Azi vă propun să gătim din nou încet şi blȃnd, simţind căldura cuptorului, la adăpost de vreme mohorȃtă şi rece. Rețeta de cartofi la cuptor cu sos de muştar şi carne de porc este un deliciu servit cald, în tihnă şi cu satisfacţia că am mai făcut un pas în a nu risipi hrană. În acest fel de mȃncare îşi găseşte încă un rost nişte friptură de porc condimentată, rămasă de la masa anterioară.
Muştarul din boabe întregi îi dă o savoare aparte, iar crusta crocantă formată deasupra, odată străpunsă cu furculiţa, e o încȃntare pentru papilele gustative. E atȃt de simplu să găsim alternative savuroase la risipa alimentară, avem nevoie doar de deschidere şi de creativitate.
Ingrediente pentru cartofi la cuptor cu sos de muştar şi carne de porc
(suficient pentru 2 persoane)
- 450-500 g cartofi roşii fierţi în coajă, cu sare
- 250 g friptură de porc rece, rămasă de la masa precedentă sau 350 g carne de porc fără os (cotlet, pulpă)
- 2 linguri unt (20-25 g) şi în plus pentru uns tava
- 1 şalotă medie sau 2 şalote mici
- 500 ml lapte dulce
- 2 linguri mălai (20-25 g)
- 1/2 linguriţă amestec de verdeţuri uscate (pătrunjel, maghiran, cimbru)
- cȃteva crenguţe de cimbrişor verde
- 1 lingură muştar Dijon
- 1 lingură muştar cu boabe întregi
- 25 g alune de pădure
- 50 g pesmet din pȃine proaspătă
- 50 g brȃnză Emmental sau Gruyère
- piper negru proaspăt măcinat şi sare după gust
- cȃteva frunze de cimbrişor şi piper roşu pentru decor
Pregătire şi preparare cartofi la cuptor cu sos de muştar şi carne de porc
Susţin consumul responsabil şi încerc să nu fac risipă alimentară. Anumite alimente gătite, nealterate, păstrate cel mult 2 zile în frigider, la o temperatură de 4 grade, sunt perfecte ca ingrediente în alte mȃncăruri delicioase, ca cea de azi. Acest fel de mȃncare este ideal de pregătit cu friptură rămasă de la masa anterioară. Însă, se poate prepara şi cu carne friptă sau fiartă cu condimente şi sare, în aceeaşi zi.
Mai întȃi, am tăiat cartofii în rondele potrivit de groase, iar bucăţile de friptură rece, în cuburi mici. Pentru acest fel de mȃncare am ales cartofi roşii, deoarece sunt mai fermi decȃt cei albi şi deloc făinoşi. Am tocat în bucăţi mari alunele, am dat brȃnza pe răzătoarea cu ochiuri mici şi am făcut pesmet din pȃine cu ajutorul robotului de bucătărie.
Am topit untul într-o cratiţă şi am călit în el, la foc mediu, ceapa tocată mărunt, doar atȃt cȃt aceasta să se înmoaie şi să devină translucidă. Între timp, într-un castron mic, am amestecat 2 linguri de mălai şi vreo 5 linguri de lapte. După ce ceapa s-a călit, am turnat peste ea restul de lapte, împreună cu verdeţurile uscate şi cele proaspete tocate. Am adăugat şi puţină sare şi am aşteptat să dea în clocot.
Cȃnd a început să fiarbă, am dat focul la minimum şi am adăugat amestecul de mălai şi lapte. Am omogenizat repede cu un tel şi am mai lăsat laptele pe foc mic, timp de 2 minute, amestecȃnd în continuu ca să nu se prindă. După ce sosul s-a îngroşat suficient, am luat cratiţa de pe foc şi am adăugat tot muştarul. Am amestecat bine şi am pus deasupra cratiţei un capac pentru a împiedica formarea pojghiţei la suprafaţa sosului.
Detalii pentru preparare și servire
Am preîncins cuptorul la 200 de grade, fără ventilaţie. Apoi am uns cu unt o formă termorezistentă, în care am aşezat o treime din cantitatea de cartofi. I-am presărat cu piper negru şi puţină sare. Deasupra cartofilor, am turnat o treime din sos, iar peste sos am aşezat o jumătate din cantitatea de carne. Am continuat aşezȃnd din nou cȃte un strat de cartofi, sare, piper, sos şi restul de carne. Ultimul strat de cartofi, al treilea, l-am acoperit bine cu restul de sos. Deasupra am presărat amestecul de alune tocate, pesmet şi brȃnză rasă.
Am acoperit vasul cu un capac (în lipsa acestuia, aş fi acoperit-o cu folie de aluminiu) şi l-am lăsat în cuptor 25 de minute. După acest timp, am luat capacul de pe vas şi am mai lăsat cartofii în cuptor încă 15-17 minute, pȃnă cȃnd deasupra lor s-a format o crustă aurie.
Aşteptarea a luat sfȃrşit după ce cartofii s-au răcit puţin. Cartofi la cuptor cu sos de muştar şi carne de porc, multă savoare cu îndrăzneală şi bucurie în farfurie. Poftă bună!
Alte rețete pe bază de cartofi găsiți aici!
Minunata reteta.Multumesc.
Să va fie de bine!
O să încerc arata delicios
Poftă bună!
Bună ziua.
Dacă avem carnea proapătă, cum o gătim, înainte de a fi pusă în compoziția de băgat la cuptor?
Mulțumesc
Bună ziua! Puteți pune friptură mai suculentă de cotlet sau pulpă, făcută la cuptor sau pe aragaz, condimentată cu puțin usturoi, piper, nucșoară, foi de dafin, după gust .
Cum fac eu friptura de porc: tai carnea în felii mai groase, o condimentez bine cu sare, piper, nucșoară, câțiva căței de usturoi tăiați mare, foi de dafin. Apoi, așez feliile într-o tigaie cu fundul gros, unsă cu puțin ulei (carnea își va lăsa și ea grăsimea), le acopăr cu apă rece sau cu zeamă de varză murată și apă (caz în care nu mai pun sare), acopăr tigaia și o așez pe aragaz, la foc mic. Întorc feliile de carne măcar o dată pe parcurs, iar după ce zeama din tigaie a scăzut, pun capacul deoparte și mai las carnea pe foc mic vreo 2-3 minute sau până când s-a rumenit ușor pe ambele părți. La final, în tigaie ar trebui să mai rămână sos, iar carnea să fie moale și suculentă.