Ai spune că-i ușor să faci ceafă la grătar. Sigur că e. Păi dacă e atât de ușor, cum se explică faptul că (probabil) grătarul cel mai popular printre români, e de cele mai multe ori o talpă uscată și greu de mâncat, mai ales în alimentația publică? Unde se rupe filmul, care-i cauza? Cred că-s mai multe cauze. Probabil cea mai frecvent întâlnită e baterea cărnii cu ciocanul pentru șnițele. Fibra se rupe, sucurile se pierd, carnea se uscă. O altă cauză e frigerea excesivă și, nu ultima dintre cauze, întoarcerea de pe o parte pe alta de zeci de ori cât e carnea pe grill. Probabil pentru mulți dintre voi, nu-i nimic nou în postarea de azi. Totuși, simt nevoia să exemplific prin imagini facerea unei cefe la grill cel puțin cumsecade:
Dacă felia de carne are grosimea între 1,5 și 2 centimetri, e bine.
Dacă pe lângă carne ai și legume, cât mai multe (feluri), e și mai bine.
Dacă puneți carnea pe grillul încins, fără să o bateți înainte, și o țineți acolo zece minute, întorcând-o de cel mult două ori, iar e bine. Veți obține o ceafă suculentă și suficient de pătrunsă.
Despre legume, într-un episod următor. Acum, doar poze.
Cu tot cu pregătire (spălat, curățat, tăiat), un sfert de oră pentru un prânz delicios și destul de echilibrat.
Condimente? Sare și piper, presărate peste mâncare după ce ați așezat-o pe farfurie.
asta o tiparesc si i-o dau mamei soacre, cu care ma cert de fiecare data cand facem gratar. Si facem des. :D
De ce nu e bine sa intorci carnea de mai multe ori ?
Da, da, da! Exact cum imi place mie – suculenta. O ceafa adevarata bate tot!
Nina, așa:)
bec, e bine ca sucurile dincarne să rămână cât mai la locul lor. Ele poartă gustul și determină frăgezimea:)
anca, suntem mai mulți:)
M-a luat foamea brusc ::))
Intrebare: ce gratar de aragaz sau cuptor (exista?) recomanzi? Iti dai seama ca nu am cum sa pun gratarul in fata blocului si ma intereseaza sa achizitionez unul mai uman. Nu mare, potrivit, dar sa isi faza treaba bine.
cuptoarele vin cu tot cu grătar în interior. de obicei. dacă te referi la unul de pus pe aragaz, o tigaie grill groasă și grea ar trebui să facă treaba:)
E ca si faza cu prajitul carnii inainte ca sa „seal in the juices” ? Ca aia [url=http://steakperfection.blogspot.com/2010/01/myth-sealing-in-juices.html]nu functioneaza[/url] :)
Dupa cum spune articolul, exista un motiv pt care ai praji suprafata, dar e sa se caramelizeze, nu sa ramana sucurile inauntru.
nu ai explicat de ce nu e bine sa o intorci de multe ori…desi s-a intrebat.
Treaba consta in faptul ca lasata sa se faca bine pe o parte, se face o crusta veti observa ca pe cealata parte desupra se aduna zeama.Se intoarce si pe cealalta parte mai putin decat pe prima si este cam gata:).Tot secretul este ca bucata de carne sa nu fie mai groasa de un deget.
alex, mă tem că n-ai citit:). sau că n-ai înțeles. cât despre „n-ai răspuns deși s-a întrebat”, nu-mi amintesc să fi avut vreo înțelegere în sensul ăsta. mă străduiesc să răspund la comentarii dar nu stau 24/24 pe net.
Zici de cuptorul de aragaz. Adica pot sa pun direct si pe gratarul din cuptor?
Si orice tip de tigaie grill?
Unde nu m-am exprimat clar? :)
caramelizarea e o consecință, faptul că sucurile rămân înauntru e o consecință a consecinței:). practic, scopul final. fără sucuri, carnea e seacă.
Caramelizarea nu ar impiedica sucurile sa iasa, doar ca se produc tot felu de compusi buni la gust – aia ar fi motivul pentru care ai praji carnea inainte, restul cu sucul cica e myth :)
bec, tonele de grătare pe care le-am făcut până acum cu m7nuțele astea două, spun că nu-i mit:)
Ai vazut articolul ce l-am trimis mai sus, nu ? Ca am incercat sa-l fac hyperlink si nu a mers, nu stiu daca l-ai vazut. Ca orice altceva pe net, unde gasesti pareri contrare pe orice subiect, si cu asta la fel :)
http://steakperfection.blogspot.com/2010/01/myth-sealing-in-juices.html
…deci aveam dreptate .. ceafa e adevarata ! Sa manance cotlet domnisoarele !.. ca seamana cu pieptul de pui …
…deci aveam dreptate .. ceafa e adevarata ! Sa manance cotlet domnisoarele !.. ca seamana cu pieptul de pui …
din cauza ta am inceput sa mananc ceafa de porc !
Ce temperatura recomanzi la un gratar electric?
E bine ca atunci cand o intorci sa o pui in acelasi loc, nu fierbe in sucul care si-l lasa?
Vorbesc despre gratarele electrice din Metro care nu sunt ca cele pe carbuni si sucul poate ramane pe gratar.
După cate minute sa intorc carnea ca sa rămână suculenta?