Îmi plac savarinele, dar să fie bine însiropate, dulci cât trebuie, cu frişcă naturală şi cu jeleu cât mai mult, pentru a tăia din dulceaţă.
De când am început să fac prăjituri acasă, cu mulţi ani în urmă, mereu am încercat lucruri noi, dar am îndrăznit să refac prăjituri consacrate, asta ca o formă de protest pentru faptul că în cofetăriile de cartier nici măcar savarina nu mai e ce a fost. Cu această reţetă sper să conving cât mai multă lume că nicio savarină nu e mai bună ca cea făcută în casă, cu ingrediente naturale.
Pentru un gust autentic, folosiţi neapărat frişcă naturală, în niciun caz frişcă vegetală! Pentru aluat avem nevoie de: 2 gălbenuşuri, 40 g zahăr, 200 ml lapte cald, 40 ml ulei, 5 g drojdie uscată, 300 g făină+ 1 lingură coajă rasă de lămâie. Amestecăm drojdia uscată cu laptele călduţ, 1 lingură cu făină şi 1 lingură cu zahăr. Lăsăm într-un loc cald până dospeşte. Amestecăm gălbenuşurile cu zahărul, coaja de lămâie şi uleiul, apoi adăugăm “maiaua” şi restul de făină. Amestecăm cu un tel (aluatul o să fie moale, nu se lucrează cu mâna) şi acoperim vasul cu folie alimentară. Lăsăm la dospit până îşi dublează volumul.
Ungem formele de table cu unt şi punem două linguri de aluat (trebuie să fie 1/3 goale) şi lăsăm din nou la dospit 15 minute. Între timp pornim cuptorul. Coacem savarinele 20 de minute, în primele 5 minute la aproximativ 220 de grade, apoi la 180 de grade (faceți testul scobitorii). Le scoatem din forme şi le lăsăm să se răcească (de preferat peste noapte).
Pentru jeleu fierbem 300 g căpşune congelate cu 150 g zahăr, 150 ml apă până se înmoaie bine, apoi le transformăm într-un sos cu ajutorul unui blender. Gelatina hidratată în apă rece se pune în sosul cald şi se amestecă. Acoperim cu o folie alimentară şi îl lăsăm să se răcească complet.
În plus, avem nevoie de: 600 ml apă, 300 g zahăr, coajă rasă de lămâie, esenţă de rom/rom, 400 ml smântână pentru frişcă, 2 linguri de zahăr pudră, jeleu de căpşune/fructe de pădure etc.
Fierbem un sirop din apă şi zahăr, până se dizolvă zahărul, oprim focul şi adăugăm aromele. Punem fiecare savarină în siropul încins până este pătrunsă foarte bine de sirop, apoi o scoatem şi o aşezăm pe un platou. După insiropare lăsăm savarinele o oră la frigider.
Frişca se bate spumă, apoi se adaugă zahărul pudră şi se continuă mixarea până obţinem o frişcă fermă, dar nu exagerăm cu mixarea. Pentru rezultat garantat folosiţi 2 plicuri cu întăritor pentru frişcă.
Tăiem un căpăcel peste care punem “jeleul” şi sprităm frişca după preferinţă. Eu prefer savarina cu mai mult sos/jeleu.
Text&Foto: Andreea Dianu
Cateva intrebari va rog:
Faina Este faina all purpose sau faina de paine, cu concentrat mare de gluten?
Savarinele se insiropeaza cand sunt calde sau reci?
Se insiropeaza in sirop rece sau fierbinte?
Multumesc
Am folosit făina 000.
Am însiropat savarinele reci in sirop cald.
Multumesc pentru reteta,ce marca de intaritor de frisca pot folosi
Ce cantitate de gelatina,te rog?
5 grame
Buna ziua!
Am si eu o mare rugaminte… Pe acest site, undeva in 2011, este postata o reteta de saratele sub forma unui filmulet, care, din pacate, nu mai merge. Ma puteti ajuta, va rog, sa fac rost de ea? Multumesc frumos!.
Dans pe cerul gurii! Este printre putinele prajituri clasice care nu si-au facut loc spre testare in bucataria mea. Cred ca sunt vreo 5 in total pe care nu le-am incercat. Dar cu aceasta retea parca m-as risca sa o incerc. Multumesc mult!
am facut savarine duminica trecuta.reteta wow la simplitate (clara, concisa si cu amanunte tehnice concrete) ,wow la gust!,portie dubla am facut si s-au mancat toate repejor.va face parte obligatoriu din deserturile de Craciun (apropo,aluatul poate fi folosit si la cozonaci dar cu mai mult ulei in compozitie?) multumesc pentru reteta!
Atât de frumoase sunt, musai sa le fac. Cum nu am dat de rețeta asta pana acum? Savarinele au fost întotdeauna prăjiturile mele preferate. Nu știu in ce am sa le coc neavând forme de savarina la dispoziție. Am o tava gen muffin pan dar formele sunt de mini bundt minus deschizătura tubului. Din păcate am doar una, sper sa fie de-ajuns. Crezi ca se poate face in bundt cake form?
Sa fiu pisăloagă am sa întreb și eu ce fel de făina e 000? Gabriel a întrebat mai sus dacă all purpose flour or bread flour. Se pare ca amândoi locuim peste Atlantic pentru ca aici nu găsim făina pe numere, cel puțin nu in magazin. S-ar putea sa găsim la suppliers de specialitate sau prin NY dar eu una locuiesc departe de zonele urbane. Mai puțin și pic de pe harta. Și cu COVID-19 in floare nu pot face mofturi la făina. Pentru ca nu este pe raft și când apare e limita la o punga. Așa ca acum am all purpose, bread and pastry flour. Pastry știu ca pică din ecuație dar nu sunt sigura între cele doua.
Orice răspuns este binevenit. Mulțumesc anticipat, acum ar trebui sa închid pana nu mănânc savarina de pe ecran.
Am încercat reteta.. dar aluatul a ieșit cam lipicios si “greoi” pentru ca, chiar dacă l-am lăsat la dospit nu a luat forma tavii. Din cauza aceasta a ieșit cam neuniform in copt.