Ouă umplute

1.2K

În ceea ce mă privește, ouăle umplute sunt o mâncare degeaba în 99% din cazuri. Nu mi s-a întâmplat vreodată să mi se facă dor sau poftă, să le caut sau să sper că vreo mătușă o să mă servească cu ele. Am dat peste ouă umplute mâncabile cu totul accidental în câteva (puține) ocazii în care am simțit că politețea cu care mănânc ce mi se oferă când sunt musafir mi-e răsplătită, nu pedepsită. De obicei ouăle sunt umplute cu un amestec indigest și acoperite cu o manioneză prea grasă ori prea  fără gust, uneori acră, uneori sărată. Mici insule de colesterol cu gust incert ce se ițesc din băltoace de grăsime lipsită de gust.

ouă umplute

Nu mă înțelegeți greșit, nu-s vreun obsedat de slim&fit, iubesc grăsimea și nu mă mai interesează de ani buni  ce-i sănătos și ce nu (conceptul e prea lax, am decis să merg pe principiul bucuriei, respectiv dacă-mi aduce bucurie e sănătos, dacă nu, nu), dar e important ca mâncarea, oricum ar arăta ea, să aibă gust. Așa a apărut oul umplut pe care vi-l prezint azi și pe care-l puteți reproduce (dacă vi se pare că merită) fără bătăi de cap.

ouă umplute

Presupun că sunteți în stare să fierbeți un ou tare. N-ar trebui să fie greu, puneți oul la fiert și lăsați- acolo zece minute, va fi tare fără urmă de îndoială. Tăiați-l în două pe lungime, scoateți gălbenușul și amestecați-l cu o jumătate de linguriță de smântână, o linguriță de brânză de capră (se găsesc mai multe tipuri de brânză, mai mult sau mai puțin tartinabilă) și un vârf de cuțit de cremă de trufe (din nou, găsiți în supermarket sau în magazinele de delicatese crema de trufe, care-i un amestec de ciuperci de cultură sau de pădure cu ulei și trufe negre sau albe) sau cremă de măsline.

ouă umplute

Umpleți jumătățile oului cu acest amestec, decorați cu sfeclă crudă, cimbru/cimbrișor, condimentați cu sare, piper, fulgi de ardei iute. Tot pe post de condiment puteți folosi câteva picături de ulei de măsline extravirgin. Cât despre maioneză, nu vă învăț acum cum să o faceți, probabil știți deja, vă spun doar că nu-i greșit să o condimentați, să-i dați un gust. Ca să nu mai spun că puteți să faceți foarte puțină și să o amestecați cu iaurt gras, cremos. E un compromis, dar e unul bun. Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

PS: sunt convins că aceia dintre voi care au trimis o aplicație pentru poziția de intern la adihadean.ro așteaptă deznodământul. Am cercetat cele 250 de aplicații și am ales 14 rețete pe care le voi publica aici începând cu data de 10 Ianuarie. La sfârșitul lunii voi desemna trei câștigători ai concursului, respectiv le voi face celor trei selectați propunerea de colaborare pentru un an. Toți cei 14 selectați vor primi premiul care vine odată cu publicarea rețetei, adică setul textil compus din mănușă, șorț și prosop de bucătărie. Ceilalți paticipanți primesc mulțumirile mele pentru efort. Dacă vă întrebați de ce e nevoie de acest interval de timp, vă spun doar că aproape toate rețetele selectate trebuie să fie retrimise la expeditor pentru corectare, pentru aranjare, pentru fotografii la o rezoluție mai bună. Ca să evităm discuțiile de felul „eu de ce n-am fost ales?”, iată motivele: ai trimis un mesaj cu link spre rețeta postată de tine pe blogul tău când eu am cerut text și fotografie, nu link, ai trimis un text din care am înțeles că va trebui să rescrii/rescriu toate textele tale viitoare, ai trimis fotografii care-mi arată că ești prea departe de ce caut eu, ai trimis un text mare și o singură fotografie, ai trimis text fără fotografie, ai trimis fotografii ultraprelucrate sau, putr și simplu, ai încercat să mă convingi altfel decât trimițându-mi o rețetă și niște poze, așa cum am cerut. Mulțumesc.

Join the Conversation

  1. Alexandra says:

    Doar o intrebare am (ca sa stiu daca sa imi para rau pana la capat, sau nu): daca trimiteam o reteta si aveam doar 2-3 poze, era sau nu acceptata aplicatia?
    Multumesc :)

  2. Adi, în primul rând sănătate și succese nenumărate în noul an !
    Apreciez apoi schimbările făcute în aspectul blogului. E mai aerisit, cu toate că vechiul aspect părea mai prietenos. Ori poate e la mijloc doar obișnuința. E puțin ciudat și faptul că literele cu diacritice sunt prea scoase în evidență la comentarii.
    Cât despre rețeta de ou umplut, o apreciez și, în timp ce am citit-o, parcă am și simțit gustul și savoarea preparatului. Totuși am o nedumerire: de ce l-ai pozat în borcan ? Că doar nu de acolo se mănâncă ! M-ai obișnuit cu mâncăruri bune, prezentate foarte frumos, chiar artistic, pe farfurie și m-a surprins fotografia de azi. Sper să nu te superi !
    Să ai zile frumoase !

    1. Adi Hădean Author says:

      ba de acolo se mănâncă, dacă acolo l-am pus:).

  3. asa-i domnul Hadean,55 ani am mancat si beut si sti ce?am fost internat 2 saptamani cu o boala de ficat dar nici o problema cu ficatul,nu intru in amanunte
    he he ce-i bun si lui dumnezeu ii place

  4. Alexa Georgeta says:

    interesanta si gustoasa reteta , sa aveti pofta mare .

  5. eu diluez maioneza cu putin lapte si pun in sos putin tarhon , mi se pare ca este o nebunie de bunatate ; mai fac pasta de oua , adica maioneza in care pun ou fiert si castravete murat , date pe razatoare ;

  6. suna bine dar n-am sa incerc reteta. Mi se pare prea sofisticata pentru un ou. Arata bine, ce-i drept :)

  7. Da,dintr-un motiv sau altul,niciodata nu am prea iubit ouale umplute.
    Am fost nerabdatoare sa citesc reteta;din pacate nu gasesc „crema de trufe”.

    Oricum,multumesc mult!

  8. sunt nerabdatoare ca sa aflu retetele castigatoare pt pozitia de intern, sa vad standardul / pretentiile pe care le intuiesc, ca sa vad daca mai este cazul sa ma oftic in continuare, sau nu.
    sunt un pic trista ca s-a nimerit sa fiu sufocata de responsabilitati cotidiene si de blog (campanie) si apoi am plecat zilele Craciunului (ma rup total de internet cand fac asta).
    nu intereseaza pe nimeni, dar …
    … mi-a venit chiar in acest moment o idee! (bing!)

    1. Adi Hădean Author says:

      nu există un standard, trebuie să văd niște calități și să simt un potențial:).

  9. Sunt convinsa ca ai putea face un efort sa le raspunzi usor mai politicos cititorilor tai. Sanatate!

    1. a ramas fixat de la masterchef

  10. Le fac, ouale ASA, sau mai pe-aproape doar pentru ca-mi plac. Idea sosului e buna iar prezentaarea la pahar ( borcan :))) ) de nota 10. Multzam.

  11. Deci tre’ sa iau pozitie pentru ca nu-s de acord cu cele spuse despre ouale umplute. Prietenii mei vor sa le gaseasca pe masa la fiecare intalnire de-a noastra. Drept pentru care scriu acilea, repede, reteta mea: Galbenusurile fierte le pasez bine-bine cu unt gras, cat mai gras, mustar usor iute dar nu mult, doar o umbra, smantana la fel de grasa, nu din comert, ci de la sibieni, piper proaspat macinat, daca e roz cu atat mai bine, o lingurita otet balsamic, juma’ de lingurita de melasa de trestie, sare roz, ca sa nu zic de Himalaya, din aceea maricica, nu pudra si – secretul meu, descoperit in disperarea ca nu=mi ajungea umplutura – o lingura generoasa de… nu stiu cum sa-i zic, maioneza sau sos la borcan, fluida, pentru cartofi prajiti, imi scapa denumirea, e una nemteasca. `Deci la porcan de sticla, nu la plastic. Merge un sos dijonnaise in loc de mustar, merge si mai bine un castravecior murat in saramura, stors bine-bine si blenduit. Si mananci de crapi. Am zis!

  12. Felicitari pt ceea ce faceti! Site-ul arata bine si in formatul acesta. O mica sugestie, daca imi permiteti :) Fontul la campurile „Leave a reply” pana la „Anunță-mă de viitoarele comentarii. Abonare directă. ” e cam durerros pt ochi si nu prea lizibil.

  13. vorbea cineva mai sus de diacritice; mai alaltaieri, intr-o postare in grupul culinari, o persoana care se pretindea specialista in SEO, spunea ca nu este bine dpdv SEO ca sa se scrie cu diacritice; n-am studiat, n-am avut timp, dar am retinut; e bine de aflat (stiu ca o sa mor intr-o zi de grija altuia:)

    1. Motivul pentru care se recomandă scrierea fără diacritice este acela că majoritatea persoanelor care dau search pe Google nu le folosesc. Astfel, șansele ca „oua umplute” sau „rata impaiata”, în detrimentul scrierii cu caractere speciale, să-ți facă articolul să apară printre primele pagini cresc semnificativ.

  14. Erika says:

    si in ceea ce ma priveste, exact la fel…: umplutura nu e pe placul meu….

  15. Mihaela says:

    Exista o alternativa mai sanatoasa si consistenta pentru oua umplute:
    1. Umplutura se face cu un pateu vegetal facut in casa cu blenderul din: naut, mix de seminte Omega 3 , ulei de masline, mustar si condimente dupa gust
    2. Maioneza este inlocuita cu branza de vaci si smantana la care se mai adauga ceapa verde si morcov, dupa preferinte
    O reteta simpla si delicioasa!

  16. Mona Racolta says:

    ,,Presupun că sunteți în stare să fierbeți un ou tare. ” Suna rau, lipsit de consideratie, arogant. Nu imi place. Presupun ca esti in stare sa reformulezi mai prietenos. Totusi, vorbesti cu cititorii tai.

    1. Adi Hădean Author says:

      rău, arogant și lipsit de considerație sună „presupun că NU sunteți în stare să fierbeți un ou tare, așa că vă învăț eu” . „presupun că sunteți în stare să fierbeți un ou tare” sună sincer și dezinteresat.

  17. cautand
    o reteta simpla, de oua cum facea mama de reveillon, am dat peste reteta acestui domn si parerile sale
    cu respect, va informez ca, pentru a emite atata incompetenta certificata, ar trebui sa aveti ceva la mana (sau la cap)
    mult noroc
    si sanatate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close