Peperonata e o mâncare italiană care poate fi la fel de bine garnitură sau fel principal vegetarian. Seamănă cu un ghiveci și e esență de simplitate. Are totuși câteva mici secrete care fac diferența între o peperonata bună și una mai puțin bună. Rețeta de azi vă poate ajuta să faceți patru porții generoase.
Mai întâi curățați două cepe mari (cam 300 de grame în total) și tăiați-le julienne, nu foarte subțire. Eu am folosit ceapă albă (nu galbenă), dar puteți folosi orice ceapă vreți. E mai bine să fie o ceapă mai dulce. Odată tăiată ceapa e momentul să o puneți într-o cratiță încăpătoare împreună cu 6-7 linguri de ulei de măsline. Poate pare mult, vă asigur că nu e. Uleiul de măsline va constitui o bună parte din sosul delicios care apare spre final.
Cratița trebuie să fie rece. Țineți ceapa pe foc mic un sfert de oră. Puneți împreună cu ea doi căței de usturoi tocați mărunt (eu am pus și două tulpini de țelină tocate, nu-s prezente în rețeta italiană, dar îmi permit să-mi fac de cap). Între timp ocupați-vă de ardei. Aceștia pot fi de un singur fel, dar e mai bine dacă-s din mai multe soiuri. Eu am folosit ardei gras de trei culori, ardei kapia și ardei dulci spanioli, din aceia mărunți, în total 600 de grame.
I-am curățat de semințe și vinișoare și i-am tăiat julienne. După ce faceți operațiunea aceasta puteți să puneți ardeii peste ceapă, cu condiția ca ea să se fi înmuiat deja. Condimentați cu sare și piper. Puteți crește focul puțin, dar nu prea mult. Când s-au înmuiat ardeii (nu trebuie să fie extrem de moi) puneți în cratiță 400 de grame de roșii decojite. Lăsați pe foc încă un sfert de oră. Potriviți gustul cu sare, piper, eventual un vârf de linguriță de zahăr.
Eu am mâncat peperonata cu brânză de capră, brânză cu mucegai albastru, cremă de ciuperci cu trufe negre și o felie de pită de casă, un pic veche, un pic prăjită. Asta-i povestea. Să fiți sănătoși.
Exact asa o fac si eu decat ca pun ceva mai mult ardei .Iubesc peperonata ,e un fel usor si foarte gustos.Niste busuioc sau oregano proaspat o completeaza . :)
in limba romana se spune doar nu decit
Pentru inceput la multi ani si un 2015 cel putin la fel de bun ca precedentul!
Voi fi in continuare prezenta aici ca sa invat si ca sa ma inspir.
O curiozitate am, si anume difera cu ceva peperonata de shakshuka? Pentru ca eu o pregatesc pe cea din urma de mult timp exact la fel, avand reteta de la un bastinas.
Si o mica rugaminte: niste parerri personale despre bucatarii „la moda”? Ottolenghi de exemplu? :)
Come sempre Chef le devo fare i complimenti per le ricette italiane. Mi sorprende sempre di più vedere quanto amore mette nel cucinare i piatti tipici ( e non solo ) del mio Bel Paese . Se posso aggiungere le direi che al Sud Italia ,in Sicilia zona Catania , preparano la peperonata facendo scottare prima la pelle dei peperoni messa sul fuoco ardente ,puliti poi del nero della brace e poi tagliati a julienne spessa . Preparano il fuoco come da voi si preparano le melanzane per la vinete . Ancora grazie per l’attenzione che porta per la mia cultura culinaria. Perdonate che non riesco a scivere in rumeno , lo capisco ma non lo so scrivere . :D mio marito è di Baia Mare . Un saluto da Bergamo (nord-est di Milano)
grazie:). buon anno.
Foarte interesante retetele le voi incerca Vreau sa incerc painea taraneasca. Va multumesc si va ureaz un LA MULTI ANI CU SANATATE.
Se mananca rece sau calda?
Trebuie incercat ,pt a avea o cocurenta ghiveciului MANASTIRESC…!Eu sigur asa voi face…
Cred ca nu-i un capat de tara daca sarim peste crema de ciuperci cu trufe pt ca nu avem in dotare .O zi buna si in week facem peperonata!!!!!!!!!!!!!!!
Asa fac eu ceea ce numec ghoveci doar ca adaug si bucati de dovlecel si ii fac o garnitura de găluște cu slănina prăjită.e foarte tare gustul cred si cu brânzeturi….
Merci de idee
Adi, felicitari! Si eu fac des peperonata. Sotul meu e toscan…in afara de telina, o fac exact asa.
O zi buna iti doresc!
Praga te saluta!
Faina reteta! Peperonata asta seamana teribil cu „Lecsó” – tocana ungureasca de ardei. Ungurii mai presara si un pic de paprika dulce sau iute, in rest e identica. E tare buna facuta din ardei kapia. Asa o stiu de la strabunicele mele.
M ai inspirat si am facut reteta strabunicelor tale pentru iarna. Mare bunatate. Basca niste pastrama facuta n casa. N-am afumat-o ca stau la bloc, dar m am prins ca aerul din frigider circula si functioneaza la uscarea carnii si nu numai si chiar daca nu i o pastrama autentica macar e una mai sanatoasa si mai prietenoasa buzunarului. E fantastica mancarea asta pentru iarna mai ales cand n ai chef sa gatesti si doar intinzi mana n debara si miracol! Masa e servita si vara vine n farfurie, chit ca e frig afara.
Eu calesc ardeii si rosiile separat de ceapa in alte doua tigai dupa care le unesc si le mai las impreuna 10 minute.Foarte buna!
„Ardeii dulci spanioli, din aceia marunti” au cumva o anumita denumire? Unde i-as putea gasi?
Eu caut pimientos de padron de mult timp si nu-i gasesc deloc.
Multumesc :)
Acum cativa ani, o femeie batrana din Calabria ne invitase pe mine si mai multi prieteni la cina si ne pregatise peperonata (sau caponata, cum ii spunea ea). Eu cunosteam reteta, dar ori de cate ori o faceam, imi dadea o lejera aciditate la stomac (de altfel, ardeiul gras face asta daca nu e curatat bine de vinisoare si seminte). Insa acea femeie a impartasit cu noi inca un secret. Ea spunea ca atunci cand era tanara, gatea peperonata pentru toata familia si erau mai mult de 15 persoane (printre care erau si cei carora le dadea aceeasi problema la stomac). Asa ca a schimbat putin metoda de pregatire si primul lucru pe care il facea era sa opareasca ardeii si sa ii curete de pielea subtire de deasupra, apoi sa ii taie si sa ii gateasca. In felul asta ardeiul lasa mai mult gust si este mai usor de digerat.
Chef Hadean, data viitoare incercati metoda si spuneti-mi ce parere aveti.
Pofta buna!
Adi imi spui si mie te rog unde se gasesc acei ardei mici spanioli in Bucuresti ?
Excelenta reteta, nota 10+!