Cum să slăbești sănătos? Există o rețetă?

269

Acum un an mă bucuram că am scăpat de câteva kilograme dintre multele pe care le aveam în plus (da, am avut cândva 123 de kilograme, ajunsesem la limita nesimțirii, iar prin asta nu vreau să înțelegeți că gras e sinonim cu nesimțit, vreau să înțelegeți că lucrul acesta a fost valabil în cazul meu, om sănătos, înclinat spre sport și cu destul de multe cunoștințe despre mâncare încât să n-am altă scuză decât nesimțirea, care nu-i tocmai o scuză). La începutul programului „Înapoi la ’90” (urmărind postările din această secțiune veți vedea cum am evoluat în primele luni de program, cît și ce fel de sport am făcut, ce am mâncat) credeam  – eram într-o fază asemănătoare cu beția – că trei luni de sport și un strop de reținere de la mâncare mă vor repune în circuit. Firește, mă înșelam. Știam că va fi nevoie să-mi schimb viața total și eram pregătit să accept și să fac asta dar nu-mi închipuiam că va fi atât de dureroasă schimbarea. Între timp am aflat că toate schimbările sunt dureroase dar am învățat și că durerea poate fi prieten sau dușman în funcție de felul în care vrei să-ți tratezi viața (poți să te smiorcăi sau poți să găsești în depășirea durerii motivația necesară progresului).

Probabil (de fapt, cu siguranță, nu probabil), mulți dintre cei care au o problemă cu greutatea și conștientizează lucrul acesta, ar vrea să vadă aici o rețetă, eventual miraculoasă, de slăbit fără efort, fără dureri. Mă tem că rețeta aceasta nu există și mă tem că dacă vă spune cineva că există, vă minte pentru că vrea să vă vândă ceva, un ceva de care nu aveți nevoie sau care chiar v-ar putea face rău.

Atunci, ce-i de făcut? Păi, e de gândit și de muncit, dragii mei. E de mers la doctor dacă e cazul, e de mers la nutriționist, pentru că doar el poate să vă prescrie o dietă, cărțile, oricât de bine ar fi scrise, sunt scrise pentru toată lumea, nu special pentru tine, care ești unic, cu probleme unice. Poți să afli multe lucruri de pe internet. Poate vine unul ca mine, care-ți spune să nu neglijezi legumele, să ai cât mai multe culori în farfurie, să nu te ferești de carne pentru că are proteine de calitate, să nu mănânci grăsimi prăjite și cartofi fripți în ulei, să nu mergi la fast food pentru că mâncatul pe fugă e nociv și economia de timp costă prea mult dacă-i vorba de mâncare. Astea însă sunt generalități, problema specifică poate primi tratament specific doar de la un specialist care te consultă. Internetul, oricât mi-ar fi de drag, e plin de oameni neinformați care vor să pară specialiști. E ușor să le cazi în capcană, e ușor să fii păcălit.

Probabil că nu v-am fost foarte de folos cu ce am scris până acum. O să vă spun (iar) ce mi-a folosit mie, poate vă inspiră: bunul simț dublat de sfaturile specialiștilor în sport și nutriție. Nu neapărat în ordinea asta, pentru că și bunul simț poate fi păcălit:). Am mâncat lucruri normale, de câte ori mi-a fost foame. Nu m-am ferit de fructe dar m-am ferit să le mănânc noaptea. Nu am făcut exces de alcool (întreabă Sebi ce-i excesul, în cazul meu, exces de alcool înseamnă să bei mai mult de două pahare de vin la o masă, în general înseamnă să bei mai mult decât poți duce), nu am făcut exces de mâncare, nu am ras farfuriile cum făceam acum un an și un pic și, cel mai important lucru în cazul meu, am început să fac sport, mai întâi la sală, supravegheat și îndrumat de instructori apoi de unul singur (alergarea îmi prinde bine și de la 123 de kilograme am ajuns la 98 și la mulți kilometri pedalați sau alergați, aproape 6000 anul trecut, în total). Deci, dacă eu, un durduliu, am putut ajunge într-un an de la 10 minute de sport zilnic la 21 de kilometri într-o singură alergare, cred că ar trebui să poate oricine. Nu?

Foto: Silviu Ghetie

În concluzie, mai puțină mâncare dar de o calitate mai bună, mai multă mișcare, mai multă veselie și măcar 7 ore de somn în fiecare noapte. Să fiți sănătoși. Dacă aveți întrebări (și cred că articolul de față a lăsat loc pentru destul de multe), vă stau la dispoziție cu drag în comentarii, promit să dau răspunsuri la tot ce știu ori de nu, să vă îndrum în alte părți, mai pricepute:).

Join the Conversation

  1. Aprob! Asta zic si eu mereu, asta scriu si eu mereu!

    1. Adi Hădean Author says:

      și bine faci, cred că e nevoie de inspirație și de exemple, altfel nu mai mișcăm nimic în țara asta:).

  2. Felicitari! Sa nu uiti si ce altceva te-a ajutat = Tito si miscarea alaturi de el, indiferent de vreme:)) concluzie, pe langa sfaturile bune pe care le-ai dat: adopta un catel si fa miscare in fiecare zi!:))

    1. Adi Hădean Author says:

      corect, și tito e important:)

    2. Asa este, 100%!! Plimbarea cu cainele te face sa iesi si tu la plimbare, 100% perfect pt sanatate: slabit, oxigenat creier, relaxare! Plus sentimentele si voia buna care ti-o dau cainii!

  3. Cum am slabit sanatos 35 kg.
    Poate-i inspira si povestea mea.

    Spor la transpirat si mancat normal, tuturor!

    http://catalin.petru.ro/2011/01/cum-sa-slabesti-sanatos-35kgan-si-sa-ajungi-sa-ai-o-viata-noua-sanatoasa-ce-am-aplicat-eu/

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc pentru link, ajută:)

  4. Da, schimbarea stilului de viata e cheia. Am invatat si eu pe pielea mea dar nu regret de loc.
    Medicul meu de fam e tare aiurit asa ca am renuntat sa cer de la ea sfaturi…m-a „lamurit” ca a zis sa mananc carne rosie si eu mai mananc asa ceva de 12 ani….
    felicitari!

  5. :) Felicitari si confirm ceea ce ai spus tu. Am trecut prin faza aceasta de ”revenire din nesimtire” si in doi ani am reusit ceea ce mi se parea chiar mie un vis, am slabit 35 de kilograme, invatand sa-mi cunosc organismul si sa-i dau ceea ce-i trebuia lui (cum spuneai si tu, lucruri de o calitate mai buna, intr-o cantitate de bun simt), nu piticilor mei de pe creier, facand sport, cu multa motivatie, rabdare si perseverenta, iar veselia s-a accentuat cu fiecare succes, oricat de mic ar fi fost el.
    Sanatate tuturor!

  6. Imi place ca te implici in ff multe si ca ne impartasesti din experienta pe care ai dobandit’o cu efort! E drept ca fiecare e unic…cu pbl lui si de cele mai multe ori ne gasim o scuza in a nu face ce e cel mai bine pt noi insine. E si cazul meu pt ca de cand am nascut, adik acum 2 ani, nu gasesc in mine forta de a slabi, nu am multe kg in plus dar cele pe care le am sunt pe burtica si nu e o scuza sa zic ca sarcina mi le’a lasat…pt ca regimul meu de viata a fost tot pe fuga…mese pe fuga si cateodata ce nu trebuia si cand nu trebuia…as fi putut sa urmez acelasi lucru pe care l’am facut pt copilul meu…mese regulate, la ore bine stabilite, mancarica gatita sanatos si alimente bio pe cat posibil si m’am straduit, nu gluma!!! …acum privesc in urma de cand am inceput diversificarea copilului si chiar daca am stiut in sinea mea ca nu fac bine pt mine sa mananc ce apuc…n’am avut curaj s’o recunosc si sa accept ca trebuie sa’mi schimb stilul de viata. Sunt extrem de atenta la ce ii dau sa manance dar sunt hai-hui cand e vb de mesele mele. Cand am scis mai sus ca fiecare e unic ma refeream la metodele pe care unii doctori(ca sa nu generalizez) le practica , adik aceleasi „retete” pt toata lumea ca doar atat stiu,de la firma aia primeste recompense sau poate asa e mai simplu iar dc nu slabesti e vina ta nu a lui. As vrea sa gasesc doctorul care imi prescrie, dau un exemplu, anticonceptionale in urma analizelor…in afara se face lucrul asta…la noi-> „Astea au nivelul de nush ce mai mic si sunt mai bune” punct! Te’a lamurit, nu?! E la fel de valabil si pt nutritionisti, ma rog unii dintre ei( iar nu vreau sa generalizez). Stresul te poate da peste cap si confunzi acea stare de neliniste cu senzatia de foame…iar e cazul meu…sau pur si simplu viata nostra de familie, cu sotul mai mult plecat 4,5 luni dupa care 2,3 acasa( ai in vedere nivelurile de hormoni :)) )…cand e plecat sunt doborata ca tb sa fac fata singura nevoilor copilului si tot ce e de facut intr’o casa…iar cand e acasa sunt mai multe vase de spalat, mai mult de gatit, mai mult de calcat…toate necesita mai mult timp in asa fel incat pt mine nu’i!!!!!! Sau totul e o scuza si nu imi fac timp pt mine. Nush de ce dar m’am luat cu scrisul si am depasit un pic subiectul dar in mare toti avem pe cap diverse si uitam de sanatate, uitam sa ne simtim bine in pielea noastra, uitam sa vedem partea plina a paharului pt a ne putea incuraja noi singuri.

    1. Adi Hădean Author says:

      poate trebuie să mai renunțăm câte un pic la fugă în favoarea alergării:).

    2. Alina, ai putea citi cateva articole de pe un site destinat dezvoltarii si emanciparii femeilor (din Romania), Stilultau.com. Pe nmine m-a ajutat, incepe cu pdf-ul asta si vezi daca iti aprinde cateva beculete in minte! http://stilultau.com/blog/wp-content/uploads/downloads/2011/04/StilulTau.com-Sapte-lectii-de-viata-pentru-a-deveni-o-femeie-puternica.pdf

  7. Salut, sunt Cristina, sunt medic, am avut mai mereu o greutate constanta dar in ultimul timp am pus 14 kilograme, nu am scuza asa ca nu o sa enumar motivele. Cert e ca am constientizat ca e nevoie sa ma ocup de mine, am lasat totul deoparte( scoala, cariera, iubit, prieteni) si m-am pus pe mine pe locul 1. Stiu ca nimeni nu o sa vina sa ma motiveze, trebuie sa o fac singura, stiu ca nimeni nu o sa faca sport pentru mine, si si stiu ca doar eu aleg ce bag in gura si ce nu!
    De 14 saptamani am slabit 8 kilograme, nu ma astept sa fac minuni intr-un timp scurt. Care e reteta mea? Mananc regulat, la ore fixe 3 mese pe zi, si 2 gustari. Gustarile sunt evident fructe(minus banane, stuguri, fructe uscate), beau ceaiuri de plante dupa pranz si cina care ma ajuta sa diger mai bine si imi aduc mai repede senzatia de satietate, si merg la sala, inot, alergat cat mai des, chiar de 5 ori pe saptamana cu toate ca sunt o persoana ”lenesa” cand vine vorba de sport, ma fortez, ma imping dincolo de limitele mele, pana acum ma autolimitam impunandu-mi tot felul de bariere. Pot sa va dau si cateva detalii, micul dejun e compus din cereale cu lapte, la care adaug seminte de in si obligatoriu cativa fulgi/tarate de ovaz, acestea elimina colesterolul; la 11 mananc 1,2 fructe, la 14.00 imi iau pranzul compus din carne( pui, peste, curcan, vita) cu legume (nu cartofi, nu orez )+ 1 ceai, la 17.00 din nou 1 fructe, iar la 19.30, maxim 20.00 iau cina, compusa din branza slaba/ou fiert/ peste, pui, cu legume crude de preferat + ceaiul de plante. Beau si apa….1,5-2 L pe zi, atentie la asta, pentru a nu retine surplus de lichide, apa se bea cu maxim 15 minute inainte masa, si minim 40 de minute dupa masa.
    Cam astea sunt secretele mele dupa ce mi-am folosit timpul studiind carti, mergand pe la nutritionist, si selectand cu grija informatiile de pe internet. Sper sa va ajute si pe voi. Ar mai fi un secret, meditatia.. dar pentru asta trebuie o anumita intelegere a ceea ce se intampla cu spiritul, corpul si mediul in care traim, si nu toti suntem pregatiti…Cel mai important e sa nu mai gasim scuze si sa ne punem pe treaba!

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc:)

  8. Buna, pot adauga pe langa cele enumerate de tine, cheia suscesului intr-o cura de slabire se numeste AMBITIE, asta o spun acum dupa ce anul trecut am slabit 40kg, cu nutritionist, miscare si ambitie.
    Toata stima pentru munca prestata pe sait.
    Sanatate maxima!

  9. Bravo, Adi Hadean!
    Respect pentru vointa ta!

  10. Bravo, Adi! Felicitari! De vointa am nevoie si de un nutritionist bun! Unde gasesc unul bun?

  11. De ce v-ati ferit de mancat fructe noaptea ?

    1. Adi Hădean Author says:

      pentru că vin cu un aport energetic mare, de care nu ai nevoie în timpul somnului și să sari peste cină păcălindu-te cu ideea că o să mănânci un măr în loc, e…o păcăleală:).

    2. Sper sa nu fie o problema dar doresc sa completez ce a zis Adi. Zaharul din fructele papate seara nu are timp sa se digere complet si eficient pentru ca oricum seara metabolismul devine mai lenes, corpul stiind ca urmeaza repaosul. Acel zahar se va depune deci ca grasime.

  12. da te sustin in ce faci,dar trebuie si multa ambitie.pt ca vezi multe si iti trebuie o vointa de fier ca sa nu mananci ce-tie pofta,eu una nu pot renunta la dulce,trebuie sa mananc cat de putin,o gura,dar in schimb am reusit sa nu mai mananc asa de mult,in trecut mancam foarte multe dulciuri,dar am avut ambitia sa mai renunt din ele,dar paine de care mananci?

    1. Adi Hădean Author says:

      nu prea mănânc pâine. și o evit pe cât pot pe cea foarte albă, foarte pufoasă:).

  13. Cristina, spune’mi, te rog, cum si cu cine pot discuta mai mult legat de ce scrie in pdf’ul acela, am cateva semne de intrebare. Mi’am luat notite pt ca e interesant ce scrie, are toata logica din lume cand vb de medicamente, de meditatie si mai ales de calitatea alimentelor pe care le gasim la micii producatori. Eu imi procur ff multe de la tara si de motivat m’a motivat, schema in sine imi tb…iar echilibrul intre necesarul meu si nevoile alimentare ale copilului il voi face singura la fiecare masa renuntand la ciuperci, spre ex, care nu sunt inca potrivite. E drept ca e cam brutal modul de exprimare dar e nevoie de cineva sa’ti unga rotitzele :))

  14. Bine scris. Mai corect: gandit, facut, scris.

  15. Ma amagesc singura…De fiecare data ma ambitionez cu o seara inainte si zic..”De maine gata…incep sa slabesc!!!”..si rezist 2zile sau daca nu mai putin,cedand la sfarsitul zilei si mancand in exces…Am 18 ani sunt constienta de cele 70kg,insa cu greu imi gasesc motivatia… Acum m-a ambitionat ceea ce am citit si ma bucur sa vad cum alti oameni reusesc… Nu mai zic „De maine…”,incep cu seara aceasta cand voi renunta sa mai mananc… Va multumesc! Sprijinul moral mi-ar fi de un real folos!!!

    1. Cred ca ar trebui sa iti schimbi total modul de abordare a problemei. Nu mai privi pasul asta ca pe o perioada clar definita, „dieta”, cea care va fi un chin. Nu se poate sa tii o dieta si apoi sa revii la aceleasi obieciuri alimentare. Trebuie sa fii constienta ca schimbarile pe care le faci sa fie pe termen lung, toata viata mai exact.
      Plus ca ar trebui sa te intrebi de ce mananci in exces la finalul zilei:
      – pentru ca te-ai abtinut si ai facut restrictii exagerate in timpul zilei?
      – pentru ca nu i-ai dat corpului nutrientii necesari pe parcursul zilei?
      – pentru ca nu respecti un program de masa stabil si corect formulat?
      – pentru ca mananci compulsiv, pe fond nervos?
      Intrebari sunt multe, dar tu trebuie sa iti raspunzi la ele cu maxima sinceritate. Trebuie sa cauti motivatia in interior, si bazata pe aspecte importante, cum ar fi degradarea starii de sanatate in mod constant.

  16. Iti urmez exemplul!!Esti un role model!Deci fructele nu sunt o solutie seara, dar ce recomanzi pentru cina? multumesc

    1. Adi Hădean Author says:

      recomand să nu fie prea târziu și să fie puțină:)

  17. bună Adi. Felicitări pentru reușită! Și eu mă chinui să dau niște kilograme jos. Mai am 7 din target. Aveam 10 acum 10 zile. Metoda folosită de mine? O dietă bazată 80% pe fructe și legume. Am renunțat la zahăr (asta include toate dulciurile, sucuri din comerți etc), beau aprox 4L de apă zilnic și nu mănânc nimic procesat industrial. Gătesc eu ciorbițe de legume, tocănițe, înghețată din fructe congelate și lapte de soia etc. Deocamdată am dat jos 3kg, iar soțul meu 1 kg. El mai are de lucrat la cantitate. Fibrele sunt foarte importante în alimentație, și mai ales micul dejun. Trebuie pus accent mare pe asta.

  18. georgiana says:

    Buna Adi,
    imi poti recomanda un nutritionist bun?
    am ajuns la 80 de kg si nu ma mai suport; la o inaltime de 1.68
    Multumesc

    1. Adi Hădean Author says:

      din cluj pot să ți-l recomand pe domnul profesor hâncu pentru că am lucrat cu dânsul (mai sunt și alți nutriționiști buni în cluj dar nu-i cunosc). îl găsești la policlinica regina maria.

  19. Salutare,

    Tin sa te anunt ca esti sursa mea de inspiratie.
    Azi s-a inplinit prima luna de dieta personalizata.
    Initial : 135
    Acum : 127

    Eu zic ca e ok pentru inceput.

    1. Adi Hădean Author says:

      bravo! nu te lăsa:)

  20. Adi, ai idee daca tensiunea (15 cu 7) este daunatoare alergatului? Dar durerile de spate (la baza coloanei, care au legatura cu greutatea) ar putea fi amplificate de alergat? Ma gandeam sa nu se ”zdruncine” coloana…
    Multumnesc!!!!

  21. Da, acesta este Adi si este un exemplu de vointa, perseverenta, echilibru si bun simt!!!

  22. Bravo Adi pentru ca ne inspiri!

    Am slabit 16kg cu nutritionist, dieta si sport. De la alergat 3 minute, cu palpitatii, am ajuns sa petrec 1h30 in sala de aerobic intr-un ritm salbatic. A fost greu, dar a meritat fiecare secunda petrecuta apoi in mod placut la cumparaturi, proband o rochie sau mai multe :)

    Din pacate am (re)luat 6kg datorita hmmmmmm dulciurilor? si sedentarismului. Asa ca eu una voi reveni la dieta cu 3 mese si 2 gustari de fructe, si la sfantul alergat in jurul blocului, dimineata, atat de placut la 6AM.

    PS.Voi incerca sa ignor retetele tale de dulciuri, ca sa pastrez inspiratia actualului post.

  23. bravo adi….si eu am inceput sa ma pun pe mn pe locul intai si acum fac eforturi mari sa slabesc…..dupa ce am nascut fetitza acum 4 ani am ramas cu 14 kg in plus.nu ca nu mi-a pasat dar nu am avut ambitia necesara….de luna trecuta m-am pus serios pe treaba, merg la sala ,am grija ce mananc, pt ca vreau sa arat bn.

  24. Buna dragelor si dragilor,
    Ma bag si eu un pic in seama pe-aici . In 30 septembrie anul trecut am hotarat sa-mi schimb modul de alimentatie. In mare , am facut ceea ce ne povestea Adi aici , adica am renuntat la cartofi prajiti si bere , am inceput sa gatesc eu( sotia face celelalte treburi prin casa) , am inceput sa mancam mai multe legume.Mi-am propus ca intr-un an sa dau jos 10 kg si am reusit sa dau chiar 11 , fara eforturi deosebite si fara sa flamanzesc. Mai ” bagam „si cate o saorma din cand in cand , pizza chiar ceva mai des , cate 1-2 pahare de vin seara si totusi am avut rezultate.
    Ce vreau sa va spun , ca sa nu fiti dezamagiti: exista perioade de stagnare , cand mananci la fel de sanatos ,dar nu dai nimic jos. Dupa 4-5 saptamani , incepi din nou sa slabesti. Eu mai am de dat jos vreo 3-4 kile , apoi doar sa ma mentin.( la 50 de ani si 1.78 cm , am 86 kg acum…) Nu uitati sa faceti miscare,eu merg de 1-2 ori pe saptamana si inot cate o ora , ar trebui sa ma misc mai mult , in toamna asta voi incepe sa alerg si sa merg cu bicicleta.
    Mult spor tuturor !!!
    P.S. Anul trecut analizele erau destul de naspa , trigliceride si colesterol marite , in luna mai deja erau foarte bune ,organismul se autoregleaza.

  25. Am scăzut de la 90 la 84, dar toată lumea îmi spune „vai, ce-ai slăbit!”. Şi asta se întâmplă pentru că „slana nu e moartă, slana se transformă”. Cântarul nu m-a motivat decât într-o mică măsură. Fizionomia s-a schimbat pentru că o parte din grăsime s-a transformat în fibră musculară. Aceeaşi reţetă: sport şi mâncat decent. Încă n-am renunţat la abuzul de alcool :)
    Ajunsesem la 38 de ani şi nu făcusem în viaţa mea niciun pic de sport. Deloc. Nici în copilărie, nici în adolescenţă, nimic. Nu am avut probleme de sănătate, dar simţeam că îmbătrânesc nefiresc de repede. La fel ca tine, am început cu sală sub îndrumarea unui antrenor, apoi alergare. Am ajuns să alerg 11 km, ceea ce nici în visele cele mai optimiste nu aş fi sperat. Mi-am schimbat stilul de viaţă acum 2 ani şi mă simt din ce în ce mai tânăr.

  26. la postul „inapoi la 90” nu gases linkurile promise care au legatura cu programul acesta. pe unde sunt?
    mercic

    1. Adi Hădean Author says:

      nu înțeleg ce nu găsești
      .dacă apeși butonul „înapoi la 90” d pe blog, descoperi toate postrile pe tema asta.

  27. Ce nutritionist bun recomanzi? Eu am avut doar experiente dezamagitoare cu doctorii si nu vreau sa merg pe mana oricui in nutritie.

  28. Adi, te citesc zilnic si nu o singura data am avut intentia de a comenta postarile tale, fie ele culinare sau de alta natura. Pana acum m-am abtinut cu brio, insa de data asta simt nevoia sa iti multumesc pentru aceste ganduri, sa iti spun ca si eu am ajuns in punctul in care am decis ca „nesimtirea” trebuie sa inceteze si un nou stil de viata sa determine ceea ce sunt si, mergand exact pe schema descrisa de tine am reusit sa slabesc 25 de kg. Cu bun simt si putina miscare sunt convinsa ca toti am fi mai sanatosi, mai voiosi si mai plini de energie. Felicitari pentru tot ceea ce faci, pentru proiectele in care esti implicat si, mai ales, pentru ca ai avut puterea sa schimbi ceva in tine si in ceilalti.

    1. Adi Hădean Author says:

      mulțumesc și felicitări!

  29. Bravo, Adi!
    Eu ma intrebam cum e cu alergatul asta de fapt? Pentru ca pe de o parte, imi place, am cumva o stare de bine cand alerg (pe banda, afara imi pare aerul prea rece si tare si incepe sa doara destul de rapid). Pe de alta parte insa, corpului meu pare sa nu-i placa. E adevarat ca am vreo 15 kg pe plus, dar parca prea repede imi creste pulsul (190+, spre 200) si chiar daca viteza nu e mare, mai mult de 3 minute nu pot sa rezist.
    Asa ca intrebarile mele ar fi urmatoarele: tu cat de des alergai atunci cand ai inceput? Si cum ma sfatuiesti sa procedez ca sa-mi maresc rezistenta?

    1. Adi Hădean Author says:

      alergam zilnic. la fel fac și acum. sfatul meu e să te adresezi unui medic,îți va recomanda să faci sport în funcție de starea sănătății tale.

  30. cristina says:

    Multumesc!

  31. Te-am dat „exemplu” soțului meu, ești un model demn de urmat. El, pofticios și meșter în bucătărie – gătește așa de bine!!! ajunsese la puțin peste 120 kg la 1.84 ai lui. Chin, nu alta. Îl dureau genunchii, mijlocul, obosit mai mereu. A încercat tot felul – mai mult după ureche, până când i-am făcut eu programare la nutriționist. Acum se ține foarte serios de treabă, încerc să-l conving să mergem amândoi la alergat. Aici suntem pe malul mării, mai mare dragul să-ți vină să fugi! :)
    Mulțumim de inspirație :)

    1. Adi Hădean Author says:

      succes și mult spor(t) :).

  32. Multumim! Pofta de sport asadar sa avem :)

  33. In ziua de azi ca sa mananci sanatos costa banii,produsele cat mai naturale sunt mult mai scumpe,nu inteleg cateodata chestia asta si produsele si carnurile injectate cu tot felu de baliverne sunt ieftine. Ar trebui sa fie exact invers,defat ar trebui sa fie pe piata doar produse cat mai naturale si statu sa ajute taranii cat mai mult ptr produsele lor bune,de aia le vand scump,ptr ca saracii numa ei stiu cat muncesc ca sa scoata pe piata cateva kg de legume si fructe sau carne. Ii cam greu in ziua de azi sa mananci sanatos mai ales ptr oamenii de rand care au un venit mic. Dar din fericire sportul este gratis,incat il poti practica si in casa,din nefericire ptr cei care muncesc mult si nu au timp nici de acel sport. Traim in Romania si asta ne strica sanatatea. Numai bine Chef Adi! Esti un exemplu ptr tinerii din ziua de azi. Fa ceva si candideaza la presedintie he he ;)

  34. Moș Daniel says:

    Foarte bun articol, și eu am fost la nutriționist și am dat jos vreo 15 de kg în 5 luni,asta a fost acum 2 ani, între timp am pus înapoi 10 kg, și vreau să le dau înapoi jos, lumea zice că îmi stătea rău așa slab ( am avut 108, și ajunsese-m la 90) dar eu nu mă iau după ce zice lumea,mă iau după ce îmi place mie să fac, că așa e cel mai bine să faci ce vrei nu ce vrea altul.

  35. Buna ziua,
    Fructele goji, fac rau daca le consumi zilnic??
    Cam 10 -20 g.
    Am citi ca sunt”mancatoare de grami”, dar excesul, ca-n orice altceva, duce la extreme.

  36. grasimi, am vrut sa zic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close