O poveste cu brânză și vin

428

Duminică a fost Emil în vizită. N-a venit cu mâna goală, ci a adus cu el un morman de pachete de brânză și câteva sticle de vin roșu. Marfă de supermarket, deci accesibilă din toate punctele de vedere. Scopul declarat al vizitei: să aprofundăm relația dintre brânză și vin, care e cel puțin la fel de veche și de importantă ca relația dintre brânză și șoarece (nu insist asupra acesteia din urmă). Trebuie să vă spun că am început prost cercetările. Ar fi trebuit să căutăm creioane și hârtie, să luăm notițe. În schimb, am căutat un cuțit și un tirbușon, pe care le-am folosit. Vestea bună e că vinurile și brânzeturile s-au pupat tare bine. Vestea proastă e că nu există alte înregistrări ale cercetărilor, cu excepția pozelor de mai jos. Vestea bună e că vom mai încerca. O altă veste bună e că dacă ești puțin deschis, poți avea experiențe interesante cu bani nu foarte mulți.

Cu excepția unei bucăți de Emmentaler, am avut doar brânză cu mucegai nobil. Nicio brânză românească între ele, da’ poate data viitoare (chiar așa, de ce-i Năsalul atât de scump?). E foarte interesant să compari gustul diferitelor tipuri de brânză cu mucegai, poate încercați asta odată. Luați 4-5 tipuri de brânză cu mucegai verde/albastru/alb și gustați-le pe rând în aceeași sesiune. O să fiți surprinși. Veți învăța mult mai multe despre brânzeturile repsective decât dacă le veți mânca la interval de câteva zile sau săptămâni, așa cum se întâmplă de obicei și-n mod tradițional la noi (să nu uităm că nu suntem francezi, să avem mereu în frigider câte 4-5 feluri de brânză).

Vinurile au fost 4, noi doar 2. Am destupat doar Byzantium, Rosso de Valachia, un vin românesc grozav și sicilianul Nero D’Avola. Merg perfect cu brânza Danish Blue, se pun în valoare reciproc în vreme ce Ementaler-ul și Camembertul par a fi estompate de forța celor două vinuri.

Am carafat cele două vinuri. Cel mai tare s-a bucurat de asta cel sicilian. Am îndrăznit chiar un joc pe seama lui. Am notat (în telefoanele mobile și-n secret) gusturile descoperite în vin în combinație cu brânza Danish Blue (cea mai puternică dintre cele de pe masă). Am descoperit fiecare dintre noi câte cinci gusturi însă doar două au coincis, cel de cireșe amare (care-i probabil o trăsătură a vinului respectiv) și cel de coacăze. Emil a mai găsit măceșe, eu scoarță de copac și altele pe care nu le-am ținut minte.

Va trebui să repetăm experiența, de data asta cu un număr mai amre de subiecți și cu fișe, se adună prea multe detalii care apoi se pierd, și-i păcat.

Dacă din vin au mai rămas două sticle, bune pentru altă zi, din brânză am rămas cu mai multe bucăți, care se vor regăsi prin mâncărurile din zilele următoare.

Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Sie u sunt mare mancator de branza, dar e scumpa bre’ branza cu mucegai la noi.
    De exemplu, ca si o comparatie uluitoare, am fost prin octombrie in Franta la sormea si am cumparat Camembert Rustique si President cu 1,5-1,8 euro maxim, la noi 30-35 lei, si poate ca nu e la fel de buna ca cea de acolo, si asta e numai un exemplu. Oare or fi asa mari costurile exportului, eu nu cred…
    De vreo 2 ani fac trafic cu branza cu mucegai :)) o pun pe saraca sormea sa trimita din fiecare cate oleaca, asta insemnand vreo 4 kg de branza, nu pot descrie mirosul cand deschid pachetul :))

  2. Mmm… și-amu salivez :-)

  3. data viitoare s-aveti si niste nuci proaspete primprejur. va ajuta la clarificat gusturi.

  4. adihadean Author says:

    e mai greu cu nucile proaspete în ianuarie și n-aș vrea să așteptăm până la toamnă pentru data viitoare:)

  5. Nuci proaspete, migdale, alune, brânză cu mucegai și miere…mmm.

  6. Andrei Florea says:

    … mno asa da .. .

  7. Cu Nasal a facut experimentul Calin acum ceva timp (cat am mai cautat postarea asta!). Uite aici ce zice el: http://www.calinturcu.net/2008/10/tokaji-nasal.html .
    Asteptam si „recenzia” voastra sa facem comparatie. :)

  8. V-ați delectat mai bine decât francezii :)

  9. sincera sa fiu pe mine nu m-a dat foarte tare pe spate Năsal…desi a fost servit cu tot tacamul. L-am luat de curiozitate acum v-un an de zile, sa vad daca branzetul romanesc de calitate – cel putin raportat dupa pret – este macar la fel de interesant ca branzeturile standard aduse de pe afara. dezamagire. Adica la cat de interesant e ambalat si povestit in cutie despre el ai asteptari destul de mari… dar nah, n-o fi fost un an bun pentru branza :))

    1. adihadean Author says:

      dush, cred că-i chestiune de gusturi:)

  10. Vin rosu, branza buna, frumoasa experienta, data viitoare sa adaugi parmezan, nuci si stafide, si totul o sa fie perfect.

    1. adihadean Author says:

      Ioana, data viitoare trebuie să fim mai mulți, și așa ne-a fost greu:))

  11. asa de greu ca aveti nevoie de ajutoare?

  12. Preţul Năsalului e mare pentru că se fabrică în cantităţi relativ mici. Cum nu poate face scroafa mai mult de 12 purcei, nici Napolactul nu poate face mai mult Nasal. Am scris acum vreo 10 ani un reportaj de acolo. Acolo fiind Taga, pentru ca branza de Nasal se face matureaza intr-o grota din Taga. E, in opinia mea, o branza exceptionala.

  13. adihadean Author says:

    da. mai ales de ajutor specializat:)

  14. adihadean Author says:

    Ciocu, argumentu-i destul de bun:). Totuși, nu-i supermarket fără Năsal pe raft, de und etrag concluzia că ori producția nu-i atât de mică, ori vânzările nu merg prea bine:).

  15. Oauuu !
    Emil a postat carnatii de Craciun . Super bine .
    Acum se pregateste sa posteze ceva de Pasti si a venit sa guste ceva Vinuri . Pina la Pasti are timp sa simta gustul vinului si sa pregateasca in cele mai mici detalii reteta asortata cu vinul preferat . Noi asteptam disciplinati si rabdatori Reteta de la Pasti !
    Noroc cu Adi care ne ajuta cite un pic in fiecare zi !
    Emileee ! ! plizzz nu te supara pe mine !
    Asa este cu procopsitii … stiti voi mai bine !
    Va salut cu drag ! Dorin .

  16. O fi in Cluj. In Bucuresti se da pe cartela :D

  17. Eu iti recomand sincer articolul lui David Lebovitz (http://www.davidlebovitz.com/2011/01/why-you-should-drink-white-wine-with-cheese/). Pe mine m-a determinat ca in proportie de 90% data viitoare sa incerc ca langa branza sa am un vin alb, mai degraba :)

    1. adihadean Author says:

      Miha, mulțumesc pentru recomandare, dar cu vinul alb am o problemă. Aceea că nu-mi face bine. Nu mă întreba de ce:).

  18. Minunata combinatia. Fana declarata a branzei de oaie, am avut ocazia sa gust multe dintre tipurile de branza frantuzeasca..si na,, nu-i termen de comparatie. Ce pot scoate oamenii aia din laptele de capra de ex. Fromage de chevre – DELICIOASA!!! insa la noi preturile vin inzecite…cum a spus mai sus Gabriel…

  19. fiind o mare mancatoare de branza, am incercat si branza romaneasca…aia adevarata. va recomand una cu chimen (eu o cumpar din Sibiu) si, spre surpriza mea, am gasit una f.f. buna facuta in Horezu (Valcea) careia i se spune Horezu (nu stiu daca am voie sa spun firma…) din branza de oaie maturata, care are gust asemanantor cu manchego. Nu va mai zis de cele preparate cu piper…ceapa… deci se poate si la noi. Mama imi spune ca o branza cu mucegai f. buna, pe care o gasea ea cand era in facultate, era Homorod. Nu am mai auzit de ea…voi? alte „branzuri” romanesti nu ne-ati putea recomanda? si nu din patriotism… :)

    1. Confirm ce spunea mama ta. Si eu cand eram in facultate ma innebuneam dupa branza Homorod. Era o delicatesa, dar mirosul…

  20. Si eu sunt mare mancatoare de albastre – le prefer celor cu mucegai alb desi un Brie bun merge la gura omului. Branzeturile albastre pot fi extrem de variate – eu din ce gasesc la noi prefer Paladin dar mai ales Regina blue care e si mai moale unpic si nu-s nici iuti cum e Gorgonzola de pilda. In afara francezilor, danezii au o gama foarte larga si variata de astfel de branzeturi.
    Si pe langa nuci mai merg si strugurii pe langa – cel putin dupa gustul meu.
    Si ca veni vorba de Homorod – nu era senzationala, era doar Ok.
    Da’ cu Nasal-ul asta chiar m-ati facut curioasa. O sa-l incerc.

  21. adihadean Author says:

    anca, party cu năsal să fie:)
    alex, sigur că ai voie. nu ține doar pentru tine:)

  22. alex, ca ai zis de aia cu piper, eu am facut dintr’un cas de oaie framantat cu piper – alb si verde pt. aroma – si am facut o chestie aperitiv pt. un revelion, un fel de „raffaello” din casul ala date prin pesmet. S-au mancat grozav la vin!

  23. branza care seamana cu manchego e facuta de Five Continents si e ambalata in vid, se numenste Horezu… as fi curioasa sa stiu si parerea altora…

  24. Si a existat o branza romaneasca cu mucegai, Bucegi, fabricata e prodlacta. Aparent nu se mai produce, inca n-am aflat de ce, era delicioasa si mergea cu diverse vinuri rosii de productie locala, poate ati gustat-o, poate aveti alte pareri…

  25. branza cu mucegai nu e cea pe care o gasim la noi in alimentara, punct…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close