Miel copt încet

2.6K

Acum două zile am gătit două sferturi de miel (o jumătate, cum ar veni), la tavă, în cuptor. Una dintre tăvi, cu tot cu mielul din ea, e în imaginea de mai jos.

mielCum am procedat? Extrem de simplu. Am curățat carnea de orice impurități a lăsat acolo măcelarul, am frecat-o bine cu sare grunjoasă, am tapetat-o cu pătrunjel, leurdă, ceapă verde, am mai pus peste ea și pe sub ea câțiva căței de usturoi în tecile lor, am învelit tava în folie de staniol și am pus-o în cuptor. Un cuptor obișnuit, de uz casnic, cu reglaje minime (temperatură/timp/ventilație/copt sus-jos). Am setat cuptorul pe 140 de grade Celsius (de la cuptor la cuptor temperatura poate să urce 5-10 grade, să coacă mai tare într-o parte etc, sunt lucruri pe care le înveți gătind în același cuptor). Am copt mielul sub folie timp de șase ore apoi am îndepărtat folia și l-am mai lăsat în cuptor o oră. Odată scursă acea oră, aș fi putut scoate mielul din cuptor, dar am ales să nu o fac și să merg cu coacerea mai departe. Asta a însemnat încă aproape trei ore de coacere, până au sosit oaspeții. Coacere doar de jos, fără ventilație. Dacă mielul ar fi fost în primejdie să se usuce sau să se ardă, de bună seamă că aș fi oprit coacerea sau aș fi coborât temperatura (la 80-100 de grade, poți găti un miel 36-40 de ore fără nicio problemă). Pe timpul coacerii am turnat câte o jumătate de sticlă de vin roșu în fiecare tavă, după ce am îndepărtat folia, și am hidratat mielul de trei ori cu amestecul de vin/suc propriu adunat în tavă, folosind o lingură.

Pentru mulți dintre românii din ziua de azi, gătitul îndelungat e un mister, o sursă de mirare sau o ocazie bună de a exclama „du-te mă, lasă-ne cu tâmpeniile tale” sau „hai, mai taie din ele”. De ce ai găti o bucată de carne 10 ore când poate fi mâncată și după 3? Dar de ce ai găti-o 36 de ore, dacă poate fi mâncată și după 3? În principiu, din același motiv pentru care gătim morcovii, deși îi putem mânca și cruzi. Pentru gustul care se dezvoltă în timp, pentru frăgezime, pentru aromele complexe care nu au cum să apară la o gătire de scurtă durată. 150 de grade Celsius pot să distrugă o bucată de carne? Nu, dar tu poți să o faci, dacă nu știi cum să procedezi, dacă ești ignorant sau dacă ești neatent/nepăsător. Presupunând că nu bifezi niciunul dintre criteriile de mai sus, te provoc să încerci măcar o dată. Vei înțelege mâncarea cu totul altfel, vei vedea că universul e mult mai larg decât știai ori puteai să-ți imaginezi (imaginația funcționează doar pe baza cunoștințelor deja acumulate de noi). S-ar putea să ajungi la concluzia că nu merită, dar măcar o să știi sigur. Și apropo de consum+efort, o soluție bună poate fi slow cooker-ul de la Crock-pot, care poate găti  zeci de ore în șir la temperatură chiar mai joasă decât cea a unui cuptor clasic (de la 65 la 100 de grade Celsius), fără să implice participarea ta pe durata procesului (un cuptor te solicită tocmai din motivele enunțate mai sus). Dar despre slow-cooker, într-un articol viitor, în care vă voi arăta o altă modalitate de a găti mielul pentru masa de Paști.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Claudiuss says:

    Poate de asta si oierii si haiducii prefrau oile si curcanii(astia ultimii mai rarut ),inveliti in pamant…(Cuptoarele moderne,nu erau accesibile),…doar focul ,pietrele si clisa-(CLÍSĂ, clise, s. f. 1. Pământ argilos care în amestec cu apa formează o pastă cleioasă; p. gener. argilă. 2. (Reg.) Pâine nedospită sau necoaptă bine; aliment cleios, fără gust. 3. (Reg.) (Bucată de) slănină. – Din bg. klisa. )

  2. Mielul la cuptor se face obligat prin procedura slow cook!La reteta de mai sus as mai adauga cateva crengute de rozmarin!O zi buna si un weekend super!

  3. Ce mirodenii ai pus pe miel, in afara de verdeturi si usturoi?

    1. Adi Hădean Author says:

      niciuna

  4. La cuptorul pe gaze, la ce trepte trebuie coacerea aceasta indelungata?

  5. Alexa Georgeta says:

    arata minunat si cred ca e un deliciu , iti multumesc ptr. sfatul de al prepara , sa ai pofta mare si un weekend fericit alaturi de cei dragi .

  6. Chef,
    Teribila reteta…cu tot cu „aciditatea” din ea….meritata de cine….merita.

    Eu folosesc menta in loc de patrunjel.
    Pt cei ce nu agreeaza gustul specific al carnii, e solutia (zic eu) perfecta – am vazut menta ca si ingredient intr-un mix la plic (pt oaie si miel). Asa ca m-am inspirat, si zic eu, cu folos.

    Daca gresesc cumva, scuze. Chiar nu mi-as permite sa va dau eu retete, Dvs!
    Monica

  7. Dupa patzania cu macelaru” ai facut cea mai buna alegere . Partea din fatza de miel este mai scumpa in orice tara din lume pt. ca este mai frageda si mai mult ai ales partea stanga care este mult mai frageda ca partea dreapta fatza logica …??in viitorul comentariu!!!!!

  8. Cautam o reteta de miel, va multumesc frumos, mi-am gasit-o. O voi incerca si revin cu impresii. Toate cele bune, Nico

  9. Arata foarte bine insa daca mananc fara salata mi se face rau.

    Pofta buna sa aveti!

  10. doru birnaz says:

    nu toata lumea are un cuptor obisnuit de uz casnic !

  11. Gigi Codin says:

    Inteleg ca mielul l-ai facut in 2 tavi , in acelasi timp. Cum le-ai asezat in cuptor? Multumesc.

    1. Adi Hădean Author says:

      una deasupra celeilalte. n-a fost nevoie să le mișc, dar asta-i o particularitate a cuptorului, deci e posibil ca în alte cupotare să fie necesar.

  12. chirci andrei says:

    Super rețetă.pentru cuptoarele cu gaz(de la aragaz) timpii de coacere sunt la fel?

  13. Foarte multe retete cu carne de miel si tin sa iti multumesc pentru asta, mai ales ca eram putin in pana de idei precum a gati si altfel acest tip de carne pentru Paste.

  14. Buna Adi,

    Felicitari pentru tot ce faci!

    De unde ai cumparat pulpa? As aprecia daca mi-ai putea indica o macelarie sau un retailer de unde cumperi si tu miel si esti multumit de calitate.

    Multumesc mult!!

  15. Buna ziua Chef.Ma puteti ajuta si pe mine cu o reteta pentru a marina in miel de 8-10 kg pentru masa de Pasti.Masa este pentru 15 persoane si o sa facem mielu la proțap.Multumesc mult

  16. Bună ziua, Chef Adi!
    Aș dori să știu ce merge cel mai bine lângă această friptură de miel?
    Mulțumesc și sărbători fericite alături de cei dragi!

  17. Salut Chef.
    Ce imi recomanzi pentru inlocuirea LEURDEI?
    Vreau sa incerc reteta, dar nu stiu daca gasesc in perioada asta leurda pe undeva

    PS. Mersi anticipat

    1. Adi Hădean Author says:

      de bună seamă, nu-i sezon. pentru gust, usturoi, e pe acolo.

  18. Îi bai dacă am adăugat vinul de la început?

  19. Grozava reteta ! Si parintii mei obisnuiau sa o tina mai mult la cuptor, dar nu foloseau reteta asta . As fi tentat si de varianta asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close