Ieri le-am vorbit copiilor de la Raza de soare despre legume și fructe, despre vitamine și alimentele bune. Azi le-am povestit despre alimentele mai puțin bune și am încercat să ilustrez povestea cu un exemplu mai puțin științific dar pe care cu siguranță o să-l țină minte. A fost distractiv. După mica mea demonstrație, pentru fixarea informațiilor, copiii au făcut desene cu alimentele sănătoase și cu cele pe care nu ar trebui să le consume. Aveți mai jos un filmuleț făcut cu telefonul în timpul prezentării pentru grupa mare (cei de la grupa mică au fost de două ori mai mulți).
Ziua de mâine va fi importantă. Voi găti pentru copiii de la Raza de soare și pentru părinții lor, împreună cu bucătarii din grădinițele participante la proiect. Am ales 6 feluri de mâncare din meniul Farfurii curate. Sper să-i convingem și pe cei mici dar și pe cei mari.
in film se vede cat de „exact” au raspuns parintii la chestionare…pateu??? este o crima pateul din comert, majoritatea beau cola si alte prostii…of, of, informatia exista dar lumea nu tine cont de ea.
Succes in continuare:)
sanda, nu poți generaliza. oricum, n-am mers acolo să judec ci să ajut:).
nu ii judec, zic doar ca au completat chestionarele cu mare indulgenta:)
Recent am fost in tabara de schi, 30 de copilasi intre 4-7 ani, doar 3- maxim 5 mancau sanatos si beau apa, restul Sprite si altele…stiu ce spun, sunt mama si ma intalnesc zilnic cu copilasi. Mananca prost nu din vina lor, ei nu merg singuri la magazin:(
Am avut sedinte la gradinita in care mamicile cochete imi explicau ca este normal sa manance copilasii Nutela cu lingura mare de cate ori au chef(copila de 2 ani), sa mearga zilnic la MCDonald’s fiindca acolo se intalnesc cu prietenii, etc.
Crede-ma, de data asta stiu sigur ca parintii (nu toti, dar procentul e mult mai mare)au scris ce au crezut ca da bine pe hartie…din pacate.
initiativa este admirabila dar uitandu-ma la video si la micutii aceia nu ma pot intreba: oare nu ar trebui educati parintii intai? pentru ca la aceasta varsta copiii invata din ce vad in casa, nu pot lua decizii in ceea ce priveste alimentatia si mai degraba vor creste influentati de „mostenirea culinara” a parintiilor lor. Oricum este un pas inainte! Poate sunt si parinti care isi fac timp sa intre pe blog si sa se lase „educati” de cate o reteta geniala.
am avut și întâlniri cu părinții și vom mai avea. oricum, educația se face de la vârste mici. dacă pentru unii dintre adulți e cam târziu, pentru cei mici nu-i deloc.
„Stomacul mai face si part” :))
Buna initiativa Adi si succes in continuare!
Felicitari pt program in primul rand.
Intervin si eu putin pt ca lucrez in acelasi domeniu de trei ani (ex: programul „Viata in gradina verde” – asemanator cu „Farfurii curate”).
Si eu sunt de parere ca problema este acasa, cu parintii. Insa intradevar nu putem noi sa judecam si sa intervenim mai mult cat ne este permis.
Noi am inercat la Turda sa lucram mai intai cu parintii, adica cu cei „mari” dar nu am reusit mare lucru si asa am ajuns sa lucram cu copiii de gradinita. Cei mari sunt greu de „ajutat” pt ca ei cred ca le stiu pe toate mai bine.
A mers bine proiectul insa din nou am ajuns la concluzia ca nu merge pt ca acesti copii se intorc acasa, in acelasi mediu si trebuie o alta strategie, abordare. Asa am ajuns sa dezvoltam programul si sa lucram in acelasi timp cu partii si copii, adica activitatile sa fie organizate impreuna. Vedem cum va merge insa important e ca sunt din ce in ce mai multe proiecte de acest gen, adevarat multe sunt in judetul Cluj si sunt derulate de catre societatea civila, de aceea cred cu tarie ca o sansa mare de implementare ar fi daca ar include in programa scolara orele de educatie alimentara. Oare oe cand????
Mult succes va doresc!
Foarte buna initiativa.
va asteptam si in tg mures.