Fetele în ziua de azi îşi mai pun doar smartphone-ul sub pernă, nu doar în noaptea de bobotează, ci şi în celelalte treisuteşaizecişipatrudezile. Printre ele, câteva hipstere folosesc probabil o aplicaţie „Basil under pillow” – un Tinder mai neaoş, ca să-şi găsească perechea instant, căci nu mai au timp de vise. Atunci când gătesc ceva cu busuioc, de obicei ceva neromânesc, hipsterele achiziţionează busuioc la ghiveci sau din ăla în ţiplă de la Superpiaţă. Busuiocul de grădină e o relicvă şi oricum e iarnă. Nu ştiu câţi mai aveţi prin casă vreo cracă de busuioc înflorit uscată, dar dacă aveţi, faceţi aşa…
Într-o oală cu apă şi sare puneţi la fiert rădăcini şi bulbi de care aveţi la îndemână.
După ce le-aţi fiert o să folosiţi doar zeama, aşa că nu vă deranjaţi prea mult cu ele.
Între timp, răzuiţi un morcov mare şi căliţi-l câteva minute în două, trei linguri de ulei de floarea soarelui. Scurgeţi-l de grăsime şi uitaţi de el pentru o clipă în blender.
În uleiul recuperat şi încins, aruncaţi câteva mâini de cartofi, felii sau cum v-o place vouă şi o ploaie din craca aia de busuioc sfărâmată în mână, deasupra tigăii. Uitaţi şi de astea vreo câteva minute.
Turnaţi o parte din zeama de legume de mai sus peste morcovul din blender şi faceţi-l praf. Turnaţi bulionul obţinut într-o oală împreună cu cartofii şi craca de busuioc.
Nu ştiu cât de groasă vă place vouă, hipsteriţelor, dar dacă o vreţi mai subţire potriviţi-o cu restul de zeamă. Cât despre sare, de himalaya ori subcarpaţi, tot voi decideţi câtă vreţi. În rest nimic. Poate un praf de piper la sfârşit, căci supa asta e despre cartofi şi busuioc înflorit de grădină în miez de iarnă, un gust pe care prea puţini îl ştiu şi pe care eu l-am învăţat de la Banu Senior, care sper să ierte modificările obraznice pe care le-am adus reţetei sale.
Ce-i cu extraterestrul ăla mov în castron? Păi e barba cartofilor, ultima modă, cum altfel să ademeneşti o hipsteriţă cu o supă? Chiar şi aşa, cartofii ăştia sunt foarte buni la gust şi oferă un contrast interesant.
Aşa că dacă vreţi să-i folosiţi, fierbeţi-i separat, clătiţi-i cu apă rece de vreo două, trei ori şi adăugaţi-i spre sfârşit în zeamă, căci altfel veţi fi făcut prima voastră supă albastră.
Nu ştiu ce an o fi la chinezi, dar pentru mine 2016 e anul ciorbelor şi o să tot fac.
Text&Foto: Mircea Banu
Prea bun, prea de tot, sincer! Scrii bine şi relevant, faci să-şi aducă aminte tot omul nevoiaş ori ba, de rădăcinile ancorate ori nu, în plaiurile natale. Simplu! Cât ai zice… busuioc!
Pot folosi și cartofi dulci la aceasta reteta?
Nu cred ca se potriveste cartoful dulce…e destul de dulce supa de la morcovii pasati
Cand altii vor veni sa-ti ia locul pe acest sait, eu voi reciti cu nostalgie ce a scris in 2015. Sunt scrieri din acelea, pe care le-ai tot savura alaturi de o masa gustoasa.
Ma gandeam ca dupa ce citesc articolele, ca e reteta usoara, ca e grea, ca are ingredientele care imi plac mie, sau nu, e tot inghit in sec de pofta! Nu-i putin lucru!
Am numai busuioc proaspat.Aici,acum este timpul lui.
Nu cred ca ar fi o problema sa il inlocuiesc pe cel uscat,dar as dori sa imi spuneti parerea dvs.
Multumesc pentru reteta!
Mamă ce poze faine.
Daaa! Trebe reclamă pentru ciorbe și supe. Căci fetele de azi nu numai că nu pun busuioc sub pernă dar nici ciorbă nu mănâncă .
Felicitări. Neamțul spune : weiter so !