Faza cu gătitul pentru rețetarele proiectului Viața la grădi se apropie de final. Practic, se încheie azi. Urmează un urcuș greu despre care vă voi povesti puțin mai încolo. Acum, despe lucruri maipuțin grele. Ieri a fost ziua de naștere a Iuliei (Iulia care mă ajută-n bucătărie și în afara ei, la cumpărături&stuff). Am plecat de acasă cu gândul să-i duc un buchet de flori dar pe la jumătatea drumului mi s-a rupt pedala din dreapta a bicicletei, am trecut pe la atelierul de reparații și mi-au ieșit florile din cap pentru că în locul lor intraseră o grămadă de draci (Doamne iartă-mă). Am încercat să mă scot pe finalul zilei de gătit de ieri cu o tartă cu mere pentru Iulia.
Pentru blat am folosit o cană de făină, două gălbenușuri, o ceașcă de zahăr, două linguri de unt.
Am frământat aluatul două-trei minute (fără praf de copt).
L-am întins într-o tavă, l-am înțepat cu furculița să nu se umfle și l-am copt un sfert de oră la 17-180 de grade Celsius. Nu l-am mai lăsat la rece înainte din lipsa timpului. Se pare că nici nu trebuie, aluatul a ieșit perfect.
Cât s-a copt aluatul am tăiat merele cubulețe și le-am înmuiat puțin pe foc, cu două linguri de zahăr brun și puțină vanilie.
Am turnat peste ele (după ce s-au răcorit puțin) o cană de smântână dulce în care am bătut un gălbenuș. Am răsturnat merele peste aluatul din tavă (care s-a copt deja) și am dat tava la cuptor pentru încă un sfert de oră.
La urmă am împrăștiat frunze de mentă peste tartă.
De obicei îmi iese, sper că i-a plăcut și Iuliei.
A fost ca de obieci, ti-a iesit. Am savurat-o pe toata :). Multumesc frumos!
:))) La multi ani!!!!
diseara fac si eu. O intrebare: smantana dulce este de fapt frisca lichida?
Da. Daca vrei sa stii ce mananci, ti-o faci singur din smantana de calitate cu cat mai putin zahar posibil.
e de fapt smântână dulce:). o găsești în supermarket.
Din seria ”iata ce pot face doua maini dibace”, as adauga ”dibacele,harnicutele,priceputele,neobositele”- (asa ii spun pustiului meu),a iesit o super tarta.Musai sa incerc reteta asta,noua ne plac merele.Sa fii sanatos si tu,Adi!
@adihadean: am mai lamurit un mister: frisca lichida si smantana dulce nu sunt acelasi lucru.
uneori pot fi (adică există smântână dulce pentru frișcă, e ceva mai grasă). diferența (una dintre) dintre ele e că frișca lichidă e de obicei vegetală și conține zahăr plus multe alte lucruri (agenți de întărire&stabilizare).
Eu ma refeream la frisca lichida facuta din lapte. Nu suport frisca vegetala (tip Hu***la).
Daca nu gasesc smantana dulce, pot folosi altceva?
Ce usor si rapid se face!
Cred ca prestez si eu maine o tava :D
o să găsești:).
buna , se pot pune piersici in loc de mere ?
sigur, poti să pui aproape orice fruct:)
@marcian-smantana o gasesti pe la kaufland si se numeste smantana pt gatit,de la LA DORNA sau GRAN CUCINA..
lavinia, gran cucina nu-i smântână, e un fel de frișcă vegetală:).
Nu stiu ce-am facut gresit dar mi-a iesit un aluat tare si sfaramiscios pe care nu prea reusesc sa-l intind in tava (poate un pic prea multa faina? depinde de cana). L-am tinut la frigider vreo ora. Ai vreo idee (rapida) cum sa-l dreg ca sa-l bag la cuptor….’Tzmesc!
raluca, fă altul:). uneori se întâmplă, pățesc și bucătarii cu stele pe umăr:).
merge dres cu 1-2 linguri de apa rece sau cu un albus, isi recapata elasticitatea si se poate lucra
‘ai de banana mea…. am dat deja comanda la bucatarie !
Adi, hi hi…asta cu bucatarii cu stele chiar m-a linistit :P. A iesit o tabla cu mere, comestibila totusi cu niste lapte cald langa la micul dejun. Mai incercam o data zilele astea (trebuie sa-mi ling ranile dupa infrangerea asta crunta – intamplarea face ca in acceasi zi am ars si gulasul de vita in timp ce ma jucam cu bebelusul meu)
Aceiasi problema ca Raluca am avut si eu. De intins l-am intins relativ bine dar a fost foarte sfaramicios dupa ce s-a copt / racit. Din pacate nu am o tava mai mica asa ca am facut intr-un vas de jena. Dar nu cred ca asta sa fi fost problema.
Astazi iti urmez sfatul: fac din nou. Dar de data asta pun si un pic de lapte sau apa in aluat. :)
răzvan, lapte e ok:)
A iesit suuper! Este primul aluat din viata mea :-)). Habar n-aveam ca ma pricep :-). Am descoperit site-ul din intamplare cand am incercat tiramishu :-) (si acela tot primul, si acela MINUNAT, acum primesc cereri de tiramisu de la prieteni cand vine vorba de vreo petrecere – am creat o alternativa la torturile de la cofetarie ;-) )
felicitări, oana:)
Grozava reteta. A fost prima prajitura pregatita de mine vreodata si a iesit super, m-a laudat toata lumea, ca sa nu mai zic ca s-a terminat instant. Blog-ul tau m-a ajutat sa descopar cat imi place sa gatesc. Absolut grozav! Felicitari pentru torta olimpica!
Multa, multa bafta in continuare si la cat mai multe postari gustoase si sanatoase!
Salut,
eu am „descoperit” de curand aluatul de tarta. si acum am gasit si varianta „light”. inca nu am incercat, dar abia astept: http://www.sugarfreemom.com/recipes/healthier-whole-wheat-pie-crust-makes-2/#.T7K-jPCJ-7I.facebook
pt.aluatul tartei ai folosit faina
integrala?
nu
250 gr.faina
2 galbenusuri
un ou inreg
100 gr.unt ( 2 linguri unt???)
5o gr. zahar
50 ml smantana sau lapte
o picatura de sare
vanilie(optional)
Aluatul se tine la rece 30 de minute.
La dulciuri nu te poti juca cu cantitatile si regulile retetei din simplu motiv ca ratezi prajitura !!! P.S. pentru Raluca
La mine merele au lăsat zeamă şi am pus peste smântâna dulce, dar poate era mai bine să pun doar merele fără acel sos rezultat. :D
Pot fi folosite piersici în loc de mere?
sigur:)
am s o execut cat de curand:)
Mai putin zahar e posibil?
da
in loc de unt pot folosi margarina ???
am incercat-o si m-a uimit usurinta cu care se face. desi am fost la un punct sa arunc aluatul, mi se parea ca nu e chiar ok. am urmat pasii pana la capat totusi si a iesit ceva extraordinat!!!!!
Am facut-o deja de cateva ori este foarteee usor de facut si ptr mine care sunt paralela cu gatitul :) O singura intrebare as avea, nu stiu din ce cauza imi pica bucatile de mere de pe aluat (nu se lipesc bine de aluat ;) daca e poate spune asa) Mercii
Pot sa fac aceiasi reteta cu caise ?
eu toate retetele de la Adi Hadean care le am facut mi au iesit ,aluatul folosit de Adi este sfarimicios dar foarte bun asa trebuie sa fie ,la tarta asta cu mare nu am avut smintina dulce dar cred ca nu conteaza asa de mult sunt curioasa cum este la gust