Deși tocmai am venit de la mare, ca multă lume în perioadă asta, am avut norocul să primesc de la munte niște gălbiori cum de mult n-am mai văzut. Tare frumoși. M-au trimis direct în copilărie, când bunica obișnuia să ne prăjească bureți și să ne facă tocăniță de ghebe și papricaș de gălbiori. Locuia într-un sat de lângă Brașov, la pădure. Așa că mare mi-a fost bucuria când am primit gălbiorii ăștia. Am decis să nu fac papricaș, erau atât de frumoși încât nu am vrut să îi amestec în vreun sos. I-am gătit simplu, să îi pun cât mai bine în valoare. Pe felii de mămăligă prăjită, ca niște bruschete neaoșe.
Am folosit:
- 500 ml de apă
- 125 g de mălai
- O lingură de sare
- 1 lingură de parmezan ras
- O lingură ulei (pt. prăjit mămăliga)
- 500 g de gălbiori
- 2 cepe albe
- 3 căței de usturoi
- 50 g de unt + o lingura de ulei
- Sare, piper
- 3 fire de ceapă verde
- Câteva fire de cimbru
Preparare
Am făcut întâi mămăliga din apă, sare, mălai si parmezan adăugat la final, pe care am răsturnat-o într-o tava întinsă. După ce s-a răcit, am porționat-o în drepturinghiuri și am prăjit fiecare bucată în o lingură de ulei.
Am spălat gălbiorii sub jet de apă rece, pe fiecare in parte și i-am lăsat puțin la scurs. Am tocat ceapa albă si verde și tot usturoiul și le-am pus în tigaie cu untul și o lingura de ulei.
Le-am lăsat să se gătească la foc mic 10 min, am adăugat și o lingură-două de apă, sare și piper. Am venit cu gălbiorii și am mai condimentat cu puțina sare și o crenguță de cimbru.
I-am gătit cu capac 7-8 minute după care am luat capacul și i-am mai lăsat încă 7 min. Erau fragezi așa că nu a fost nevoie de prea mult timp. Delicioși pe mămăliga ușor crocanta. Plini de vitamine și proteine vegetale, nu sunt degeaba numiți “carnea pământului”.
Bunica ar fi mândră. Să aveți poftă!
Cu drag, Andreea.
Recunosc ca am dat click pe reteta din curiozitate pentru ca am vrut sa vad ce inseamna „in stil romanesc”. Am vazut si galben in poza principala si m-am gandit ca vor fi cu un fel cascaval. Nu ma asteptam sincer la mamaliga. Acum trebui sa ii fac „de test”. In afara de galbiori ce as putea folosi? Pentru ca sunt cam greu de gasit. Si de asemenea, nu as vrea sa folosesc champignon, de care m-am cam saturat…
Interesanta reteta , trebuie sa incerc neaparat ! Iti multumim pentru reteta, Andreea !