Bunicul meu era pescar așa că peștele era ceva la ordinea zilei când eram copil. Cu mămăligă și mujdei era preferatul meu – spre disperarea mamei care trebuia să-mi aleagă oasele. De atunci și până acum vreo 20 de ani au trecut și gusturile nu s-au schimbat, doar că acum peștele îl procur de la pescărie și am mai multe opțiuni. Am prins drag de somon în mod special pentru că se gătește incredibil de ușor, e delicat și nu are gustul sau mirosul acela pronunțat de pește care parcă nu se pretează pentru rețeta de azi.
Pentru compoziția de burgeri aveți nevoie de: aproximativ 400g somon fără piele și oase, 1 ceapă mică, tocată fin, 3 căței de usturoi, pastă, 1 linguriță muștar Dijon, câteva fire de pătrunjel tocate, 1 felie de pâine înmuiată în lapte apoi scursă bine, sare și piper după gust, 2 chifle mari (cu susan sau fără) și 2 linguri de unt pentru a prăji chiflele, frunze de salată verde, felii de roșie, ceapă marinată (rețeta mai jos) și sos de iaurt (rețeta mai jos).
Puneți somonul în vasul robotului de bucătărie și pulsați puțin până obțineți bucăti mici, dar aveți grijă să nu transformați peștele în pastă. Adăugați ceapa, usturoiul, muștarul, pătrunjelul și pâinea înmuiată în lapte. Amestecați bine și asezonați cu sare și piper după gust. Udați-vă mainile și formați 2 burgeri.
Încălziți o tigaie pe foc mediu spre mare. Ungeți tigaia cu puțin ulei vegetal apoi puneți burgerii de somon în tigaie. Prajiți pe fiecare parte câte 3-4 minute până devin aurii.
Pentru a finisa burgerii, încalziți untul într-o tigaie. Tăiați cele două chifle în jumătate și puneți-le la prăjit în untul fierbinte cu tăietura în jos. Prăjiți până devin aurii și formează crustă. Puneți chiflele pe blatul de lucru sau farfurie. Ungeți jumătatea de jos a chiflei cu sos de iaurt. Puneți o frunză de salată, apoi bugerul, urmat de felii de roșie și ceapă marinată. Acoperiți cu cealaltă jumătate de chiflă.
Pentru ceapa marinată aveți nevoie de: 1 ceapă medie, tăiată rondele, 2 linguri oțet balsamic (sau alt oțet), sare și piper după gust, 1 linguriță miere.
Combinați toate ingredientele într-un bol și lăsați ceapa să se marineze cel puțin 1 oră.
Pentru sosul de iaurt aveți nevoie de: 1/4 cană iaurt gras, 1 castravete mic, 4 căței de usturoi, pisați, 1 lingură zeamă de lămâie, sare și piper după gust.
Dați castravetele pe răzătoarea mică apoi scurgeți zeama. Amestecați castravetele, iaurtul, usturoiul, zeama de lamaie, sare și piper într-un bol.
Să aveți poftă!
Text&Foto: Oana Olguța Iliescu
Miam! Cred ca sub această formă îl convingi și pe cel mic să mănânce pește, nu?
Oh da, chiar a mancat cu pofta :)
Tocmai am facut acum doua zile dar cu carne de vaca; cu am mare amatori acasa, voi incerca si cu somon.
Salut, eu am incercat cu marar in loc de patrunjel. sunt bestiali asa.
Recomandati va rog cititorilor sa nu pulseze somonul daca sunt in apropiere de Otopeni, au radare care functioneaza in pulse mod si daca interfereaza se poate produce o catastrofa culinara!!!!
Foarte interesanta reteta, eu fac niste chiftele din somon dar cu somon din conserva ies foarte delicioase
Adi,de ce te joci cu gusturile noastre?!(mi-ai facut o pofta…)
O retata exceprionala….in loc de somon am facut cu carne de porc.Recomand cu incredere, gust delicios!