Dacă până acum v-am invitat fie în călătorii culinare exotice, fie în unele mai cunoscute – astăzi poposim în frumoasa Europa, pe meleaguri grecești. Grecia, unde soarele pictează livezile de măslini în verde auriu, valurile infinitului albastru-turcoaz se sparg la mal ca sunetul vechilor legende și fiecare masă devine un prilej de sărbătoare, este o destinație preferată de mulți români care se îndrăgostesc nu doar de peisaje, ci și de gastronomia sa.
Preparatul de astăzi este unul vibrant, inspirat din tavernele de pe malul Mediteranei, în care creveții proaspeți sunt gătiți într-un sos bogat de roșii aromate, îmbogățit cu usturoi și ierburi aromatice. Această frumoasă poveste de iubire dintre ingredientele mării și ale pământului este completată cu savoarea brânzei feta, ușor rumenită, care adaugă un contrast plăcut și o cremozitate aparte, iar frunzele proaspete de busuioc conferă o încununare proaspătă și parfumată poveștii elene. În acest preparat vă așteaptă o explozie de arome simple și autentice. Ah, era să uit! Acești creveți absolut delicioși se pregătesc rapid, așa că nu doar că sunt delicioși, dar nici nu vă răpesc mult timp.
Ingrediente pentru creveți saganaki (2-4 porții):
- 20 creveți decorticați
- 400 gr passata de roșii
- 1 lingură pastă concentrată de roșii
- 50 gr ulei măsline
- 150 gr feta
- 1 ceapă mare albă/ roșie
- 3 căței usturoi
- 1 bucățică ghimbir
- 1 ardei verde ușor iute
- Câteva frunze busuioc
- 50 ml ouzo
- 1 linguriță oregano uscat
- 1 linguriță busuioc uscat
- Sare și piper după gust
- Felli de baghetă/ pâine rustică + ulei de măsline + ierburi aromatice
Mod de preparare:
Tocăm ceapa mărunt, tăiem felii usturoiul și ardeiul iute, dăm ghimbirul pe răzătoare. Într-o tigaie, încingem uleiul de măsline și călim ceapa la foc mediu până devine sticloasă.
Adaugăm usturoiul, ghimbirul și ardeiul verde, lăsăm la gătit 1-2 minute. Adăugăm creveții, îi rumenim câte 1 minut pe fiecare parte și flambăm cu ouzo. Lăsăm să se evapore alcoolul, apoi scoatem creveții pe o farfurie. Peste legumele din tigaie adăugăm condimentele și ierburile aromatice, sosul și pasta de roșii, lăsăm să fiarbă cca 8-10 minute la foc mic spre mediu. Adăugăm creveții în sos, gătim 2 minute. Răsturnăm creveții și sosul într-un vas de ceramică, sfărâmăm feta deasupra, dăm vasul în cuptorul preîncălzit la 190-200°C pentru cca 15-20 minute.
Ungem feliile de pâine cu ulei de măsline din belșug, presărăm cu mix de ierburi aromatice și coacem lângă vasul de ceramică, direct pe grătarul de la cuptor.
Servire creveți saganaki:
Servim creveții fierbinți, direct din vasul de ceramică, cu busuioc proaspăt și feliile de pâine scăldate în ulei de măsline și rumenite în cuptor.
Dragilor, să aveți poftă bună/kali orexi și să vă inspire la noi călătorii frumoase!
Cu drag,
Alte rețete cu creveți, aici.