Dacă săptămâna precedentă v-am sugerat plăcintă umplută cu carne, săptămâna aceasta vin cu o tartă cu urdă şi legume. Poate fi o cină uşoară, cu ingrediente simple sau un brunch care sigur va impresiona pe oricine.
Am folosit o altă metodă de preparare a aluatului decât cea “tradițională” cu unt rece. Pentru metoda utilizată mai jos, se foloseşte unt topit, obţinând o pastă care se modelează foarte uşor în tavă. Se prepară mai repede, iar crusta va fi mai subţire. Puteţi folosi această reţetă atât pentru tarte dulci (se adaugă o lingură de zahăr), cât şi pentru cele sărate.
Aluat
100 gr unt, 1 lingură ulei, 1/4 linguriţă sare, 160 gr făină
Umplutură
300 gr urdă, 2 fire de ceapă verde (sau șalotă), 1 morcov, 1 dovlecel verde, 1 sfeclă roşie (fiartă), 2 linguri ulei, sare, piper
Tavă pentru tartă, fie rotundă de 23 cm, fie dreptunghiulară de 9cm x 36cm
Se preîncălzeşte cuptorul la 200 grade.
Pentru aluat, se adaugă într-o crăticioară untul, uleiul şi sarea cu 4 linguri de apă. Se fierbe timp de 3-4 minute după care se adaugă făina şi se amestecă până se obţine o pastă fără cocoloaşe. Se transferă aluatul într-o tavă de tartă şi se întinde cu o spatulă, acoperind toată suprafaţa tăvii.
Când se răcește, o puteţi întinde şi cu mâna. Marginile se împing cu furculița ca să ia cât mai mult forma tăvii.
Se înţeapă aluatul cu o furculiță şi se coace 15 minute până devine aurie. Dacă se umflă în timpul coacerii, se înțeapă iar cu furculița.
Pentru umplutură, se amestecă urda cu ceapa tocată fin şi se condimentează cu sare şi piper. Morcovul şi dovlecelul se taie fâşii cât mai subţiri cu un curățător de legume. Sfecla roşie am tăiat-o fâșii, ca şi cum aş decoji un măr.
Se răceşte aluatul şi se acoperă cu urdă.
Aceasta se acoperă cu rulouri de legume, pe care le puteţi aşeza cum doriţi . Pentru o variantă mai rapidă şi simplă, puteţi felia legumele în rondele.
Se ung legumele cu ulei și se condimentează cu sare și piper. Se coace tarta timp de 30-35 de minute, până se frăgezesc legumele.
Text&Foto: Lia Ștefan
Simplu. Superb. Bravo, Lia!
Ce bine arata!!. Felicitari, o sa incerc si eu aceasta reteta.
Ideea asta cu rulourile de legume mi se pare fabuloasa. Arata superb si dau un aer de ocazie mai speciala acestei tarte. :-)
Stimate dle Hadean,
Felicitari pentru initiativele dvs. Am descoperit recent informatiile valoroase publicate pe blog si va asigur ca este o experienta deosebita. In ceea ce priveste tarta cu urda si legume (pe care am pregatit-o azi), confirm ca onestitatea retetei este pusa in valoare in egala masura de gustul deosebit al preparatului. A fost un succes si ati adus zambetul pe chipul celor ce au savurat-o.
Multumesc inca o data,
Adina