Bucuroşi, în Sărbătoare suntem noi, românii, dintotdeauna. Primim cuminţi şi veseli vestea Învierii Domnului, cu mai multă ori mai puţină credinţă, după cum ne-au modelat vremurile şi oamenii. Mulţi dintre noi nu mai avem timpul liniştit de altădată să pregătim bucatele stramoşilor, dar rezervăm zilele astea tihnei şi familiei, mai mici ori mai mari.
Dacă ieşiti la prima iarbă verde ori staţi în casă pitiţi de vreo ploaie, reţeta asta merge deopotrivă. Iute de făcut, amintind de ciobanii Orientului şi marcând sacrificiul milenar şi simbolic al mielului de Paşti.
Ingrediente:
– 1 kilogram carne de miel, tăiată în feliuţe subţiri, de 1 cm
– o ceapă albă
– 1 ananas, curățat şi tăiat rondele
– 1 legătură de pătrunjel
– lipii subţiri
– 1 lămâie
Condimente
– 100 ml de suc de portocale proaspăt
– 50 ml oţet de mere
– 3 linguriţe boia dulce
– 3 căţei de usturoi
– 2 linguriţe de sare
– 2 linguriţe oregano
– 1 linguriţă chimen măcinat
– 2 linguriţe pastă de ardei iute
Tăiaţi jumătate de ceapă şi 2 rondele de ananas fără miezul lemnos şi le puneţi în blender împreună cu toate condimentele. Măcinaţi totul până devine un piure aromat. Zeama de ananas conţine o enzimă numită bromelaină care descompune proteinele din carne făcând-o mai fragedă.
Puneţi marinata peste bucăţelele de carne, amestecaţi bine şi daţi la frigider într-un vas bine sigilat pentru cel puţin 4 ore. 12 ore reprezintă timpul ideal de aromare.
Încingeţi grătarul sau, dacă plouă, tigaia antiaderentă de acasă şi frigeţi rondelele de ananas rămase cam 4 minute pe fiecare parte. Gustul e de fruct copt şi zaharuri uşor arse urmat de o explozie zemoasă de prospeţime.
Acum, începe sărbătoarea de arome în vântul de primăvară. Scuturaţi uşor bucăţelele de carne şi frigeţi-le la foc binecuvântat, câte 2 minute, pe fiecare parte.
Tocaţi fin jumătatea de ceapă şi pătrunjelul. Amestecaţi-le, dregeţi-le de sare şi piper.
Puneţi ananasul şi bucăţelele de carne friptă pe un fund încăpător de lemn şi tăiaţi-le bucăţele.
Încălziţi lipiile câte un minut, pe fiecare parte şi garnisiţi-le glorios cu bucăţele fragede de cărniţe picante, cuburi de ananas zemoase şi proaspătul alb-verde al pătrunjelului, cu ceapă. Daţi fiecăruia sfertul de lămâie ce i se cuvine, ultima aromă, proaspăt şi solar picurată, balans plăcut şi necesar iuţelii blânde.
Glorios, se duc din deal în vale, de la începuturile lumii, păstorii de oi cu turmele şi câinii lor. Legiuni ale păcii eterne, balansând talerul anului când spre toamnă când iarăşi spre primăvară. Dorm şi cântă sub toate stelele ceriului, singuratici şi gânditori. Acesta e omul din carne şi spirit divin, ostenit, dar sublim, sprijinit între un deal şi-o câmpie, privind drept în ochi, Universul.
Text&Foto: Costin Barbutz
Poezie în bucătărie ! Îmi place stilul. Și rețeta de tacos al pastor cu miel. Poate o voi face, dacă nu voi rămâne la simplul miel cu orez și roșii http://zinnaida.blogspot.ro/2014/04/pulpa-de-miel-cu-busuioc-si-rosii.html
M-a luat prin surprindere lista cam lunguta de ingrediente la prima privire!Citind apoi am realizat ca am totul prin camara/frigider!Lipsesc lipiile si carnea de miel!Mai greu de taiat carnea de miel (banuiesc ca este pulpa) in fasiute de 1cm!Probabil v-a trebui sa rog macelarul, nevazandu-ma in stare s-o fac eu, fara bandaje ulterioare!
Da,adevarat se spune ca,romanul este poet.Frumos,foarte frumos!
Pentru mine,reteta este noua dar fiind atat de usor de facut,nu trebuie lasata uitarii.
Multumesc!