Biscuiți de dovleac cu pate de casă

577

De ceva vreme, în oraşele mari din România s-a redescoperit plăcerea degustării vinurilor bune. Nu e un lucru rău pentru că în această direcţie avem o oarecare tradiţie. Completată de o atenţie mai mare acordată obţinerii unor vinuri echilibrate şi corect alcătuite, a unei curiozităţi instruite şi a ponderaţiei, devine încet dar sigur o modalitate culturală de abordare a distracţiei vinovate de week-end, depărtându-se cu paşi mari de petrecerea cu vodkă şi diazepam şi de veselul dar retardatul carcalete. Oricât pare de neobişnuit, aceşti oameni au nevoie şi de ceva de mâncare, calitatea de căpătâi a acestor gustări fiind aceea a eliminării din ecuaţie pe cât posibil a tacâmurilor.
Dacă vi se întâmplă acasă un astfel de eveniment, încercaţi cu încredere şi acest aperitiv, bun însotiţor al vinurilor roşii servite cu precădere la astfel de ocazii.
Pentru biscuţii aperitiv din dovleac aveţi nevoie de aproximativ o cană de miez de dovleac copt în cuptor şi o cană şi jumătate de făină, 3-4 firişoare de cimbru, preferabil verde, o jumătate de pacheţel praf de copt, o lingură de ulei, o linguriţă de sare şi una de piper.
Puneţi toate ingredientele, cu excepţia unei jumătăţi de căni de făină, într-un blender şi amestecaţi-le până se transformă într-un aluat.

2
Aşezaţi bila de aluat direct pe hârtia de copt presărată cu făină şi întindeţi-o în foaie subţire cu ajutorul unui sucitor pudrat şi el bine. O să vi se pară ceva mai lipicios, este din vina dovleacului. Ajutaţi-vă de jumătatea de cană de făină oprită şi faceţi treaba cu răbdare.
Puneţi hârtia de copt cu aluatul în tavă, trasaţi marginile biscuiţilor cu vârful unui cuţit şi coaceţi în cuptorul preîncălzit 15 minute la 200 de grade Celsius.

3
După acest timp, scoateţi din cuptor şi rupeti biscuiţii cu grijă. Băgaţi din nou tava, la aceeaşi temperatură şi lăsaţi până devin casanţi şi ideali de ronţăit, cam încă 15 minute.
Pentru pate-ul de casă vă recomand ficat de curcan. E doar o recomandare. La 600-700 de grame de ficat folosiţi o cantitate egală de ceapă, 1 linguriţă de sare şi una de piper, 250 de grame de unt, 2-3 firişoare de cimbru verde.

4
Puneţi la călit în 100 de grame de unt ceapa tăiată solzişori. Focul să fie mediu. Lăsaţi să se topească încet, cu mare grijă să nu se ardă. Eventual acoperiţi. Când prinde o nuanţă aurie, adăugaţi ficatul grijit de orice pieliţe sau bucăţele de fiere, tăiat în felii rezonabile. Lăsaţi focul mic în continuare şi acoperiţi pentru o pătrundere uniformă. După un sfert de ceas descoperiţi cratiţa, puneţi sarea, piperul şi cimbrul şi mai ţineţi pe foc până apar primele urme de frigere serioasă la marginile bucăţilor de ficat.

5
Lăsaţi un pic la răcit, după care mărunţiţi totul în blender. Când aţi obţinut consistenţa dorită, adăugaţi şi restul de unt, 150 de grame, şi încorporaţi bine.
Ciupercuţele White beach, pe care sigur le-aţi zărit în supermarket, sunt o delicatesă apreciată în multe părţi ale lumii, unii considerându-le un soi de stridii ale regnului vegetal. Eu consider că exagerează, cu toate astea, gătite corespunzător, pentru că altfel sunt amare, sunt o companie reuşită pentru diverse aperitive.

6
Desfaceţi din buchet câteva, curăţaţi-le de eventuale impurităţi cu o periuţă sau cu vârful unui cuţit şi frigeţi-le până devin de un maroniu plăcut într-un amestec de unt cu ulei de măsline.

7
Pentru decor şi aromă eu am pus în tigaie înaintea lor, în amestecul de uleiuri încinse, frunze de salvie. Tratate astfel, acestea devin crocante. Chiar înainte de final, am aruncat în aceeaşi tigaie câteva coacăze.

8
Puneţi pe fiecare biscuit, cu ajutorul unei linguriţe sau al unui poş, pateu de curcan. Decoraţi cu câte o ciupercuţă, o frunză de salvie crocantă şi o bobiţă roşie şi tonică de coacăz roşu.
Să petreceţi cu amici sinceri, vă doresc!

9

Text & Foto: Costin Barbutz

Facebook 16 minutes & guests

Join the Conversation

  1. Arata foarte bine! Felicitari!

    1. Va multumesc :)

  2. Mii de multumiri!

  3. Ne place dovleacul preparat in toate felurile, dar o reteta … sarata nu am incercat, o voi face cat de curand.
    Multumim si pentru reteta de pateu, este altceva decat faceam pana acum.
    Si chiar ar merge si un pahar de vin nou…

  4. Delicios!
    As avea o intrebare. Biscuitii mai sunt buni si a doua zi? Se pot pastra mai mult timp? Sau se intaresc si nu mai au savoare? Vreau sa incerc sa-i fac de sarbatori. Cred ca o sa fie de mare efect:)
    Arata bestial!

    1. Silvia Barbutz says:

      Sunt buni si a doua zi, mai mult la noi nu au rezistat :)

  5. Foarte bun. L-am facut azi. Merita incercat.

  6. Interesant si deosebit. Recunosc, sunt reticenta la leguma/ fructul asta (dovleac). Am mancat doar o placinta fantastica, facuta de mama unei colege, si am intrebat ” de unde a avut caise???”. La pateu mai pun 1 catel sau 2 de usturoi si o piscatura (cum zice AH) de coniac (cand am). Altfel zis, cum zic fratii mei unguri „finom”. Oare ar merge si cu branza, sau dulceata de ardei iute…asa aperitive? Somon fume…sau aberez deja?

    1. am facut de 2 ori la interval de cateva zile (atat a fost de bun) pate de casa, dupa reteta ta – am renuntat la usturoi si coniac. de geniu mi se pare precizarea : folosiţi o cantitate egală de ceapă (cu cea de ficat). DA.
      am zis, ia sa-ncerc, ca o fi stiind ce zice si nu-mi pare rau. din contra.
      multumesc,
      monica

    2. De atunci, am facut doar dupa reteta Dvs. Inutil sa spun de ce. Doar, de cate ori…Cum discutam despre ce s-ar putea gati pt gustare/ seara/ dimineata, sotul are o unica sugestie: pate-ul tau (al meu :) ).

      Multumesc.
      Sper sa ajunga si la Dvs comentariul meu.
      Respect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2025. All rights reserved.
Close