Zilele răcoroase nu se lasă duse, cel puţin nu aici, la poalele munţilor. Încă e vreme de încălzit casele, de lăsat aluatul la dospit într-un loc cald şi de copt pȃine. Dar nu orice fel de pȃine, ci pȃinişoare dulci şi aromate. Desertul acesta cred că va fi pe gustul acelora dintre voi cărora vă plac rulourile cu scorţişoară. Mi-au rămas nişte rezerve de mere Florina de anul trecut, ce s-au păstrat foarte bine la rece, şi m-am gȃndit să le găsesc un rost. Aşa că le-am pudrat cu zahăr brun şi le-am copt împreună cu bucăţi de rubarbă – vedeta pieţei în luna mai –, apoi le-am frămȃntat într-un aluat foarte aromat cu mirodenii. Aceste pȃinişoare le coc de obicei toamna, cu dovleac sau cu banane, dar sunt la fel de irezistibile şi cu mere şi o minune de sezon, rubarba, ce merită şi alt loc în afară de clasicele plăcinte, ori pandişpanuri. Pȃinişoarele cu mere, rubarbă şi mirodenii sunt perfecte dimineaţa, cu cafea sau cu lapte.
Ingredientele pentru aluatul de pȃinişoare cu mere şi rubarbă
- 180 g piure de mere şi rubarbă (1/3 rubarbă şi 2/3 mere)
- 200 ml lapte călduţ
- 14 g drojdie uscată
- 1 linguriţă scorţişoară
- 1 linguriţă pudră de ghimbir
- 1/2 linguriţă cuişoare măcinate
- 1 linguriţă mix de mirodenii măcinate (eu am pus: scorţişoară, cuişoare, flori de scorţişoară, cardamom, anason, mace, nucşoară)
- 1 linguriţă sare
- 330 g zahăr brun
- 120 g unt topit
- 600 g făină albă
- 50 g alune de pădure crude, tocate mare
Pregătirea pȃinişoarelor cu mere şi rubarbă
Mai întȃi, am încins cuptorul la 180 de grade celsius. Apoi, am curăţat merele de coajă şi cotor şi le-am tăiat în cuburi. Am spălat şi tulpinile roşii de rubarbă şi le-am tăiat şi pe ele în bucăţi de 2-3 cm. După 15 minute, merele şi rubarba s-au înmuiat suficient de mult în cuptor, le-am lăsat la scurs şi răcit, iar după aceea le-am pasat fin şi le-am pus deoparte.
Am pus la topit untul. Apoi, am încălzit laptele, am amestecat o parte din el cu drojdia şi am lăsat amestecul în pace timp de 10 minute. Într-un bol mic, am amestecat toate mirodeniile, după ce le-am măcinat în mojar împreună pe cele întregi.
Am turnat peste drojdie restul de lapte călduţ, am adăugat, pe rȃnd, sarea, piureul de fructe, 100 g din cantitatea de zahăr, 50 ml din untul topit şi răcit, 2 linguriţe din amestecul de mirodenii şi 200 g din cantitatea de făină. Am mixat totul cu ajutorul mixerului de mȃnă dotat cu cȃrlige, la viteză medie. După ce am obţinut un aluat semimoale, am mixat treptat restul de făină pȃnă la omogenizare. Am transferat aluatul pe o suprafaţă curată şi înfăinată şi l-am frămȃntat cu mȃinile, pȃnă cȃnd am obţinut un aluat moale.
Am mutat aluatul într-un castron încăpător, l-am acoperit cu un şervet curat şi l-am lăsat să crească 1-1/2 ore, într-un loc călduţ, pȃnă cȃnd şi-a dublat volumul. Între timp, am amestecat restul de zahăr împreună cu restul mirodeniilor, am retopit untul rămas şi am uns cu unt o formă de copt rotundă (kugelhupf) de 25 cm. Ideală ar fi fost o formă cu fundul detaşabil, însă nu am avut.
Coacerea pȃinişoarelor cu mere şi rubarbă
După ce aluatul s-a odihnit suficient, l-am frămȃntat puţin şi l-am împărţit în trei bucăţi. Am rulat bucăţile şi le-am împărţit pe fiecare în cȃte 16 bucăţi mai mici din care am format bile. Nu mi-am făcut griji că bilele din aluat nu au fost simetrice.
După ce am aşezat, pe rȃnd, bilele de aluat în untul topit şi le-am tăvălit apoi în zahăr cu morodenii, le-am pus în forma de copt în straturi, una peste alta, presărȃnd alunele tocate între ele. Am acoperit forma de copt şi am lăsat aluatul să crească într-un loc cald, preţ de aproape 45 de minute.
Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade celsius şi am copt pȃinişoarele timp de 50 de minute. După 20 de minute de odihnă la temperatura camerei, am răsturnat pe un platou forma cu puzzle-ul de pȃinişoare cu mere, rubarbă şi mirodenii. Bucătăria s-a umplut de arome minunate cărora cu greu le-am putut rezista.