A venit toamna și odată cu ea, a venit și timpul să culegem roadele pomilor și nu numai. Toamna e anotimpul meu preferat, pentru că mă poartă în altă lume, parcă. Mă inspiră cu povești nespuse si mă înconjoară cu un decor frumos colorat, parcă scos din povești. Toamna sunt cea mai productivă când vine vorba de rețete, pentru ca am de unde alege, livezile sunt pline, fructele sunt aromate, e momentul perfect pentru un dulce, pe cat de simplu, pe atât de gustos: orez cu lapte și pere poșate.
De cele mai multe ori încercăm să ne surprindem membrii familiei, prietenii sau oaspeții cu diverse deserturi complicate, care ne țin mult în bucătărie. Astăzi vreau să va demonstrez contrariul: poți să faci un desert bun într-un timp scurt, care o să-i încânte pe ceilalți, cu ingrediente deloc sofisticate, care se găsesc oriunde. Așadar vă prezint o rețetă de orez cremos cu lapte, pere poșate și nuci caramelizate. Cantitățile sunt pentru patru porții.
Ingrediente pentru perele poșate:
- 2 pere
- 500 ml apă
- 100 gr zahăr
- 50 gr ghimbir
- O păstaie de vanilie/ pastă de vanilie
Ingrediente pentru orezul cu lapte:
- 180 gr orez
- 60 gr zahăr
- O păstaie de vanilie/ pastă de vanilie
- 500 ml lapte
- 200 ml sirop de la perele poșate
- 150 ml smântână pentru frișcă
- 120 gr iaurt grecesc
Ingrediente pentru caramelizarea perele:
- 25 gr unt
- 25 gr zahăr
- 2 linguri miere
- 25 grame nuci / alune de pădure / migdale (eu am folosit un mix)
Metoda de poșare a perelor:
Am luat o oală, în care am pus apa și am lăsat-o sa ajungă la punctul de fierbere. Apoi am adăugat zahărul, pasta de vanilie si ghimbirul mărunțit. Am lăsat totul la fiert și infuzat aproximativ 10 minute.
Între timp am curățat perele, apoi le-am adăugat în oala cu sirop. Le-am lăsat la poșat, până au devenit moi, dar nu fierte.
Am turnat siropul, într-un alt vas, apoi am adăugat perele și am lăsat totul la infuzat, până am pregătit orezul.
Metodă pregătire orez cremos cu lapte:
Într-o altă oală, am amestecat laptele, siropul de la perele poșate, zahărul și pasta de vanilie, după care am adăugat orezul. Am redus focul la o temperatură medie și am lăsat totul să se gătească, până am obținut o consistență cremoasă, amestecând continuu. Acum e momentul să adaug smântâna pentru frișcă și iaurtul. Am amestecat bine de tot, apoi am acoperit totul cu un capac, ca să țină de cald.
Metodă caramelizare pere:
Am scos perele din sirop, apoi le-am tăiat pe jumătate și le-am scobit sâmburii.
Am luat o tigaie, în care am topit untul, iar până acesta s-a topit, am tăvălit fiecare jumătate de pară în zahar, apoi am pus perele în tigaie. In câteva minute a început sa se facă și caramelul, atunci am adăugat si cele doua linguri de miere, precum și nucile, alunele de pădure și migdalele decojite. Am lăsat totul la caramelizat, până perele au deveni maronii, iar in tigaie s-a format un strat subțire de sos de caramel.
Am servit totul în boluri, în care am pus câteva linguri de orez, iar deasupra am decorat frumos cu pere caramelizate, nuci și sos de caramel.
O altă alternativa, în cazul în care nu vă plac nucile, puteți carameliza perele, fără a adăuga nuci, în schimb, puteți hidrata stafide, în rom și le puteți servi astfel. Sau puteți să vă lăsați purtați de mirosul toamnei și să faceți ce combinații fantastice vă fac poftă, trebuie doar să lăsați lucrurile simple să vă inspire și să improvizați cu curaj.
Pofta bună!
Zile însorite,
Buna ziua!
De ce iaurt in reteta?