Frigărui de pui marinate

777

Când cumpăr carne în caserolă, adică ambalată de procesator, sunt mai mereu încurcat de faptul că nimeni nu pare a vrea să vândă cantități pentru un om sau pentru două, toată lumea încearcă să vândă cât mai multă marfă posibil, dintr-o singură lovitură. Înțeleg că-i mai bine să vinzi carnea refrigerată decât să rămâi cu ea dar parcă nu-i frumos să transferi grija în bătătura consumatorului. Mie mi-ar ajunge aproape fără excepție, jumătate din carnea pe care o cumpăr preambalată, lucru pe care nu l-aș face dacă nu aș avea nevoie de anumite bucăți care nu se vând altfel. De exemplu, mușchiulețul de pui, care nu prea se vinde în cantități mici și cu care n-am ce face altceva decât să-l mănânc sau să-l arunc, întrucât nu poate fi congelat.

Ultima dată când am cumpărat, nu am putut să iau mai puțin de 900 de grame. Am decis să gătesc întreaga cantitate, cu gândul că pot să mănânc a doua zi rămășițele, în sandwich-uri. Ceea ce am și făcut. Am împărțit carnea în trei și am pus-o la marinat pentru o oră. O parte din carne am marinat-o cu iaurt gras, cozi de arpagic și o lingură de condiment tikka masala.

frigarui (1)O altă parte a fost marinată cu citrice (puteți folosi portocale,mandarine, clementine, lime) și muștar dulce, plus niște ulei de măsline și puțină sare.

frigarui (2)

A treia parte a fost marinată cu sos dulce-acrișor (de la chinezi), ardei iuți și cozi de arpagic. frigarui (3)După ce s-au marinat, le-am fript pe grill, pe hârtie de copt (afară n-ai motiv să pui hârtia de copt, în casă ajută mult).

frigarui (4)Pentru garnitură am spălat bine niște spanac și l-am lăsat să se zvânte.

frigarui (5)Am fript niște ciuperci mititele.

frigarui (6)

Am combinat ciupercile, spanacul și câteva roșii cherry cu o cremă de brânză pe care am făcut-o punând în blender toate brânzeturile din frigider, o lingură de iaurt și puțin ulei de măsline.frigarui (7)N-a fost o idee rea.

frigarui (9)Să fiți sănătoși.

frigarui (10)

Join the Conversation

  1. Buna Adi…Imi place tot ce spui,faci si postez..Te urmaresc „din umbra”…Spune-mi ,te rog,de ce pui hartie de copt pe gril,in casa? Multumesc frumos…

    1. Adi Hădean Author says:

      evit astfel să afum toată casa.

    2. Cand nu vreau sa afum toata casa le pun pe gratar cat sa le „trag dungi” si pe urma bag tigaia grill in cuptor. In felul asta afum doar cuptorul :D

    3. Adi Hădean Author says:

      eu n-am cuptor.

    4. Adi, de ce nu ai cuptor? Este ceva in neregula sau nu ai din alte motive care nu ma privesc? Ai retete mai vechi pt. realizarea carora ai intrebuintat cuptorul.

    5. Gentiana Eichert says:

      :)

  2. Am mancat un „i” din mesajul anterior… „postezi”..

  3. Carmen Marcu says:

    E in regula sa folosesti hartie de copt pe tigaia pentru gratar ?

  4. „[…] mușchiulețul de pui, […] nu poate fi congelat.”.

    De ce?

    1. Adi Hădean Author says:

      carnea refirgerată nu se congelează din motive de siguranță alimentară. când congelezi carnea proaspăt abatorizată, congelezi și încărcătura bacteriană, care-i una redusă. riscurile ca în timpul decongelării (care se face incorect în 99%dintre cazuri, fie la microunde fie în apă caldă) să te trezești cu o încărcătură bacteriană mare și periculoasă sunt scăzute. când congelezi o bucată de carne refrigerată, adică ținută la rece 1-4 zile, congelezi și o cultură bacteriană destul de dezvoltată (pe care o distrugi prin gătire) care, la decongelare, va crește substanțial, crescând astfel și riscul la care te expui. și dacă te gândești că oricum gătești carnea după și vei distruge bacteriile, nu te mai gândi. o bucată de carne care a fost congelată în perioada de refrigerare, poate fi stricată în timpul decongelării.

    2. Interesant.
      …dar totusi care este solutia sa pastrezi carne congelata? In mod sigur carnea pe care o iei de la macelarie este si ea tinuta „la rece” o zi doua, deci nici ea nu ar fi potrivita pentru congelat.

      Eu congelez constant carne de pui luata din comert (pentru ca da, cine sa manance trei piepti de pui la o masa?!) si am grija sa o decongelez lent (la temperatura camerei, de obicei) si sa o gatesc cat mai repede. Pana acum nu am avut probleme.

    3. Adi Hădean Author says:

      corect. carnea din măcelărie nu e pentru congelat. cumperi cât ai nevoie. iar dacă ești nevoit să congelezi carne, metoda cea mai potrivită pentru o decongelare cât de cât safe, e să lași carnea congelată într-un vas, în frigider, de seara pe dimineața sau, mă rog, de dimineața pe seara, nu în apă, nu la temperatura camerei, nu la microunde.

  5. Salut Adi, m-am confrutat si eu cu aceeasi problema a carnii refrigerate si am constatat ca singurul market care vinde si portii pentru 1-2 persoane este Auchan. Doar acolo am gasit caserole cu 1-2 bucati de carne de porc/vita nu stiu daca e valabil si pt cea de pui. Cu stima!

  6. Multumesc, de cele mai multe ori sfaturile tale sunt foarte utile. Suntem multi care n-am avea nevoie sa cumparam carne preambalata in cantitati industriale, pe de alta parte nici sa ma duc la piata in fiecare zi nu pot. Eu gatesc in fiecare zi, chiar daca sunt singura, nu-mi place sa mananc de doua ori la fel. Asa ca, din pacate sunt nevoita sa recurg tot la congelare.
    Reteta de frigarui pare delicioasa, oricum am retinut ingredientele pentru marinare.
    Multa sanatate tie, doamnei si noului membru al familiei.

  7. Mi-a făcut tare cu ochiul cea de-a doua marinadă. Îmi place mult combinația frigărui de pui, spanac, ciuperci, iaurt, parcă i-am și simțit gustul și savoarea. Este și ușoară și sănătoasă. Mulțumesc pentru rețetă, cred că va deveni una frecventă la noi în casă.

  8. Adi, spune-mi te rog ce fel de grill folosesti? Vreau sa cumpar unul electric pentru ca stau la bloc, dar deja sunt in „ceata” de cate discutii si pareri am citit pe forumuri :)

    1. Adi Hădean Author says:

      în casă, o tigaie grill. pentru afară am unul cu gaz și unul cu cărbuni, weber.

  9. Toate Rețetele sunt interesante,am încercat sa fac clatite si sosul de ciuperci!am fost foarte incantata de rezultate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close