Rulouri cu scorțișoară

1.2K

Melci, rulouri, cuib de viespe sau spirală, oricum aș numi acest desert de brutar, îmi dă un sentiment foarte plăcut. Miros de pâine caldă, tanti de la pâine și un mic dulce de drum cu o formă geometrică foarte atractivă.
Astăzi vă prezint o rețetă de rulouri cu scorțișoară și fructe uscate, dar principiul poate fi același pentru un melc cu nucă sau mac.

cinnamon-rolls-2
Am început cu aluatul: Într-un bol am amestecat 500g de făină 000, am adăugat 7 grame de drojdie uscată și un praf de sare.

cinnamon-rolls-3
Într-o crăticioară am încălzit 300ml lapte și 40g de unt până s-a topit untul, fără a ajunge la temperatură foarte înaltă. Am turnat lichidul călduț rezultat din acest proces peste făină, am mai adăugat un ou și am omogenizat aluatul folosind o spatulă.

cinnamon-rolls-5
Am mutat aluatul pe o suprafață presărată cu făină și am frământat timp de 10 minute până am obținut un aluat neted și nelipicios. Am mutat aluatul într-un bol uns cu puțin ulei, am acoperit cu folie de plastic și l-am lăsat la dospit până s-a dublat (cam o oră).

cinnamon-rolls-4
Aluatul dospit l-am scos apoi pe blatul presărat cu făină, l-am presat pentru a scoate aerul și l-am întins într-o foaie dreptunghiulară cu grosimea de ½ cm. Folosind o pensulă, am uns foaia cu 40g de unt topit, peste care am presărat uniform 100g de zahăr brun și o lingură de scorțișoară măcinată. Am adăugat câte 100g de merișoare uscate și stafide și am rulat aluatul în formă cilindrică.

cinnamon-rolls-6

Pentru a putea să feliez mai ușor am pus aluatul la rece timp de 20 de minute și am aranjat feliile groase de 2cm pe o tavă rotundă.

cinnamon-rolls-7

Am lăsat să dospească încă 40 de minute la temperatura camerei iar apoi am copt la 190⁰C timp de 25 – 30 de minute până s-au rumenit spiralele fără a se arde.

cinnamon-rolls-8
Eu am servit aceste rulouri lângă un pahar cu lapte, la micul dejun, dar la fel de bine se puteau acoperi cu o glazură simplă sau stropi cu niște miere sau sirop de arțar.

cinnamon-rolls-9
Poftă bună!

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

alist

Join the Conversation

  1. Mmm, Kanelbullar – melcii cu scortisoara ai suedezilor ! Desertul meu preferat alaturi de turta dulce ! O sa incerc si varianta aceasta, cu merisoare, dar o sa suplimentez scortisoara + un pic de cardamon in aluat, ca sa respect reteta de kanelbullar. Multumiri pt reteta !

  2. As dori sa le fac, dar cu ce inlocuiesc merisoarele care nu se gasesc aici?Nu,nu stafide,va rog.
    Multumesc!

    1. Sincer, eu cred ca ar merge foarte bine cu mere taiate cubulete!

    2. Orice fruct uscat îți place. Cu fructe proaspete iese puțin diferit deoarece acestea au un procent semnificativ de apă și schimbă puțin timpii de gătire. Dar nu e imposibil de realizat. Pentru fructe proaspete ar fi dezirabil să fie pudrate cu un strat subțire de făină înainte de a le folosi.

  3. Am bagat Melcii la cuptor si am dat o fuga la zapada, când m-am intors, Casa era parfumata. Am scos repede sticla de lapte de la frigider si am savurat aceste minunății. Doamne, ce gustoși sunt!
    Multumesc mult !

    1. Cu plăcere :)
      Contextul sună foarte bine.

  4. Foarte gustoși….fetele mele le adora deja :). As trimite si o poza cu rezultatul. Mulțumesc Adi pentru rețeta!

  5. Buna ziua tuturor.
    Aseara frunzaream internetul in cautarea unei retete si clar ca am intrat si pe pagina lui Adi Hadean ce e o garantie a unor retete deosebite desi stiu ca are colaboratori care clar ca is tot experti. Azi mam apucat de aceasta reteta si doar dupa ce am framantat am observat ca nu are in compozitie deloc zahar de fapt aluatul e chiar unpic sarat . Acum dospeste. Sper sai placa rezultatul sotului care a facut comanda de cuib de viespi cu nucă. Dea lungul anului am incercat multe retete de cuib de viespi in cautarea acelei retete care sa nu se intareasca imediat . Am pregatit cantitate dubla de aluat pt ca jumatate voi face cu nuca. Aici nu avem merisoare asa ca ne multumim cu stafide.
    Multumim de reteta . Succes in continuare in a ne oferi idei de bunatati.

  6. Adi ,melci mei nu sunt suficient de dulci .Data viitoare o sa pun zahar in aluat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close