Nu o să vă mint, am cumpărat chiftelele astea. În primul rând pentru că mi-a plăcut cum erau ele învelite-n prapor, în al doilea rând pentru că îmi era foame și în al treilea rând pentru că aveam foarte puțin timp la dispoziție când le-am cumpărat. După ce le-am făcut și mâncat, mi-am dat seama că aș putea să le fac mai gustoase și mai sănătoase (eu n-aș pune conservanți în ele, în primul rând), lucru pe care-l voi face, poate chiar joia viitoare, la Speciala de joi.
Chiftelele-s simple: carne de porc amestecată cu mirodenii (piper, enibahar, sare, cimbru) și oarece conservanți în cazul de față. Peste ele, praporul (v-am mai vorbit despre el).
Am pus chiftelele pe hârtie de copt, pe o tavă, apoi în cuptorul încălzit la 160 de grade Celsius (mediu, la cuptoarele mai vechi). Le-am lăsat acolo 25 de minute.
Aproape de împlinirea celor 25 de minute, am pregătit salata. Am turnat puțin ulei de măsline peste valeriană.
Am presărat parmezan ras peste frunze și am stors o jumătate de lămâie tot acolo. Apoi am amestecat.
Mi-a părut o idee bună să pun în salată o clementină. Chiar a fost.
Până s-au răcorit puțin chiftelele după coacere, am prăjit puțină pâine.
Puteți să optați doar pentur salată, dacă nu vă încântă carnea. Mie mi-a plăcut combinația valeriană-ulei-lămâie-parmezan.
unde ai gasit valeriana, Adi?
se găsește în orice supermarket la salate
eu in brasov nu am gasit decat in selgros:|
Probabil ma insel, insa in general eu am impresia ca sunt deja prea grase chiftelele ca sa mai necesite un invelis de grasime in exterior. Cu exceptii, bineinteles (mai ales cand le fac eu din carnea mea tocata :) ).
Altfel, mi-a lasat gura apa!!
diana , nu trebuie sa te sacifici sa te toci tu ca sa obtii o carne toocata !
faptul ca sint copate in cuptor si nu in baie de ulei le schimba proportiile de grasime, iar daca amesteci carne de porc cu vita obtii o carne usora (si conditia e sa nu maninci fara numar ,fara numar)
trebuie indepatat mitul grasimii la prepararea la cuptor fata de baia de ulei !
Maria, eu in baie de ulei nu gatesc niciodata. Nimic. Totul merge pe gratar ori fript in tigaia stropita cu ulei ori la cuptor.
Carnea mi-o toc eu la robot, asa ca mare lucru nu e. Nu-mi place sa cumpar gata tocata pentru ca e mult prea grasa si plina de tot felul de chestii dubioase. Mai e vaianta sa-ti alegi tu carnea si ei sa ti-o toace pe loc, insa nu peste tot pot/vor…
Praporul nu e ata de gras ca sa deranjeze.
Se pot folosii bucatelele cu vitele mai subtiri.
Noi facem chiftele in prapor de cate ori avem prapor proaspat (de la mieii de paste).
Heart-blocking ca sa zic asa :)
Si mie imi place valeriana foarte mult. Eu o mananc cu porumb, pun un pic de ulei de masline si un pic de otet balsamic (voi incerca cu lamaie) si parmezan (un pic de tot). Cumpar de cate ori gasesc. E crocanta, usoara.
(Off-topic. Ai vreo propunere de reteta pentru salata de fructe de mare?)
Valeriana ii zice ? Am mancat in spania in vara, si le zicea canonigos . Dar ma bucur sa stiu denumirea romaneasca. De’acum am sa o caut in supermarket, ca e foarte buna .
Adisor , ,,piftelele,, in prapur au si o denumire de fite : crepinete ,
eu le fac cu o mingiiere de mustar si-s fitoase rau.Da bune de numa !
in egipt se fac din berbec ptr ca ei folosesc mai mult berbec si vaca, cu mirodenii ceapa sau zeama de ceapa si o pun in prapur apoi la gratar mmmmm !! belea nu alta !!
De unde luam aceste chiftele? Unde le-ai gasit?
eu le-am găsit la cora dar le-am văzut o singură dată
De unde ai liat chiftelele?
Aici in Olanda au fost prezentate la Top chef 2011.Singura diferenta intre ale lor si cele ale lui Adi a fost ca la concurs au folosit bucatale micute de cascaval Oud Amsterdam.
Bine , cascavalul e parte din reclama (sponsorizare) si ma gandesc ca trebuiau sa-i dea o intrebuintare.