(P)
De multe ori ne dorim să petrecem mai mult timp în familie, iar trecerea în noul an ne aduce aminte de promisiunile pe care ni le facem nouă și celor apropiați. O modalitate excelentă este gătitul în echipă, iar dacă acest gătit e „condimentat” și cu puțină creativitate, e mai bine. Nu știu cum e pentru voi, dar eu sunt mai creativ și mă bucur mai tare de „team building culinar” dacă am la dispoziție și niște gadget-uri care simplifică lucrurile, lăsându-mă să mă concentrez pe bucuria de a fi înconjurat de cei dragi. Astfel, pentru rețeta de astăzi m-am ajutat de grill-ul Duraceramic Breville și blender-ul Oster Reversible.
Cu câteva mâini în plus și tehnologie avansată, o shaorma de casă e mai rapidă decât traficul până la fast food. Mai jos, vă prezint toate elementele și modul de asamblare a acestora.
Pastă de ardei copți
Punem pe grill-ul încins 4 ardei kapia și un ardei iute tăiați în jumătate. După 5 minute scădem căldura la 75%, presăm cu partea superioară a grill-ului și lăsăm cam 25 de minute până miroase a ardei copt. Stratul Duraceramic antiaderent ajută mult, deoarece pe un grill clasic pulpa ardeiului s-ar lipi.
Mutăm ardeii în blenderul Oster Reversible, adăugăm 50ml ulei, un cățel de usturoi, o linguriță de chimen și una de coriandru, pulsăm de 2 – 3 ori apoi lăsăm 30 de secunde la viteză mică.
Pentru lipie vă dau o rețetă ce poate fi urmată și de cel mai neexperimentat într-ale aluaturilor. 180ml de lapte și 50g de unt se încălzesc până se topește untul. Adaugăm peste 300 de grame de făină și ½ linguriță de sare și frământăm până obținem un aluat moale (cam 2 minute).
Se odihnește aluatul o jumătate de oră, se porționează în 8, se rulează în discuri și se coace în tigaie antiaderentă la foc mare. Știm că e de întors când la suprafață apar beșici.
Hummus-ul începe prin pulsarea la viteză mare a sucului unei lămâi cu 4 căței de usturoi. Transferăm lichidul într-o cană. Adăugăm două linguri de pastă de susan în blenderul Oster Reversible și, la viteza 1 reîncorporăm treptat sucul de lămâie.Adăugăm 400g de năut fiert, 60g de ulei de măsline, o linguriță de chimion și folosim funcția de procesare alimente.
La finalul ciclului am deja un hummus bun datorită mixării eficiente generate de lamele cu rotație reversibilă. Totuși, dorind o consistență mai fină, știind că angrenajul metalic face posibilă utilizarea îndelungată am mai pasat crema pe viteza 2 încă 4 minute.
Pentru carne punem 4 pulpe de pui dezosate într-o marinadă din kefir, ulei, sare, piper și boia, punem la frigider și o lăsăm peste noapte.
În ziua gătirii, scoatem carnea de la marinat și o frigem pe grill-ul Duraceramic de la Breville timp de 15 minute, până se pătrunde. O lăsăm la odihnă, apoi o tăiem bucățele.
Eu nu am curățat temeinic marinada de pe carne, dar stratul antiaderent al grill-ului m-a salvat, arsura fiind ușor de curățat cu o lavetă.
Pentru asamblare am profitat din plin de grill-ul ce se deschide la 180 de grade. L-am încălzit la 50%, am adăugat pe una din părți o lipie, iar pe cealaltă carnea mărunțită. Am uns lipia cu o lingură de hummus, o linguriță de pastă de ardei, am adăugat salată verde proaspăt tăiată și am transferat carnea peste aceastea, am asezonat și am mutat lipia pe blat pentru a fi rulată.
Pentru a nu prelungi prea mult gătitul, vă dau și ordinea acțiunilor:
Marinarea cărnii cu o seară înainte. A doua zi se începe cu coacerea ardeilor, între timp se face hummus, și se frământă aluatul de lipie. Se face pasta de ardei, iar apoi se pune carnea la grill. Până se coace, se prăjesc lipiile.
După asta mai rămâne doar asamblarea și bucuria de am mânca cu cei dragi.
Text&Foto: Vladimir Marian
Ce-mi place formularea asta: aluatul „se ruleaza in discuri”. Iti pune imaginatia la lucru. Pana la urma te prinzi ca de fapt se intinde in discuri. Tot aia e, ar spune unii.
Sculele astea din articol se pot si inchiria? Daca le cumpar, shaorma imi iese scumpa rau.
Apreciez reteta (fac shaorma in casa de ceva vreme)! Totusi reclama (barter or whatever) asta e obositoare, te face sa nu mai citesti. Si am vazut ca insistati in majoritatea retetelor.
Nu goniti cititorii cu publicitate obsesiva la niste aparate f. scumpe. Fratilor, nu va faceti griji, shaorma iese fantastica si la un grill de fonta din ’99. Spor si numai bine!
Trebuie sa ții cont totuși , de faptul ca dintr-un blog nu castigi nimic, omul face un efort sa scrie şi împărtășește cu noi rețete. Ca iese oarecum asemănător și cu alte unelte, își da seama orice om cu puțină minte! dar atâta timp cât noi citim pe gratis și mai despoperim câte ceva nu văd ce e rău în faptul ca face și el un ban din publicitate.
se merita grilul? sau un gril mai ieftin nu recomanzi? :D
Nu am uneltele si aptitudinile tale, insa o shaorma de casa pot spune ca mi-a iesit si mie de nenumarate ori. Bine, mai degraba la parfurie, asta pentru ca lipia respectiva nu prea imi iese si, de cele mai multe ori, o cumpar. E vreun secret pentru o lipie ca a ta, altceva care nu ai redactat in acest articol? :)