Când oamenii normali îşi creează un sistem de valori şi credinţe, ei se mulţumesc să „scratch the surface” cum ar zice americanul şi atât. Mie-mi place să scobesc pân’ la miezu-i putred. Vegetarianismul, cu toate subramurile sale obscure, pare să culeagă din ce în ce mai mulţi adepţi şi asta nu datorită nevoii interioare a organismului de a alege hrana corectă, ci mai degrabă a eficienţei canalelor de comunicare moderne, utilizate în mod abil de emiţătorii acestui grup într-o manieră propagandisto-paranoică, capabilă să convingă foarte uşor pe cei naivi. Rămân totuşi împăcat ştiind că vegetarienii ca şi noi restul, consumă anual, chiar şi involuntar, undeva la un kil’ de insecte.
Astea fiind spuse, cred că a venit timpul să-mi creez şi eu o sectă culinară, cea a desertarienilor. Noi credem că o dietă bazată pe dulciuri este singura metodă de hrănire corectă şi morală pentru omul modern. Ca şi ceilalţi, noi încercăm să imităm preparate culinare interzise ce aparţin celorlalte culte, creând pseudoproduse similare ca aspect şi idee, dar care conţin ingrediente specifice preferinţelor noastre etico-culinare. De pildă acest iceburger…
Pentru chifle am folosit o reţetă uşor modificată de Pain au lait împrumutată de la „franceji” ce conţine 350 grame de făină albă, 110 grame lapte dulce, un ou mediu (50 grame), 50 grame de zahăr fin, 2 grame sare fină, ceva arome şi 10 grame de drojdie proaspătă sfărâmată, amestecate toate la grămadă în bolul de la mixer cu cârligul sau în castronul vostru preferat cu degetele.
Când coca se desprinde de pe bol încorporaţi treptat şi 120 grame de unt cubuleţe, la temperatura camerei. Lăsaţi coca să se umfle în frigider, acoperită cu o folie de plastic, 1-2 ore.
Scoateţi coca din frigider şi întindeţi-o la un cetimetru grosime. Decupaţi cu un cerc 8 bucăţi pe care le aşezaţi într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Lăsaţi-le să crească 15-20 de minute şi încălziţi cuptorul la 170 grade Celsius. Ungeţi chiflele cu ou şi presăraţi seminţe de susan pe deasupra. Coaceţi 15-20 de minute.
Dacă nu aveţi o maşină de îngheţată la îndemână daţi fuga până la magazin şi procuraţi îngheţata voastră favorită. Să presupunem însă că s-a umflat sămânţa de gelatieri în voi şi vreţi să vă faceţi singuri îngheţata la un aparat de plastic chinezesc. Vă urez noroc.
Eu am folosit 450 grame de căpşuni bine coapte, spălate şi curăţate pe care le-am făcut piure într-un blender. Am dat apoi în clocot 550 grame de smântână de frişcă cu 200 grame de lapte şi 100 grame de zahăr pe care le-am turnat apoi peste 80 de grame de gălbenuş frecat cu 50 de grame de zahăr. Am amestecat repede cu un tel şi am turnat totul înapoi în oală şi m-am întors pe foc. Am amestecat continuu până am văzut vreo 3-4 bule ieşind la suprafaţă. Am luat oala de pe foc şi am strecurat conţinutul peste piureul de căpşuni. Am dat amestecul la rece pentru 1 oră după care l-am făcut îngheţată.
Folosiţi nişte cercuri de patiserie de 8 centimetri sau orice altceva rotund aveţi la îndemână şi formaţi discuri de îngheţată de forma unor burgeri.
Restul, ce şi cum ţine de voi, de imaginaţia şi poftele personale.
Distraţi-vă!
Text&Foto: Mircea Banu
Fain și amuzant acest burger rece. Este o provocare de gustat, un fel de probă de intrare în secta desertarienilor.
Viața e mai frumoasă când începi cu desertul la masă, așa ca motto:).
A fost o placere sa citesc povestea iceburger-ului. Savuros text!
interesant produs, interesanta abordare, cam sarcastica exprimarea : ” Să presupunem însă că s-a umflat sămânţa de gelatieri în voi şi vreţi să vă faceţi singuri îngheţata la un aparat de plastic chinezesc. Vă urez noroc.”
a mi se scuza comment-ul, dar eram obisnuita cu altfel de texte pe acest blog.
:) o zi minunata!
Pare o poveste cu „inainte mult mai este”. :) Dar nu prea mult ca se topeste inghetata. Ma inscriu cu drag la alte deserturi, dar acesta pare cam temerar, asa ca-i las pe iubitorii de inghetata sa incerce…de data asta!
Ce sa zic, incercam si noi cand si cand, gelatieri de Pantelimon [ Balta Alba, Militari, dupa caz ] nu ne-am dat inca seama ca suntem sortiti esecului cu sculele noastre chinezesti, neprofesioniste. Dar multumesc pentru urarea de noroc, domnule Banu. Ma simt mai sigur pe mine acum.
Frumos burger, dar mi-a lasat un gust acru in gura. Poate mai mult zahar data viitoare?
Vremea capsunilor a trecut de mult,pot incerca cu orice inghetata?
Sigur,una cu fructe ar fi ideala,dar ce ziceti daca o inlocuiesc cu una de ciocolata,reteta ce ,de altfel,va apartine?
Multumesc!
Doamne cat de bine arata sper ca e si gustos!