„Halcă” poate suna sau nu apetisant, în funcție de câte cărți de Sadoveanu ai citit în copilărie. În meniul Farfurii curate (apropo, azi merg la grădinița Neghiniță să le vorbesc copiilor despre alimentele sănătoase) am încercat să combin în mai multe locuri operațiunile din bucătărie, pentru a ușura munca bucătăreselor (care-s PREA puține și au de hrănit multe guri). Din lupta asta au ieșit diverse combinații care pot fi aplicate cu succes în orice familie. O să vă arăt acum cum puteți face o supă și o friptură din aceeași bucată de carne, mânzat în cazul de față:
Carnea: o bucată zdravănă, cu os. Pentru supă: apă, ceapă, morcovi, pătrunjel, opțional ceapă verde. Puțină sare, tăieței.
Tăiați ceapa verde în rondele fine, o folosiți doar la final, o puneți crudă în supă. Dacă aveți, dacă nu, nu.
Cât de greu e să faci o supă clară? Speli și cureți legumele, le tai și le pui la fiert odată cu carnea, în apă rece. Asta dacă vrei ca toate substanțele nutritive să se regăsească în supă. Dacă vrei ca o bună parte din ele să rămână în carne (recomand, dacă folosești carnea și la friptură), pui carnea în oală doar când fierbe apa, lucru care duce la închiderea porilor. Fierbi supa o oră, poate o oră și jumătate pe foc mic, spumezi când e cazul apoi strecori supa. Pui la urmă tăiețeii fierți în apă cu puțină sare. Sare poți pune puțină și în supă, poate și niște boabe de piper la fiert.
La urmă pui pătrunjel în supă și câteva rondele de ceapă verde. Și morcov fiert.
Pentru felul doi folosești carnea, doi cartofi spălați bine, poate puțin spanac pe care-l tragi la tigaie cu un strop de ulei de măsline, doar un minut, să se înmoaie.
Lași bucata de carne întreagă, cartofii îi tai rondele, le pui pe toate pe foaie de copt, presari peste ele puțină sare, puțin piper proaspăt măcinat. Apoi pui tava în cuptorul încins la 200 de grade Celsius, reduci temperatura la 170 și lași tava în cuptor până se rumenesc și carnea și cartofii.
Intrebare.
Imi place mult felul tau de a gati, si regasesc in el multe lucruri pe care le facea bunica mea :)
Ok, acum intrebarea … imi poti spune te rog daca este corecta recomandarea (pe care am gasit-o pe mai multe bloguri)de a trece carnea printr-un clocot separat, apoi spalata si abia apoi folosita la supe sau ciorbe pentru a elimina toxinele. Se aplica acest lucru doar in cazul unui anumit tip de carne, poate carnea de pui cu piele? Este real ce se spune despre toxine?
Astea-s povești cu pești. Adu-mi aminte mai in week-end sa detaliez:).
Reminder :)
Ma gandeam si eu ca asa ar fi … dar as vrea sa stiu expicatia.
Mersi.
Superba combinatia Adi, mersi de idee.
O intrebare: ai idee cum se numeste bucata aia de manzat in limba engleza?
rib eye
mersi mult
Foarte fain, nu o data am facut si eu asa. Dar mai ales din pulpe de pui/curcan fac intai supa iar apoi „paprikas”(pui cu smantana si ciuperci).
de lins pe degete!!!!
Iti multumesc pentru ideea cu cartofii, am incercat si varianta ta si mi-a placut. Spor la treaba in continuare!
mulțumesc:)
arata asa de bine.. dar vroiam, daca folosesc carne de pui la supa (un pui intreg, mai exact), pot sa pregatesc puiul la fel, mai apoi, adica la cuptor? Merci mult..