Aioli (alioli, aglioli, aiouli – în funcție de țară și de satul în care e vorbită limba) e un sos mediteranean (în sensul că-i întâlnit în țările de pe lângă Mediterana) din usturoi și ulei de măsline. Se obține simplu, frecând usturoiul și uleiul de măsline până se obține o pastă asemănătoare maionezei, care poate fi completată cu sare, smântână, smântână dulce, muștar și/sau verdețuri. E un condiment (subînțelegeți ghilimelele) puternic, de aceea trebuie consumat cu grijă. Merge bine lângă orice fel de friptură, de la porc la pește. Eu l-am folosit la pui, într-o filmare, în week-endul trecut. Pentru că aveam destul, am folosit din el și a doua zi (poate fi păstrat de pe o zi pe alta la rece), pentru a aroma un sandwich.
Am folosit pâine neagră pentru sandwich. Puteți să faceți acasă o pâine din făină integrală, care să vă țină două-trei zile.
Mănânc salată crudă și germeni de câte ori am ocazia. Așa și-n cazul ăsta.
Am stropit feliile de pâine cu ulei de măsline. Pe una dintre ele am pus puțin aioli. Cam o linguriță plină.
Peste aioli am pus frunzele de salată, germenii și iar aioli.
Se întâmplă frecvent să-mi rămână friptură rece de pe o zi pe alta. De obicei, a doua zi, friptura sfârșește în sandwichuri.
Nu-i o rețetă, e doar o idee. Poate vă ajută:).
Să fiți sănătoși.
subânțelegeți NU se scrie asa, ci cu î.
In rest, totul e ok. Si mancarea la fel.
scuzați, viteza:) (și tastele una lângă cealaltă).
un fel de mujdei? cel putin e ca si mujdeiul pe care-l fac eu la peste ;)
Datorita tie am avut curajul sa fac prima paine din viata mea, paine integrala. A iesit asa buna ca am impartit-o si cu vecinii. Intrebarile despre cum am facut-o au curs garla de la gospodinele cu vechime carora nu le-a iesit niciodata painea integrala :D. Tot datorita tie, taica-miu nu mai pune gura pe painea feliata plina de chimicale din comert pentru care facuse o pasiune. O saptamana ii fac paine integrala, o saptamana paine alba dupa o reteta de’a Laurei Adamache. Iti multumesc foarte mult pentru retetele care ma ajuta pe mine sa il determin pe tatal meu sa revina la o alimentatie sanatoasa si evident la o greutate normala. Sper sa ajunga si el la 90 ca tine :D doar cu schimbarea alimentatiei, pentru sport este prea tarziu…
salut, uite eu cred ca aioli asta e un fel de a zice „ba ce mica-i lumea!” cand te plimbi prin ea, eu am dat de el prima data in Spania langa un miel fript cu orez negru si legume la gratar, chiar cand fiind pe meleaguri catalane de vreo saptamana imi curgea bala dupa ceva de acasa, dupa vreun an l-am gasit si in Italia langa`niste cartofi copti, e un pic diferit fata de mujdeiul clasic da in esenta tot aia e! Aaa.. si felicitari pentru proiectul cu gradinitele! RESPECT!
mihai, corect:). și mulțam.
Painea neagra folosita aici e cumparata?
Daca da,de unde?
de la Auchan
Buna seara,
Este adevarat ca nu am primit niciodata raspuns la ce am trimis legat de acest subiect, dar nu voi obosi sa sper…
O sa ma intrebati – de ce ? Iar eu am sa va raspund : daca as obosi copii mei ar insemna sa moara, asa ca nu am de ales si nu trebuie sa obosesc – priveste si spune-mi daca ati fi eu, ce ati face, ati continua, sau ati obosi :
http://www.acasatv.ro/noutati-acasa/emisiuni/la-povestiri-adevarate-doua-surori-gemene-au-urgent-nevoie-de.html
http://www.youtube.com/watch?v=0zV5Vu56wq0
Multumesc ca macar mi-ati dat sansa sa sper ca n-am sa obosesc…
Daniela Zaharia
tel.0763664224
sunt la un curs in Londra pentru trei luni, iar maine trebuie sa le gatesc colegilor care sunt toti de prin alte tari o mancare traditional romaneasca. nu-mi dai te rog niste idei despre ce as putea sa le gatesc?
mersi mult :)
alexandra, „răsfoiește” puțin blogul, precis o să găsești ceva care să se potrivească și cu tema și cu opțiunile tale de acolo:).
Tocmai ti-am aplicat ideea! Am facut aioli cu iaurt,aveam un piept de pui de casa,din supa,surghiunit in frigider pentru ca nu ispitea pe nimeni si am pus varza,salata nu am mai avut…paine integrala si gata! A iesit delicios! Am sanse sa gasesc germeni la un magazin naturist sau la DM?
bravo. nu cred:) (la germeni mă refer)
tocmai azi am primit mustrări pentru dieta mea inadecvată, dezordinea şi inconsistenţa culinară din programul meu…ceea ce m-a făcut să mă simt vinovată şi mi-a amintit de un articol despre Adi Hădean via ILoveCluj…nu puteţi concepe şi un tutorial despre cum să nu mi se mai pară gătitul o caznă? caut o reţetă simplă de tot pentru cină!
Codruta, aproape toate retetele mele sunt tutoriale despre cum sa nu fie gatitul o corvoada. Sigur, si aici, ¨frumusetea e in ochiul privitorului¨ :)
Pai mi-am facut un plan din retele dvs. pentru o saptamana si o lista de cumparaturi aferenta….! Azi incep:)
Aioli intr-un deli din SUA (inside look): maioneza+praf de usturoi+praf de paprika.