Sunt atât de încântat de coaste încât s-ar putea să le și vând, într-o bună zi (de fapt, am făcut-o cu succes, în diverse forme, în diverse localuri). Am multe rețete, pot să le gătesc în multe feluri și încă mai încerc să-i lămuresc pe unii oameni că nu poți să pui coastele crude pe grătar și să le iei făcute „de ți se topesc în gură”, după 15-20 de minute. Coastele păstrează pe ele o carne care are nevoie de timp de gătire îndelungat, de un tratament special și, evntual, de marinare. Sigur, dacă vrei să „ți se topească în gură”. Iată ce am făcut eu ieri:
Am separat toate coastele, având grijă să las o porțiune cu carne în jurul fiecărui os. Am luat apoi un cuțit mic și am curățat osul în capătul ascuțit, trăgând carnea spre celălalt capăt. Operațunea durează 7-10 secunde pentru fiecare os. Nu vă chinuiți prea tare să curățați osul perfect, vă arăt imediat de ce (curățarea osului are rol triplu: estetic, practic și, hai să-i spunem, gutativ, deși nu-i tocmai corect termenul – arată bine, e maiușor de ținut cu mâna fără să te murdărești și carnea adunată într-un capăt păstrează mai mult suc la coacere, devenind mai bună).
Am tăiat cuburi trei ardei grași și câteva roșii mici, am turnat peste toate astea (inclusiv peste coaste) 150 ml vin roșu, am presărat sre și piper și am dat cratița la cuptor pentru două ore la 180 de grade Celsius (prima oră acoperită, a doua fără capac).
După coacere am separat coastele într-o farfurie, legumele în blender și sosul într-un vas.
Am ținut sosul pe foc până a scăzut la jumătate. L-am strecurat.
Am transformat ardeii și roșiile în pastă.
Am strecurat și pasta, rămăseseră mici pielițe de la ardei și îmi doream un sos cu adevărat fin. E posibil să fi obținut asta fără strecurare, după 20-30 de secunde la blender, eu am mixat doar 5-6 secunde. După asta, am amestecat pasta cu sosul și le-am mai lăsa pe foc mic 10 minute.
Am pregătit garnitura, dovlecei și ciuperci la grill (tigaie, desigur). Am curățat din nou coastele, pe porțiunea curățată la început doar parțial (rămân pielițe care vin jos mult mai ușor după fierbere/coacere și obții un os cu adevărat curat, însă nu poți sări operațiunea de la început, după coacere/fierbere, carnea nu se mai adună). Am mai pus coastele, fără sos de data asta, în cuptorul încins la 200 de grade Celsius, pentru o rumenire rapidă (cele zece minute în care am mai ținut sosul pe foc).
Timpul de coacere e mare dar timpul de lucru efectiv e undeva la 20-25 de minute, cu tot cu poze:). Pare complicat?
De care coaste sunt?
De porc
D E M E N T I A L !!!!!…..m-ai ucis !!!
Arata irezistibil, Adi! Deja ma gandesc ce vin sa asortez la asa masa
O reteta de maestru! Sigur e delicios.
Waw ! Excelent !
pe la campia turzii nu aveti drum ?costele stea superbe as vrea sa le facem impreuna ….
Am cam ametit, mi se pare un pic complicat dar, cum spui, trebuie un pic de exercitiu.
Gustos tare, sunt sigura, nu se poate altfel.
Din ce am citit esti un adevarat maestru bv apreciez tot ce faci si chiar ma bucur ca ai inceput acest proiect cu siguranta o sa ma ajute foarte mult.
Sunt extraordinare!! Le-am facut de doua ori, iar pentru ca am acumulat experienta, mi-am permis a doua oara sa improvizez un pic reteta, astfel am adaugat ceapa rosie, usturoi si ardei iute. Multumesc pentru reteta!