Tort din biscuiți

897

După Sărbători poți să te trezești înconjurat de biscuiți, fursecuri, capete de cozonac, cornulețe cu rahat ori cu gem, uscate bine, neatrăgătoare. Vestea bună e că poți face ceva și cu acestea. Le poți transforma în ceva gustos, interesant și ușor de mâncat. Exact asta am făcut acum două zile, într-un „concert” la patru mâini (încurajez gătitul în cuplu ori în familie, e distractiv, plăcut și are beneficii pe termen lung) adunând toate uscăturile de felul ăsta din casă, mărunțindu-le frumos și cu grijă, să rămână și bucăți mai mari în vasul cu uscături mărunțite. Am adunat cam un kilogram.

Am făcut un sirop dintr-un litru de apă (pe foc), 120 de grame de zahăr, 50 de grame de cacao și 100 de grame de unt. L-am lăsat să dea un clocot, m-am asigurat că s-a dizolvat tot zahărul apoi am lăsat siropul să se răcească.

cacaoAm aromat siropul cu Marsala.

marsalaAm pus uscăturile-n sirop și am amestecat.

uscaturiAm adăugat niște rahat.

rahatAm pus și nucile pecan rămase de la niște isprăvi anterioare.

pecanAm tapetat cu folie de plastic o cutie de la biscuiți. Putea să fie o formă de tort sau de chec. Am umplut-o cu amestecul pregătit anterior.

folieAm acoperit-o și am lăsat-o în frigider până a doua zi.

tort biscuitiAm răsturnat forma, am îndepărtat foliile și am bătut niște frișcă din smântână fermentată, pentru a aduce și ceva acrișor în povestea asta.

tortA fost bun.

tort de biscuițiRealizați, desigur, că-i de fapt un fel de salam de biscuiți, pus în altă formă însă cu un plus de gem, de nucă și arome din lucrurile care până acum câteva zile fuseseră niște dulciuri respectabile, aflate în pragul „pensionării”.

tort de buscuițiSă fiți sănătoși.

tort de biscuiți

Join the Conversation

  1. Alina Rusu says:

    Multumesc de idee!

  2. Iata cum din „resturi” se poate realiza un desert savuros si usor de preparat !

  3. chiar, ce buna idee, am si eu de toate minus marsala o inlocuiesc cu ceva. Poate rom.

  4. alina-onesti says:

    Da, Marsala trebuie sa înlocuiesc si eu…Idei?

    1. Adi Hădean Author says:

      lacrima lui ovidiu

    2. Adrian G. says:

      Amaretto.

  5. Tocmai am facut reteta dar mi-a iesit siropul foarte lichid si mi se pare ca nu o sa iasa gen tort. Sigur trebuia 1 litru de apa? Merci

    1. Adi Hădean Author says:

      hai să vedem mâine, după ce o scoți din frigider:).

  6. Fara Marsala se poate face? Adica fara orice fel de alcool????

    1. Adi Hădean Author says:

      sigur că da. rolul lui e unul ce ține de gust.

  7. Si as mai avea o inrebare va rog….prin resturi se poate intelege si ideea de cereale chipsuri gen nesquick, chocapic etc???
    Multumesc

    1. Adi Hădean Author says:

      nu:).

  8. Problema e ca singurele resturi pe care le am acum in casa sunt cerealele baiatului meu…de care nu prea s-a mai atins de muuulta vreme…si parca nu imi vine sa le arunc:(…..oricum dati-mi va rog un exemplu ce as putea folosi ca mi-as dori tare mult sa fac un salam de biscuiti..sa-mi aminteasca de copilarie :)…
    Multumesc mult

    1. Adi Hădean Author says:

      păi…biscuiți:)

    2. cu resturi de cereale merge facut crumble. le zdrobesti, amesteci cu unt si le pui peste fructe de padure congelate si dai la cuptor. este o minunatie :)

    3. multumesc mult pt idee..o sa o aplic cu siguranta….super :)

  9. Multumesc pentru idee. Am ramas de ieri cu doua cani bune de ciocolata calda (dupa reteta de zilele trecute – delicioasa dar am facut muuult prea multa) si parca nu-mi venea s-o arunc. Ceva uscaturi gasim prin camara, asa ca vom avea desert in week-end. Multumesc pentru multele retete gustoase si practice deopotriva. Si mult success in tot ceea ce faci!

  10. Am facut si eu reteta si am inlocuit Marsala cu Amaretto, rahatul (care mie personal nu imi prea place) cu fulgi de migdale dar si cu migdale maruntite.
    Super interesant :)

  11. pot sa pun lapte in loc de apa?

  12. Buna ziua dl. Hădean,

    Există vreo șansă să postați modul de preparare al unui Panetone, cu tot ce implică asta: etape, ingrediente.

    Multumesc mult.

  13. Intrebare …. oare as putea face salam de biscuiti din compozita aceasta sau este prea lichida?
    Multumesc :)

  14. Elena Luca says:

    Putem inlocui untul cu ulei de cocos? As vrea sa fac tortul de post.
    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close