După Sărbători poți să te trezești înconjurat de biscuiți, fursecuri, capete de cozonac, cornulețe cu rahat ori cu gem, uscate bine, neatrăgătoare. Vestea bună e că poți face ceva și cu acestea. Le poți transforma în ceva gustos, interesant și ușor de mâncat. Exact asta am făcut acum două zile, într-un „concert” la patru mâini (încurajez gătitul în cuplu ori în familie, e distractiv, plăcut și are beneficii pe termen lung) adunând toate uscăturile de felul ăsta din casă, mărunțindu-le frumos și cu grijă, să rămână și bucăți mai mari în vasul cu uscături mărunțite. Am adunat cam un kilogram.
Am făcut un sirop dintr-un litru de apă (pe foc), 120 de grame de zahăr, 50 de grame de cacao și 100 de grame de unt. L-am lăsat să dea un clocot, m-am asigurat că s-a dizolvat tot zahărul apoi am lăsat siropul să se răcească.
Am aromat siropul cu Marsala.
Am pus uscăturile-n sirop și am amestecat.
Am pus și nucile pecan rămase de la niște isprăvi anterioare.
Am tapetat cu folie de plastic o cutie de la biscuiți. Putea să fie o formă de tort sau de chec. Am umplut-o cu amestecul pregătit anterior.
Am acoperit-o și am lăsat-o în frigider până a doua zi.
Am răsturnat forma, am îndepărtat foliile și am bătut niște frișcă din smântână fermentată, pentru a aduce și ceva acrișor în povestea asta.
Realizați, desigur, că-i de fapt un fel de salam de biscuiți, pus în altă formă însă cu un plus de gem, de nucă și arome din lucrurile care până acum câteva zile fuseseră niște dulciuri respectabile, aflate în pragul „pensionării”.
Multumesc de idee!
Iata cum din „resturi” se poate realiza un desert savuros si usor de preparat !
chiar, ce buna idee, am si eu de toate minus marsala o inlocuiesc cu ceva. Poate rom.
Da, Marsala trebuie sa înlocuiesc si eu…Idei?
lacrima lui ovidiu
Amaretto.
http://www.theliquorstore.ro/image/cache/data/LABEL2-027201NV-450×450.jpg
Adi, asta este bun?
Tocmai am facut reteta dar mi-a iesit siropul foarte lichid si mi se pare ca nu o sa iasa gen tort. Sigur trebuia 1 litru de apa? Merci
hai să vedem mâine, după ce o scoți din frigider:).
Fara Marsala se poate face? Adica fara orice fel de alcool????
sigur că da. rolul lui e unul ce ține de gust.
Si as mai avea o inrebare va rog….prin resturi se poate intelege si ideea de cereale chipsuri gen nesquick, chocapic etc???
Multumesc
nu:).
Problema e ca singurele resturi pe care le am acum in casa sunt cerealele baiatului meu…de care nu prea s-a mai atins de muuulta vreme…si parca nu imi vine sa le arunc:(…..oricum dati-mi va rog un exemplu ce as putea folosi ca mi-as dori tare mult sa fac un salam de biscuiti..sa-mi aminteasca de copilarie :)…
Multumesc mult
păi…biscuiți:)
cu resturi de cereale merge facut crumble. le zdrobesti, amesteci cu unt si le pui peste fructe de padure congelate si dai la cuptor. este o minunatie :)
multumesc mult pt idee..o sa o aplic cu siguranta….super :)
Multumesc pentru idee. Am ramas de ieri cu doua cani bune de ciocolata calda (dupa reteta de zilele trecute – delicioasa dar am facut muuult prea multa) si parca nu-mi venea s-o arunc. Ceva uscaturi gasim prin camara, asa ca vom avea desert in week-end. Multumesc pentru multele retete gustoase si practice deopotriva. Si mult success in tot ceea ce faci!
Am facut si eu reteta si am inlocuit Marsala cu Amaretto, rahatul (care mie personal nu imi prea place) cu fulgi de migdale dar si cu migdale maruntite.
Super interesant :)
pot sa pun lapte in loc de apa?
Buna ziua dl. Hădean,
Există vreo șansă să postați modul de preparare al unui Panetone, cu tot ce implică asta: etape, ingrediente.
Multumesc mult.
Intrebare …. oare as putea face salam de biscuiti din compozita aceasta sau este prea lichida?
Multumesc :)
Putem inlocui untul cu ulei de cocos? As vrea sa fac tortul de post.
Multumesc!