Răsfăț de vară

646

Vara trecută am descoperit vinul de Porto. Cum am gustat, a devenit preferatul meu. Este dulce, aromat, cu câteva grade în plus ce e drept, dar merge gustat din când în când.

Săptămâna aceasta am decis să îl încerc și sub altă formă, într-un preparat. Așa că am cumpărat o sticlă de vin alb și l-am gătit cu ce îi este lui menit să se combine în mâncare: cu peștele. pastrav (3)

Am cumpărat un păstrăv mare, pe care l-am filetat, am scos oasele care mi-au dat bătaie de cap toată copilăria și l-am asezonat cu puțină sare și puțin piper; simplu, nimic mai mult. L-am lăsat deoparte, pentru că l-am preparat ultimul, să fie cald.

etape pastrav

Am luat o legătură de sparanghel verde, am tăiat tulpinele lemnoase și l-am perpelit în unt gras, pentru 4-5 minute. Am presărat și puțină sare și am râșnit niște piper.

etape pastrav (4)

După ce am acoperit sparanghelul cald, m-am apucat de sosul care a dat cel mai mult gust mâncării mele: am folosit o cană mică de 250 de mililitri de vin, sucul de la o portocală, o ceapă tocată mărunt, puțin suc de lămâie și condimente.

etape pastrav (2)

Întâi am călit ceapa în unt cu puțină sare, până a devenit sticloasă, apoi am stins cu vin. Am râșnit niște piper, și am adăugat sucul de portocală. Vinul de Porto este destul de dulce, așa că am mai reglat puțin sosul cu sucul de la jumătate de lămâie.

etape pastrav (3)

După aproximativ 5-7 minute l-am luat de pe foc, l-am strecurat și am revenit la aragaz, ca să îl îngroș cu o linguriță de făină, amestecând energic. L-am acoperit, până gătesc păstrăvul.

Am încins o tigaie cu puțin ulei, am pus peștele pe partea cu pielea și l-am prăjit cam un minut. Apoi l-am întors și l-am mai ținut pe foc încă 30 de secunde.

Peștele alb merge de minune cu orice sos de vin, m-am bucurat de o masă ușoară și foarte aromată.

pastrav (1)

*O parte din vasele folosite de Aura Crăciun fac parte din gama Casual Cook, disponibile în Auchan și pe eMAG.

Text&Foto: Aura Crăciun

Bake-Up Artist

www.bakeupartist.com

 

alist

Join the Conversation

  1. Ei bine, m-ai dat gata cu această rețetă ușoară și delicioasă! O întrebare: ce alt pește ar mai merge să fie preparat așa, în afară de păstrăv? Din păcate, păstrăvul nu se găsește oricând…

    1. Puteți încerca și macrou, acesta se găsește mai ușor. Dar in principiu orice pește alb se potrivește cu acest tip de sos.

  2. Preadornicul Zaharie says:

    Gand la gand…Eu gasesc pastrav doar in perioada cand sunt deschise magazinele. Puteti incerca cu un piept de pui de prin congelator. Bat campii !

    1. Dacă nu găsim pește, de ce nu? :))

  3. Super reteta dar intreb si eu : oare vinul de Porto nu e rosu ?

    1. Există și alb și roșu. L-am luat din supermarket, cam la același preț cu cel roșu.

  4. Cristina says:

    Foarte interesanta reteta si cu siguranta o sa o incerc. Ani de zile am cautat vin de Porto in Romania si am gasit acum vreo 4 ani la un magazin de la Piata Dorobanti. In ce hypermarket pot gasi? Multumesc pentru raspuns.

    1. Buna ziua. Eu am gasit in Auchan.

  5. Kun Emese Ildiko says:

    Pare apetisant, as gati reteta dar fara sucul de portocale care strica aroma vinului.

  6. Cristina says:

    Multumesc mult pentru raspuns. O zi racoroasa va doresc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close