Cine se teme de mazăre? Ori de ce nu-i ea iubită, așa cum cartofii sunt, de exemplu, sau măcar pe sfert cât fasolea? Foarte rar mă întâlnesc cu mazărea pe la noi, iar când mă întâlnesc cu ea, de obicei se bălăcește într-un sos gras din smântână ori în sos de roșii, mai puțin gras dar destul de acid încât să acopere gustul boabelor de mazăre. Cred că există și alte căi. Piureul e una dintre ele. O altă cale e cea pe care v-o prezint acum:
Mazăre, roșii cherry, două ciuperci champignon (nu prea să văd în poză) și o bucată de cotlet cu os.
Am fript cotletul după metoda mea preferată: în tigaia fierbinte am pus sare grunjoasă și piper proaspăt măcinat, plus doi stropi de ulei. Am pus cotletul în tigaie și l-am lăsat două minute și un pic pe o parte.
După ce am întors cotletul, l-am mai lăsat două minute și un pic pe partea cealaltă. Am pus ciupercile tăiate în lamele subțiri lângă carne și le-am fript, mai puțin de un minut pe fiecare parte. E un truc menit să intensifice gustul ciuercilor, practic le transformă într-un condiment.
Am scos carnea și ciupercile pe o farfurie și am pus în locul lor mazărea și roșiile cherry tăiate în sferturi. Am picurat puțin ulei și am presărat sare și am amestecat. Am folosit mazăre congelată, n-a fost nevoie să o țin pe foc mai mult de trei-patru minute. Era să uit: am aruncat peste mazăre niște frunze de pătrunjel.
Un prânz îndestulător.
E o mâncare ce se face-n zece minute (+-1minut).
Puteți încerca și cu pește, merge la fel de bine.
Să fiți sănătoși.
Mie nu mi-e frică de ea, doar că aia de la mama din grădină are un gust mult mai bun decât aia din comerţ. Totuşi, când se termină rezerva, apelăm cu încredere la aia congelată. (Aia din borcan nu mi-o place, punct.)
clar că proaspătă-i mai bună. după cea proaspătă urmează cea congelată. cea la borcan/cutie e atât de fiartă și de lispită de gust că mă și mir cum de n-au dat faliment ăia de o pun în conservă.
Deci de-aia n-avea gust mazărea pe care am făcut-o alaltăieri: era din conservă. Merci de vestea bună, credeam că-i din cauza talentului meu de bucătar. :)
si carnea se face atat de repede?
Yum. Mie imi place mazarea, chiar am si la congelator pusa.
Cand ai pus mazarea in tigaie, ai curatat-o de ceea ce ramasese de la friptul carnii si al ciupercilor sau ai lasat sa se amestece gusturile?
Claudiu, nu. Cris, da:).
Ștefan, stai liniștit, e de la ei:))
iYli, s-o mănânci sănătoasă.
Mazarea este dulce si foarte buna, doar cine a mancat-o prost preparata are astfel de probleme. Cea congelata pusa la steamer isi pastreaza toate calitatile. Daca esti pretentios, poti adauga si un cubulet mic de unt peste ea cand este fierbinte intesificandu-i astfel aroma. Supa crema de mazare este preferata mea in topul supelor crema :D
Mie imi place mazarea, si nu inecata de sosuri grele, asa ca profit de ocazie sa-ti multumesc pt. ideea de piureu de mazare, pe care l-am descoperit pe blog la tine acum ceva timp si de care m-am indragostit.
Si mie imi place foarte mult mazarea si chiar azi aveam in plan o portie cu praz si zeama de lamaie! O sa incerc si varianta asta, pare delicioasa! Multumesc
Noua ne place foarte mult pregatita simplu.
Anul trecut am avut in gradina si la 2 zile culegeam o mana buna cat sa pregatim o omleta peste care puneam si mult mult marar. Delicios! :)
Multumim, buna idee. Mazare am cumparat ieri, ca nu mai stiam ce sa mai gatesc, dar inca nu am preparat-o.
PS: tie ti se intampla vreodata sa ramai in pana de idei? Eu am zile in care ma uit luuuuuung la frigider si mai luuuuuuuuuuung la congelator (am tot felul de legume prin el) si ma intreb ce sa mai gatesc. De obicei, dupa o tura pe net :D imi vin idei.
clar, o mancare ce va fi facuta in weekend. eventual inlocuiesc cotletul cu un peste
super idee, stiu ce fac in weekend…Merci, Adi!
Mie imi place cum o face mama, cu sos de rosii si cu carnita de vitel, sau chiar si de pui.
Eu as manca mazarea in diverse forme, doar ca al meu sot mofturos e fan cartofi, asa ca trebuie dusa munca de lamurire, multumesc de idee!
la mazăre mă pricep câte un pic, dar la soți nu prea. deci, va trebui să te descurci singură:)).
Alina, pană de idei încă n-am pățit, poate datorită antrenamentului:)
Mortyse, te înțeleg, și mama gătește bine:)
Lavinia, bună idee cu praz
Marius, pește să fie!
Mihaela, de obicei asta-i cauza pentru care refuzăm anumite alimente.
la noi in casa nimeni nu se teme de mazare! invariabil, cand imi intreb sotul ce garnitura sa fac, raspunde…da, mazare! mancam cu pofta si nesat! oricand si oricat! de obicei, gatita cum zici mai sus, ca-i simplu, deci sanatos! rectific, cum zici mai sus da’ fara frunze de patrunjel. musai sa incerc si-asa, merci pentru sugestie!
coralie, cu bucurie:)
@ stefan
nici mie nu-mi place mazarea din conserva sau borcan! asa-i ca parea a fi fost deja gatita intr-o mancare, eventual si mancata?! incearca de-aia congelata, poate dujardin, chiar si casa taraneasca, de ce nu.
Salut Adi!
observ că în ultima vreme foloseşti tigaie din fontă. Am văzut una ca a ta in Auchan. Ce avantaje ar fi la astfel de tigaie vs una antiaderentă?
Horațiu, comparăm merele cu perele:). Un avantaj major față de alte tipuri de tigăi e acela că păstrează căldura mai mult. Altul e acela că o poți pune în cuptor, să coci în ea lucruri.
Sal Adisor….de cand mi-au luat astia netu’ la scrabici am crezut ca te-am pierdut…da noroc cu varul meu care „mi te-a redat”. Am sa gatesc chestia asta cat de repede arata bestial. App de mazare, am facut azi supa de conopida la care am adaugat niste carne de vita, mazare si pasta de ardei…nu ma intreba de ce , asa mi-a venit…dar a fost bestiala :)
mie imi place mazarea. legume cu putina carnita e vis. :)
Noi suntem fani mazare…. ah, si pun si la ciorbe. Daria (4) si Rares (8) prefera mazarea cu carne de pui si de la sot am cerere speciala, uneori, …. mazare cum manca el la gradinita…de aia cu mult sos.
O prietena pe jumatate ardeleamca mi-a spus odata ca ea pune un strop de zahar la final in mancarica de mazare si de atunci fac si eu la fel.
Noua ne place mazarea mai mult cu carne de pui, dar nu mare lucru sa inlocuim cotletul cu piept de pui. Imi place reteta asta, mai ales ca avem mazare pusa de noi la congelator, din aia noua si dulce, mmm !
felicitari! bine ca monitorul nu emana [si] mirosurile!
intrebare: ce faci cu ciupercile care nu apar in poze? [stii tu, bucatile alea mai mici, iesite din „tipar”] )))
Camelia, un tzir de zahar se mai pune de obicei la sosurile facute cu rosii sau derivatele lor (pasta, suc, bulion), pt. ca ii taie din aciditate sosului.
Adi, toate mamele gatesc bine, chiar daca ard fasolea – o prietena de-a mea a patit-o cu sotul ei, care ii spunea, de cate ori facea mancare de fasole, ca e buna, dar nu e ca a mamei; asta pana cand a uitat fasolea putin mai mult pe foc si s-a ars putin, iar sotul ei a fost foarte fericit ca in sfarsit a invatat sa faca fasole ca mama! :))
Ciuperci mazarea … un deliciu ! daca mai are si niste pulpe de pui dezosate e deja din alt film.
salut, o mica problema
am facut mancarea si a fost foarte buna. o singura problema, cotletul a fost foarte sarat. n-am facut ceva bine ? e vreo smecherie?
șmecheria-i că ai pus prea multă sare:).
mie mi-ar placea reteta asta, dar cu pui :)
mi-ar placea sa stiu care mazare e mai buna…cea congelata sau cea la borcan? eu zic totusi ca cea congelata dar m-am contrazis cu prietenul meu si vreau sa fiu mai sigura:)
Sa nu razi, dar spune-mi si mie unde gasesti tu acea sare grunjoasa?
Minunata reteta. Aromele se impletesc extraordinar de bine. Multumiri pentru publicare!