Cotlet de vițel marinat

1.1K

Am început zilele astea să caut și să testez, să aflu și să cercetez (nu neapărat în ordinea asta) mai mult despre carnea de vită și despre relația ei cu grătarul. Mă interesează maturarea și marinarea, acțiunile-n sine, nu poveștile despre ele. Singurul fel în care pot afla e să le fac eu însumi. Am început ușor, cu marinarea. Cotletul de vițel de la Auchan e vedeta. A costat 9 lei.

Pentru marinare am folosit sare, piper, usturoi, ulei de floarea soarelui extravirgin și o pungă pentru marinare, din aceea cu fermoar.

Am presărat piper proaspăt măcinat și sare grunjoasă pe ambele părți ale cotletului.

Am tocat usturoiul și l-am plasat pe carne, am turnat și uleiul (o lingură, nu mai mult) și am uns bine carnea. Am pus bucata-n pungă și punga în frigider, de Duminică dimineața până Marți seara. Adică trei zile.

După trei zile… (slana-i pentru grătar, nu are treabă cu marinarea). Am lăsat carnea o oră la temperatura camerei după ce am scos-o din frigider.

Am încins bine grătarul și am curățat usturoiul depe carne înainte de a o pune la fript.

Patru minute pe fiecare parte.

Dacă vă place bine făcut, mergeți până la 6-7 minute pentru fiecare parte, dar e pe riscul vostru.

Eu am pus lângă bucata mea de carne puțină dulceață de ceapă.

Am lăsat carnea medium și nu mi-a părut rău. Roz perfect, moliciune, gust bun.

N-a fost chiar „maaamă, ți se topește-n gură” dar nici gumă de mestecat n-a fost. Cuțitul a trecut prin carne ca prin unt, marinarea și-a făcut datoria. Cu alte cuvinte, un grătar decent. Am mâncat mult mai prost cu 60 de lei.

Săptămâna asta încep povestea cu maturarea. O să vă dau de veste. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. oh da, cum se spune, cea mai buna leguma e carnea, arata genial. mi-ai facut pofta de un gratar in aer liber

  2. Eu folosesc pentru marinat carnea rosie o combinatie de otet balsamic sau vin, ulei de masline, o ceapa taiata, frunze dafin, ienibahar, coriandru si cimbru. Incearca:)

  3. Chiar am zis si eu ca incerc sa fac un fel de carne maturata ca si prociutto crudo, dar n-am apucat sa incerc. Poate ne dai niste ponturi.

  4. adihadean Author says:

    leo, nu sta:)
    lucian, uneori și eu, dar mi-am propus ca în cazul de față să merg pe intervenție minimă:)
    Gabriel, poate vă dau:). Când o să ajung la capitolul acela.

  5. Carnea de vita nu se marineaza cu sare deoarece se intareste cand o pui pe gratar (devine cauciuc). Eu marinez cu otet balsamic si ulei de masline. Dar las la marinat 24 ore.

    1. adihadean Author says:

      Raluca, exemplul de față contrazice ce spui tu:)

  6. Arată grozav! Totuși, dacă-i experiment, experiment să fie: am să încerc treaba cu bucata x 3. O bucată lăsată nemarinată și sărată, piperată și usturoiată inainte de frigere, o bucată ca in experimentul tău și o bucată așa cun zice @Raluca.

    1. adihadean Author says:

      Tuchi, aștept părei după:). Atenție la sare, să fie grunjoasă și să nu fie multă:).
      răzvan, nu se oxidează, e acoperit cu ulei.

  7. Arata bine. Si eu experimentez in ultimul timp cu carnea de vita.
    Intrebarea mea: nu este un pic cam mult 3 zile pentru usturoiul ala? Nu se oxideaza?

  8. Salut Adi!
    Am o mica intrebare-sugestie-propunere. Nu te-ai gandit sa faci o pagina doar pentru „gratarit”? Ai o groaza de retete intersante si din cate-mi dau seama esti mare tovaras cu grataru’… da’ chiar „Uscaturi”?

    Sa fii sanatos!

  9. adihadean Author says:

    „uscături” semnifică multe. în general se deosebesc de „zemoase” prin faptul că nu trebuie să ai la îndemână o lingură pentru a le putea mânca.

  10. Nu e cam cruda in interior??? Eu m-as incumeta, dar ai mei nu prea…

  11. Da, am vazut ca ne spui si cum sa iasa mai bine facut

  12. Na mie exact asa-mi place!

  13. Interesanta reteta. Si eu sunt pe cale sa devin „grataragiu”, fiind instrumentul meu preferat. Inca mai cochetez cu marinarea carnii, recent am inceput sa experimentez. Oare nu e prea mult 3 zile la frigider? Eu pana acum (ambele dati) lasam doar 24 de ore carnea.

    Apropo, uite ce am dezgropat :)
    https://adihadean.ro/2007/12/linistea-dinaintea-galagiei/

    1. adihadean Author says:

      Dragoș, gândește-te că în Anglia poți vumpăra vită maturată 11-16 săptămâni:)

  14. Ciudat. M-as astepta sa ii spuna vita dezgropata in loc de vita maturata la vechimea aia. Tainele bucatariei imi sunt inca ascunse in mare parte.

  15. daca vrei gasesti vita buna la urcarm nu vreau sa fac reclama dar de acolo cumpar pentru gratar si nu e talpa

  16. dar vita argentiniana nu ma poate lamuri cineva unde gasesc ?

    1. adihadean Author says:

      ioana, la metro, de exemplu

  17. Vorba zicalei: cine poate oase roade, cine nu nici carne moale :) Exemplificare pentru ioana: http://www.selgros.ro/catalog.php?id=361

  18. razvan anton says:

    Salut,
    Stiu ca ai fost foarte ocupat dar ma intreabam daca ai noutati referitor la proiectul „carnea de vită și relația ei cu grătarul”. :)
    Multumim :)

    1. adihadean Author says:

      Nu am:)

  19. razvan anton says:

    Am urmat sfaturile tale din reteta asta si totul a mers perfect :). Am folosit pulpa de vitel care a stat de vineri pana duminica. A iesit fix cum trebuie – in sange pentru mine si bine facut pentru sotie, fraged si aromat.
    Multumesc!

  20. Încearcă data viitoare cu ulei de măsline în loc, cu puţină zeamă de lămâie (acidul frăgezeşte) şi nişte rozmarin verde. Ah, şi fără sare. E suficient s-o pui cu 10 minute înainte, altfel rişti să scoată apa din carne (so they say). Mie reţeta asta-mi iese aproximativ constant ok… Acuma problema e şi materia primă, pe care nu prea te poţi baza la noi…

    P.S. Important şi fain detaliul cu îndepărtatul usturoiului. Rare sunt mai rele aromele în bucătărie decât usturoiul ars! :D

    1. …. si lamaia face sa ramana culoarea carnii cit mai naturala.

  21. Marinarea insemana si niste vin alb, si poate mai multe zile.Aciditatea din vin infragezeste carnea,Eu o las cam 10 zile cu vina , foi de dafin , piper putin sare si busuioc/ cimbru.Ei bine carnea aia este frageda si buna.Depinde mult si de carne.

  22. Adi, in unele retete pentru marinare am vazut si lamaie si pentru o ora-doua la frigider am testat si merge. Oare o pot lasa si cu lamaie mai multe zile sau nu merge?

  23. …..si ce bine ar merge un Pinot Noir, putin frapat, langa…..

  24. Clostridium botulinum, cea care duce la Botulism – sa te fereasca Sfantu’ – se dezvolta exact in mediul anaerob care-l găsește in ulei. Bacteria e prezenta in orice catel de usturoi dar începe sa se multiplice doar când e-n ulei. Îmi vine sa-i pleznesc pe geniii care-si păstrează mujdeiul mai mult de-o zi de exemplu

    Altfel arată bine, dar fa-ți o favoarea si lăsa usturoiul de-o parte data viitoare. Si-n temperatura scăzută tot se multiplica atâta timp cât are mediul anaerob.

    Sa-ți fie de bine, mie-mi place-n sânge. „Blue steak” dacă ai curiozitate s-o faci.

    1. De-ar fi în fiecare căţel de usturoi, cazurile ar fi la tot pasul. Se vinde în supermarket usturoi în ulei. Vezi aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Botulism#Prevention

      Deci *se poate* lua şi de la usturoi ţinut sub ulei, dar asta nu înseamnă că oricine mănâncă friptură marinată cu ulei de măsline şi usturoi va face botulism. Mai ales că carnea unsă cu ulei nu e tocmai un mediu anaerob :))

  25. Nu-nteleg de ce-mi dai linkuri web care nici macar nu te obosesti sa-l citesti.

    „While commercially canned goods are required to undergo a „botulinum cook” in a pressure cooker at 121 °C (250 °F) for 3 minutes…”

    Comercializarea usturoiului in ulei se face dupa „gatire” ca sa previna exact ce vorbeam eu.

    Da, bacteria e prezenta in majoritatea usturoiului care oamenii-l ating si consuma zilnic. Diferenta e ca un om se imbolnaveste numai cand exista un numar destul de elevat care sa ne afecteze organismul. Dandu-i mediu anaerob, in ulei, fara „gatire comerciala”, te expui inutil pe tine insuti si cei care-ti consuma produsele la Botulism.

    Faceti-mi o favoare si nu va mai raciti gura degeaba incercand sa-mi dovediti ca gresec. Eu mi-am spus parerea bazandu-ma pe realitatea stiintifica, nu wiki-general knowledge. Mergi si vorbeste cu un epidemiolog si-nformeaza-te.

  26. valeria says:

    vai de mineeee, atata caz pentru usturoi.Am mancat toata viata mujdei de usturoi mai vechi de o zi si n-am facut botulism si nici ceilalti care au mancat ca si mine nu au facut. si am 60 de ani si arat mai bine decat multi, mai tineri decat mine. dar usturoiul din salamuri si din alte preparate??? mai lasati-ma si cu epidemiologii si nutritionistii lui peste prajit, ca multi nici nu merita sa-i bagi in seama. unul spune intr-un fel si altul in alt fel si nu stii dupa care sa te iei. cel mai bine stie fiecare ce ii face rau si ce nu.bunicii si parintii nostri nu mai luau sfaturi de la epidemiologi si nutritionisti si erau mult mai sanatosi decat cei din zilele noastre care maninca ghidati de altii.

  27. Buna
    Te urmăresc de cativa ani,nevasta mea e clujanca get-beget,si am vazut ca esti si prieten cu Mugur. In fine
    Gătesc mai ales iarna,in special pt copiii nostri,si pt noi bineinteles,dupa retetele tale,si nu ma mai satur. De vreo trei ani cresc tauri de carne,doar pt consumul meu personal,si ma rup în gătit urmărind preparatele pe care le postezi.Jos palaria
    Merita tot.
    Nici nu am cuvinte,la reusitele pe care le- am obtinut. Acuma bine,am dat si rateuri.
    – Treaba- i buna!

  28. Nu ma consider un bun bucatar sau vreun chef, dar imi place sa gatesc si sa improvizez. Gatesc 5 zile din 7 la gratar pe lemn sau carbune. Astazi am incercat ceva. Inspiratie de moment.
    una bucata capac de vita care va face 2 zile baie in combinatia urmatoare:
    ulei masline extravirgin, burbon, sos soia, sos worcester, otet mere, vin rosu, busuioc, chili, sare grunjoasa, piper 4 culori, usturoi, boabe de rodie, suc de rodie, cafea macinata, zahar brun, boabe mustar si putina miere.
    Miroase minunat. sunt curios ce va iesi :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close