Azi am dat-o-n exotisme. Am cumpărat aseară o pungă de paste negre, din acelea colorate cu cerneală de sepie (din supermarket, 6 lei punga). Sunt făcute din făină de grâu dur și spre deosebire de pastele obișnuite, pe lângă că-s negre, mai au și un subtil gust de pește. Ce să pun oare lângă ele? Eh, de parcă n-aș avea destule lucruri care să se potrivească negrelii lor bățoase și exotice!
Două lingurițe de sos de stridii, ca să păstrez linia marină a gustului.
O linguriță de pastă de ardei iute. Foc pe limbă și alta nu.
Lychee din compot. Astea-s niște fructe pulpoase-cărnoase cu un sâmbure mare în mijloc. Văd că din compot lipsește sâmburele. Dacă puneau compotul la noi, mai puneau și-un cui în lychee, să tragă mai greu la cântar. E ieftin un compot din ăsta, 4 lei cutia mare.
Un fir de ceapă verde, două frunze de lămâi și niște ghimbir proaspăt, pentru a întregi gustul.
Am rumenit mai întâi o mână de alune caju (cashew scrie pe ele în magazin) în puțin ulei.
Am pus pastele la fiert în apă cu sare. Au fiert cinci minute apoi am strecurat apa de pe ele.
După ce s-au rumenit bine alunele, am pus lângă ele carnea de porc (mușchi) tăiată în felii subțiri, fructele, puțină zeamă de pe ele, sosul de stridii, pasta de ardei iute, ceapa verde și două felii subțiri de ghimbir.
După ce s-a rumenit carnea, am turnat peste ea o cutie de lapte de cocos și am lăsat tigaia pe foc mic încă trei-patru minute.
La urmă am adăugat și frunzele de lămâi, tăiate în fâșii subțiri.
De stropești mâncarea asta cu zeamă de lămâie verde, nu se supără nimeni. Ba din contră.
N-am mai mâncat până acum paste de felul ăsta. Negre, adică. Nu-s rele dar nici nu le-oi duce dorul.
Să fiți sănătoși.
Excelentă reţetă, am s-o fac şi eu, sper că mai am am în casă paste negre, deşi cred că merg de orice culoare. Mai greu e cu frunzele de lămîi, nu cred că am de unde să iau şi nici nu-mi dau seama cu ce le-aş putea înlocui.
Luckia, găsești în magazinele orientale frunze de lămâi keffir dar sunt destul de scumpe. Ai o prietenă care are un lămâi acasă? Jumulește-l:-))
Imi plac pastele cu cerneala de sepie. Nu am incercat niciodata o varianta asiatica. Le gatesc mereu in sos picant de rosii cu creveti sau un amestec de fructe de mare. Voi incerca varianta ta sa vedem cum este. Suna interesant si cum zici exotic.
Mi-a placut treaba cu dorul de pastele sepiene… :)) Sunt atat de …. dificil de cunoscut??!! :-D
Andra, cred că o să-ți placă:-)
Mariussunt ok, doar că nu m-au încântat foarte tare:-)
Buna Adi,
Poti sa imi spui si mie unde as putea gasi pastele? Sincer e prima data cand aud de asa ceva :)
Mersi mult!
Millei, eu le-am găsit în Auchan (Cluj).
Orez cu cerneala de sepie am preparat. Arata foarte ciudat. Buna ideea cu pastele. Totusi, laptele de cocos de unde l-ai cumparat? Ultima oara il gasisem la cutiuta metalica precum cea de lychee.
Apropo de lychee – este mai bine ca sunt gata curatate. Se curata foarte greu de coaja iar miezul este toxic.
Lapte de cocos găsesc în Auchan dar uneori și în Cora sau Carrefour.
Tulai, da’ sa mor daca stiu ce-mi place mai mult… ca e un roman care stie sa treaca de (prin) oala de sarmale la bunatatzuri mondiale… retzetele in sine, ca imi crapa colesterolu’n mine de pohta, sau sa o iau pe latura artei fotografice? ca tare bine le ai si cu hazul, si cu scrisul, si cu tocatu’ sau manual focus-u.
Sar’mana coane, de departe, traitzi-ar blogu’!
Florin, să trăiești, mulțam fain:-).
azi ma duc la auchan sa mi iau paste nerge ca arata bine
Esti teibil de haios in maniera in care ai facut prezentarea .M -ai facut curioasa si cred ca chiatr am sa incerc si eu sa prepar asa ceva