Nu de foarte mult timp am început să fac teste cu aparatul de vafe. Am început datorită unei pofte ce părea pasageră, dar după ce am început documentarea și am găsit sutele de variante de aluat de vafe, am început să testez rețete de câteva ori pe săptămână. E o pasă, nu e nici primul, nici ultimul preparat ce mă obsedează temporar, dar deja știu clar că voi transmite mai departe câteva rețete de vafe, chiar dacă până la mine nu au făcut parte din moștenirea gastronomică a familiei mele.
Pentru a obține o vafă crocantă la exterior și foarte pufoasă la interior am contopit părți din diferite rețete și am ajuns la următoarea formulă:
Bat viguros ouăle, adaug lapte și omogenizez. Peste amestec cern făina cu praful de copt și puțină sare și amestec până obțin un aluat fără cocoloașe. Adaug apoi niște zahăr vanilat și unt topit și amestec până obțin un aluat mai gros decât cel de clătite. Acest aluat poate fi folosit deja pentru vafă, dar eu am decis că voi mai adăuga un plus de aerare prin albușuri bătute cu zahăr. Acestea le-am încorporat cu ajutorul unei spatule, asigurându-mă că omogenizarea este incompletă și că mai există cocoloașe de albuș prin aluat. Am încălzit apoi aparatul și folosind un polonic, am așezat compoziția pe mijlocul formei. Știu că este gata când nu mai ies aburi.
Cu gălbenușurile am hotărât să fac cremă folosind dovleac copt, element pe care îl am foarte des la îndemână în timpul iernii. Pentru a face crema, am pasat dovleacul copt la blender, am adăugat suc de clementine și am amestecat compoziția împreună cu gălbenușurile de ou pe care le-am bătut cu puțin zahăr.
Toată compoziția am pus-o la cel mai mic foc posibil și am amestecat cu spatula încontinuu până când am obținut un fluid dens și foarte aromat. Am transferat crema într-un poș, l-am dat la frigider și am așteptat să se facă vafele.
Am servit aceste elemente împreună, pudrând și zahăr praf deasupra acestora.
Cantitățile pentru 10 vafe sunt următoarele:
Vafe:
400g făină
320ml lapte
2 ouă
40g zahăr
100g unt
1 plic praf de copt
2 plicuri zahăr vanilat
1 vârf de cuțit de sare
Albușuri bătute:
2 Albușuri
40g zahăr
Cremă de dovleac cu citrice:
150g dovleac copt
50ml suc clementine
30g zahăr
2 gălbenuşuri
Text&Foto: Vladimir Marian
Incercati cu kefir in loc de lapte ;)