe felia de pâine niște ciuperci? Sunt lamele de champignon pe care le-am ținut 30 de minute într-un amestec de oțet balsamic și ulei de măsline, cu puțină sare. S-au marinat perfect și au fost delicioase. Au mers bine cu mielul. Să fiți sănătoși.
imaginatie,spui? ba bine ca nu,a mea a luat-o razna,salivez precum cainele lui pavlov! cred ca a fost delicios!
Acusi vine Pastele si ce ai facut aici o sa incerc atunci, bine in stilul meu de gospodina obisnuita, fara pretentii.
Bineanteles si cu alte bunatati de sezon. Pana atunci, mai avem rabdare.
unde gasesc cotletele de miel, oare? mi s-a facut o pofta de nu pot astepta pan’la Pasti!
Mi-e dor de grătarele tale cu care-ai uimit Bucureştii !
Poate, după Paşte, mai vii pe la noi…
Şi tu şi ai tăi să fiţi sănătoşi !
si totusi, de unde se poate cumpara cotletul de miel? (ca sa nu mai intreb in maniera offtopic: de unde se paote cumpara de exemplu, ca acum mi-a trecut prin minte, un piept de rata; sau chiar o rata intreaga…)
Cotlet de miel la metro, auchan sau pe la macelarii.
Matilda, sper sa mai avem ocazia.
Maria, un pic de rabdare n-a omorat pe nimeni:)
Carmen, a fost, multumesc.
Laurentiu, depinde unde te aflu. In timisoara am vazut chiar in piata, in hala de carne, si rate si gaste.
@Adi:
merci. in bukale.
cel putin pe unde ma invart eu, nu-mi amintesc sa fi vazut altceva decat porc/vita/pui.
Ciupercile au fost crude? Arata superb si banuiesc ca si gustul e unul pe masura!
Salve Adi!
O combinatie cum nu se poate mai potrivita si mai sanatoasa!
Toate cele bune!!!
Salut!
O nebunie ce ne-a prezentat.
Si cand te gandesti ca eu sunt la cura(vreau sa dau jos vreo 10 kile) si ma uit la poze si citesc si i-mi imaginez….. si musc din mar…
Din tot ce ai pregatit aici am incercat doar painea cu ciupercile pentru ca tin post. Este super buna!! Doar ca pe lamele de champignon am pus otet de orez ( care nu este asa de tare) si am pus in plus putin usturoi… si am data gata o bagheta :))
nu mananca sotul miel,se poate sa ma inspiri pentru o friptura din carne de vitel? Multumesc !!!
am mai multe rețete cu vițel pe blog.