Sony Alpha 200 a crăpat din nou. Aceeași problemă ca în Octombrie. Nu, nu-i camera de vină, s-a dovedit a fi obiectivul, cel puțin aparent. Pe care am refuzat să-l mai duc la service, pentru că nu-s în stare să-l repare în mod corespunzător. Celor de la Altex nu pare să le pese că un obiect (scump) cumpărat de la ei are o problemă structurală și m-au scos pe uă-afară. În concluzie, azi voi apela la OPC. PAm-pam! Până se rezolvă problema, pozez iar cu micul Canon. Rețeta de ieri beneficiază de implicarea nemijlocită a săpunierei. Am făcut curcan garam masala. Dacă vreți să aflați tot ce-i de aflat despre garam masala, intrați puțin pe blogul lui Radu Popovici, probabil cel mai bine informat blogger român în ceea ce privește condimentele. Eu vă spun doar că garam masala e un amestec foarte interesant de condimente foarte aromate. Pentru rețeta de ieri am folosit următoarele:
O bucată de piept de curcan
O cană de orez cu bob scurt
Usturoi
Două linguri de sos de soia. Nu-i musai să-l folosiți, mie-mi place să-l așez pe undeva pe lângă carnea de pasăre (chiar și lângă cea de porc) atunci când fac mncăruri inspirate de Asia (continentul, nu trupa).
O linguriță de garam masala (la Radu găsiți rețeta și felul în care vă puteți prepara acasă amestecul).
Să vă spun cum a fost: mai întâi am pus orezul la fiert. Apoi am tăiat curcanul în fășii grosuțe și l-am condimentat bine.
Pentru ca mirodeniile să pătrundă-n carne, am frământat-o câteva minute. Apoi am pus-o la prăjit într-o tigaie unsă.
Am tocat ursturoiul și puțin ardei iute (a apărut pe parcurs dintr-un colț al bucătăriei).
Le-am pus peste curcan și am adăugat apă în care a fiert orezul.
După patru -cinci minute am adăugat orezul și sosul de soia. Am amestecat și am stins focul.
O mâncare rapidă, gustoasă, foarte aromată.
Pentru că am cumpărat două plicuri măricele cu garam masala, voi mai face și alte mâncăruri în care să se potrivească amestecul acesta.
Să fiți sănătoși.
Sa aduci Sony-ul la Bucuresti. Stiu eu pe cineva care face minuni cu aparatele foto, poate rezolvam cumva. Sony-ul meu a fost resuscitat de el. :)
Eu sper să scap de el în două zile. Nikon scrie pe mine.
(O sa te superi sau nu, dar eu n-o sa mai comentez; fac greva! De ce? Nu pot gandi coerent, cand vad ce gatesti.) :)
unde ai gasit de cumparat garam masala la pliculet?
Sper ca interventia mea sa nu deranjeze si, daca Adi imi permite, pot da un raspuns pentru bucuresteni la intrebarea „unde se gaseste garam masala?”: la macelariile arabesti, la magazinele naturiste, pe internet (www.biscuit.ro, http://www.lareserve.biz), este in Piata Matache o toneta unde se vand tot felul de condimente indiene, printre care si garam masala. Nu in ultimul rand se poate prepara acasa; puteti citi cum in link-ul pe care Adi, cu amabilitate, l-a directionat catre blogul meu. Multumesc.
Din pacate, toneta din piata matache de care spune Radu nu mai exista. In schimb astazi am gasit pe jiului un magazin arabesc(singurul cu specific de pe toata strada) cu condimente incepand cu boiaua clasica, trecand prin cardamon, turmeric si altele; culminant la garam masala, pasta de menta, chutney de mango si altele.
Nu ai spune insa gasesti tot felul de orientalisme.
Spor la gatit!
te-am vazut ieri pe euforia…faina reteta la prajitura sexy ;) ai filamt mai multe retete?
Radu-Mihai :)))
Marius, n-o să crezi, am găsit într-un magazin de produse naturiste din Slovacia, cercetează în Cluj Coșul Verde și Casa Bio, ai o șansă (de fapt, două)
Radu Popovici, eu mulțumesc:-)
Alex, am filmat câteva, da:-)
nu stii ca suntem prea saraci ca sa ne luam scule foto ieftine?ia si tu un nikon, un canon, ceva bun. :)))
Dnl Radu Popovici, felicitari!! fain blog!
Vizavi de reteta,imi ploua in gura,cred ca e cea mai concludenta remarca,asta v-a fi mancarea mea de maine,pt ca nu am curcan,desi daca stau bine sa ma gandesc,merge si cu piept de pui…nu?Tot ce am facut pana acum de la tine a fost grozav,mai putin coltunasii care au iesit prea tari si nu au fost buni.Ceva am gresit.Oricum am devenit fan Adi.Primul lucru cand deschid calc.intru la tine pe blog sa vad ce bunatati ai mai gatit.
Carmen, merge și cu pui. Despre colțunași, nu știu ce să spun pentru că nu am fost lângă tine. Dacă respecți pașii și-i fierbi destul, nu au de ce să fie tari:-).
eu am un Canon 400D: e genial! la fel ca si reteta asta :D!
Zazuza, o să schimb și eu în curînd. Acum sper să reușesc să schimb aparatul cu unul nou, să=l pot vinde, apoi iau Nikon sau Cannon.
Hmm, arata delicios si parca si miroase de numa… :)
@Zazuza: Multumesc, esti binevenita oricand.
Daca Adi ma mai ingaduie o data, as adauga, pentru cei care nu au acces la garam masala, ca aceasta poate fi aproximata, la nevoie, cu amestecul numit curry, care se gaseste mult mai usor in toate supermarketurile. Ambele amstecuri de condimente se comercializeaza in nenumarate variante, folosind cam aceleasi ingrediente. Unele variante ale celor doua produse sunt foarte asemanatoare.
Sigur, fiind vorba despre o substituire, reteta se schimba, dar va functiona. Daca va place cum iese cu curry, va va placea in mod sigur si cu garam masala si va fi un imbold in plus sa o cautati mai asiduu, sau sa o preparati singuri.
Scuze, am vrut sa ma adresez Laurei… nu ca Zazusa n-ar fi binevenita. :)
mmm..salivez intens…la cat imi este de foame as manca si boabele de piper. felicitari..arata excelent.
cu astfel de gustari te asteptam si la baia mare in persoana dar pentru inceput am incercat sa realizez o intalnire online a baimarenilor de pretutindeni la mine pe blog si te-am inclus si pe tine, macar acolo sa fi si tu prezent printre baimareni…sper sa nu fie cu suparare ;)…si apropo, daca imi fac firma de catering te bagi sa gatesti pentru baimareni? :))
Băimărene, vin să gătesc pentru băimăreni în curând:-)
Radu, oricînd, cu mult drag:-)
Dush, mulțumesc:)
Nina, miorase de numa-numa:))
Flavius, n-a fost tocmai ieftin nici ăsta:)))
Adi,esti molipsitor.am adunat citeva zile ingredientele pt.garam masala fie de la naturiste fie de la hipermarket unde am gasit si cardamon la plic de 50 g (12 lei ),dar am avut si o surpriza:pe plic scrie „boabe”inplic sint de fapt pastai,asa ca am avut noroc ca am citit atent reteta d-lui Radu Popovici caruia ii multumesc mult.restul semintelor sint ieftine(2-3 lei plicul).am inlocuit curcanul cu piept de pui si am obtinut o hrana sanatoasa si deosebita.sotul si fiul meu au fost incintati asa ca astept si alte retete pt. ca „am cu ce”.voie buna !
Lela, felicitări:-)