Micul dejun e cea mai importantă masă a zilei. Recent, am văzut la televizor o știre care avea următorul tiltu: „micul dejun îngrașă”. Am urmărit știrea atent, să văd în ce fel îngrașă. De fapt, în știre nu spuneau că micul dejun îngrașă, spuneau că dacă la micul dejun mănânci mult și dacă la prânz mănânci și mai mult, probabil te vei îngrășa. Deci, titlul corect al știrii ar fi trebuit să fie „obiceiurile alimentare nesănătoase duc la creșterea în greutate”. Sau altul asemănător. În fine, nu vreau ca postarea asta să devină una despre cum se făceau știrile când eram eu tânăr și despre cum se fac acum, ci despre micul dejun. Care trebuie să fie consistent, pentru că în prima parte a zilei suntem de obicei foarte activi și trebuie să dăm randament. Ar fi greșit să ne începem ziua cu o cafea și două țigări (cum am făcut eu ani de zile) ori cu o doză de energizant.
Sigur, „consistent” nu trebuie să fie sinonim cu „greu”. Nu-i ok să mănânci tocătură (mici, chiftele, cârnați), sarmale sau carne prăjită în ulei la micul dejun, bașca o garnitură zdravănă din cartofi pai, riști să obții efectul invers, adică să te apuce moleșeala. Am aici o idee:
Un ou ochi, făcut în apă sau într-o tigaie antiaderentă, fără ulei sau alte grăsimi, germeni, care-s foarte sănătoși și folositori, salată proaspătă, pâine neagră.
Aripioarele sunt dacă vreți, un accesoriu gustos, rămas din ziua precedentă.
Un truc: dacă vreți ca la prânz să mâncați mai puțin decât de obicei (de fapt, dacă aveți problema asta – mâncați mult la micul dejun și chiar mai mult la prânz ), presărați peste mâncarea de dimineață câțiva fulgi de ardei iute, pofta de mâncare pentru prânz va fi inhibată. Să fiți sănătoși.
Exact asa o sa mananc daca o sa mai apuc pensia, in rest cu ora 8 la serviciu, un covrig la cafea, doua „sandeviciuri” in cele 8 ore, normal ca mananc la 17 cand ajung acasa felul 1, 2, iar seara nu se poate sa nu mai ciugulesc ceva….mai ales ca sotul meu mananca f. sanatos dupa ora 21
Dimineata de obicei doua felii de paine rumenita care primesc o binecuvantare cu unt din lapte de vaca si dupa caz insotite de o felie de branza telemea, cascaval sau cateva felii de salam, daca sunt insotite de ceai. Daca in schimb le servim cu lapte, feliile de paine cu unt primesc o consistenta portie de gem de fructe. Toate acestea se intampla in timpul zilelor lucratoare. Sambata si duminica diversificam cu bunatati ce necesita putin mai mult timp pentru pregatire si preparare.
Buna dimineata!
Stiu ca suna boring, dar eu in timpul saptamanii mananc la micul dejun doar musli cu lapte, eventual un iaurt.
Dar vine si el weekendul, si atunci ma mai rasfat si eu :) Iar rasfatul meu seamana mult cu ce ne-ai aratat aici… o mancare delicioasa si neaparat colorata :)
Buna dimineata,
De cand mananc cu fetita de 1 an impreuna, mancam intotdeauna la micul dejun foarte sanatos. Asta imi prinde bine, micul dejun a constat mereu la mine in cafea, iar daca avea lapte era rasfat :).
Dar acum avem grija sa mancam in fiecare dimineata putina paine din cereale integrale, putina branza, putina sunca, o portie zdravana de fructe de padure si un pahar de lapte.
Copiii intradevar te fac mai bun :))
Adi cred că eşti singurul care promovează refolosirea mâncării făcute cu o zi înainte:) ce pot să zic decât superb, mi s-a făcut poftă:) să fii şi tu sănătos!
probabil ca studiul despre care vorbea emisiunea e asta:
http://www.nutritionj.com/content/10/1/5
Impact of breakfast on daily energy intake – an analysis of absolute versus relative breakfast calories
Din cate am inteles spune ca un mic dejun copios trebuie compensat de un pranz mai sarac in calorii ca de obicei;
Micul dejun frantuzesc (spre deosebire de cel zis ‘continental’) e compus doar din cafea + croissant + suc de portocale+ un iaurt… poate d’aia francezii sunt cei mai slabi europeni:)
bocuse, francezii tratează altfel decât majoritatea europenilor întregul meniu al zilei:).
Dimineata (luni-vineri) incepe la ora 6 cu doua pahare de apa, cafea cu miere si scortisoara. La lucru, prima masa e compusa din fructe. Pe la 10-11 un mic dejun format din o conserva de sardine cu paine neagra, sau branza cu castraveti, ardei..etc…. . Pe la ora 15, 10 migdale sau un iaurt cu seminte din in, hrisca, mei, susan, quinoa si amaranth. Acasa ajung in jur de ora 5 – 6 cand mananc mancare gatita de bunica mea. Pe tot parcursul zilei, multa apa, ceai, si ma mai rasfat cu doua bucatele de ciocolata amaruie.
Maria, daca tii neaparat la covrigul ala de dimineata, de ce nu iei un iaurt, un sana pe langa el? Covrigul l-ai putea inlocui cu niste biscuiti dietetici cu faina de secara, si uite-asa, de bine de rau, tot ai improvizat un mic dejun ok, peste care poti revarsa si o ceasca de cafea. Peste zi, mai poti inlocui „sandeviciurile” cu fructe si iaurturi pe cat posibil.
Sunt foarte încântat să văd că obiceiul de a mânca dimineața nu a dispărut de tot în negura vremurilor:).
Touché! Eu mi-s de dat exemplu…. negativ, din pacate. :|
De 20 de ani, micul meu dejun (din timpul saptamanii) se rezuma la o cana mare cu cafea. :| Dupa vreo ora mananc o placinta cu branza (nu langos, d’aia in aluat foietaj), la pranz, zilnic, mananc o ciorba iar seara fructe si ceva iaurt facut in casa. Peste zi mai suplimentez cu fruncte (portocale, mandarine, clementine – de obicei). Asta in timpul saptamanii.
In weekend sunt mai echilibrata, zic. Mananc sandwich-uri cu paine prajita si frunze :) si …te miri ce (exclus carne sau mezeluri, n-am voie si nici nu-mi plac). Imi plac ciorbele de legume, pastele si … toate legumele, pregatite in feluri variate (pentru asta ii multumesc lui Adi, este sursa mea de inspiratie!). Ahhh, si fructele sunt importante, suplinesc pofta de dulce.
Deci, mai am de lucrat la micul dejun din timpul saptamanii. :|
La micul dejun de muuuuulta vreme fructe neacide, cafea, sucuri de fructe dar mai rar , cateodata cereale cu lapte sau paine prajita cu putina dulceata( rar de tot si asta) . In vacanta cu bufet suedez mananc si eu cateodata ce vad aici in poze :) . Faza cu francezii si croissantul de dimineata e cam mit :) din filme si din meniurile propuse la hoteluri aici, ei dimineata sunt si mai zgarciti cu caloriile, multa cafea bauta din boluri de supa, paine prajita cu dulceata, adesea light si iaurturi. Croissantele sunt pt ocazii si we, cele cu unt au enorm de multe calorii nu vad cine ar rezista zilnic cu unul :) .
Adi ti-am trimis pe mail meniul de la cantina scolara de aici, sa imi dai te rog un semn daca a ajuns si e ok, scuze de intarziere.
Cami, of!:)
Sylvia, am primit, mulțumesc mult, o să-mi folosească fie și ca exemplu de arătat altora:)
Gicu, asta pentru că mi se pare total aiurea să arunci mâncare perfect comestibilă:).
Din cîte am văzut eu în Franţa – şi o „frecventez” de peste 30 de ani -, se mănîncă puţin la micul dejun (cafea-croissant sau tartine cu unt şi gem), eventual suc de portocale. Iaurt, ou, brînzeturi sau şuncă – mai rar. În schimb, francezii mănîncă de prînz foarte devreme, pe la 12 (deja pe la 11 încep să vorbească despre mîncare). Poate fi o masă completă sau doar un sandviş sau o salată. După amiază, mai mănîncă o „viennoiserie”, adică un croissant sau un pain au chocolat, rareori un fruct. Iar seara se mănîncă mult şi bine. Începînd cu ora 20 :)))) Nu degeaba există fenomenul numit „paradoxul francez”! Americanii au constatat că francezii, deşi mănîncă „nesănătos” şi nu fac sport, sunt mai slabi şi mai sănătoşi decît alţii. Secretul este, se pare, vinul roşu! :))))))
Acum, să vă spun cum e la mine micul dejun. Un pahar cu apă, o banană şi o cafea cu mult lapte. După o oră, suc de portocale, o felie de caşcaval cu o „scîndurică” Wasa sau o tartină din pîine integrală sau de secară cu unt de arahide sau brînză proaspătă, foarte rar unt, că n-am voie :( şi o cafea. La prînz mănînc ceva uşor, iar seara (de obicei la ora 18-19) ceva mai consistent, dar nu prea mult.
Simona, nu-i boring deloc, boring și nociv ar fi cafea+țigară.
Maria, trebuie să vorbesc cu Ioana să te ia la muncă de lămurire, ora 17 e deja seară (iarna) și destul de târziu pentru alimentare consistentă chiar și vara. Ar fi o oră pătrivită pentru o gustare înainte de cină:).
Gheorghe, mi-ai amintit că trebuie să-mi iau alt prăjitor de pâine. Și mi-ai amintit și de copilărie:). Mulțam.
Olga, să fiți iubiți!
Georgia, nu știu ce să zic. Ne-am putea întinde la povești pe marginea alimentaței tale.
Lucia, vinul și resveratrolul din el:). Da’ noi nici de vin nu știm să ne bucurăm, din păcate.
They say:
Micul dejun ca un rege
Pranzul ca un print
Si cina ca un cersetor
And you’re good!
Doamna Lucia Verona, ce vinuri beau francezii?
:)
beeuser, cam da:)
Vin rosu, sec. De fapt ei zic ca e chiar pleonasm.
Alimentatia este un subiect care ma pasioneaza. Unul din motivele pentru care iti urmaresc blogul cu mare placere.
Important este ca pe parcursul unei zile sa avem o alimentatie cat mai diversificata (fibre, proteine, carbohidrati).
Azi a fost (va fi ) asa: cafea, ananas (nu din conserva) asta dimineata pe la 6 jumate. Pe la 10 un mar si o portocala. La 12 o conserva de sardine cu paine neagra. Pe la ora 16 , 10 migdale. Si acasa ma asteapta pizza facuta de bunica mea si supa de mazare. Si neaparat cel putin 2 l de apa.
Vinul (frantuzesc, evident:) reduce riscurile de boli cardiovasulare -tot francezii sunt cei mai feriti de ele- dar nu ajuta la slabit:)
„Secretele” francezilor nu-s asa de secrete, portiile mici, alimentatie variata, 3 mese pe zi la ore fixe si fara alte calorii ingurgitate in afara meselor.
Plus mesele festive si convivialitatea, aici adi are dreptate, francezii nu stau la masa doar ca sa se hraneasca ci in primul rand ca sa discute si sa se amuze impreuna :)
http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/diete/modelul-de-alimentatie-francez-contribuie-la-reducerea-obezitatii-studiu-200153.html
e totusi putin boring sa mananci de luni pana vineri acelasi lucru la micul dejun (nu schimb nici macar marcile de lapte si de musli :)), dar am in casa si exemplul boring si nociv, asa ca prefer sa fiu doar boring :) e mai comod si mai healthy…
cand eram acasa la mama, cand ma trezeam dimineata, micul dejun era intodeauna pregatit (musai niste uscaturi – tartine sau omleta, si musai niste zemoase, fie ceai, fie lapte sau iaurt). dar din pacate s-au rarit momentele astea de rasfat :(
simona, ce te ține de la schimbări?:)
Germenii ii cumperi de undeva sau ii cultivi acasa? As vrea sa incerc si eu.
Veronica, de la Auchan.
care cereale le recomanzi dimineata? nu ma refer neaparat la brand, dar cele cu ciocolata, musli, etc.
cele mai simple:)
Super, merci frumos! O sa merg si eu sa imi cumpar. Arata asa de bine in pozele tale :)
Adi ma bucur ca ai primit, sper sa poti deschide si link-ul.
Departe de mine intentia de a intra in polemica dar nu pot sa nu corectez unele informatii care ar fi pacat sa ramana eronate. Locuiesc in Franta de peste 4 ani si pot spune ca francezii sunt un popor care fac sport , mult si bine, il promoveaza cu orice ocazie si il practica la orice varsta. In parc vara nu de putine ori sunt depasita de batrani care cel putin arata de peste 70 de ani care alearga :), mereu alearga si pe ploaie, merg cu bicicleta, fac mars fortat in grupuri, se merge la sala….Se promoveaza consumul de minim 5 fructe si legume pe zi si 30 minunete activitate fizica , in asa hal ca iti intra in creier, fiul meu de 5 ani numara cate fructe mai trebuie sa manance. Deci nu se poate generaliza ca francezii nu fac sport si ca mananca mult seara, cu siguranta sunt si din aceia ca si francezii obezi si cu probleme cu alcolul si nesportivi…..dar daca e sa o luam ca natie lucrurile stau altfel. SE mananaca la mese regulate si ” cu moderatie” mereu , se recomanda 2 pahare de vin pt femei si 3 pt barbati dar de 100 de ml nu de 300 ml paharul :) se bea vin rosu dar in aceste cantitati ca regula. Si nu degeaba e media de varsta de peste 80 de ani acum in Franta ci pentru ca se respecta niste reguli si sistemul de sanaatte este excelent desi costa mult statul.
Dragă Adi, de la o clujeancă pe jumate moroşeancă :), devenită bruxelleză.
Aici oamenii fac, cred, şi mai mult sport decât în Franţa. Belgienii aleargă în parc, merg pe bicicletă şi la sală sau piscină 365 de zile pe an, chiar dacă în 360 dintre astea plouă şi bate vântul.:) Când vor fi oamenii şi în România aşa, vor putea mânca mult şi bine fără să îşi facă probleme de greutate.
Revenind la micul dejun: eu şi soţul meu am decis să dăm jos câteva kg (fiecare – sic!). Facem sport, mâncăm mai puţin, legume, fructe. Dar vreau un sfat pentru micul dejun. Deocamdată se compune din musli cu lapte sau iaurt, o porţie mică, plus seminţe de in şi ceva migdale şi cafea sau un biscot cu miere şi un pahar de suc de portocale proaspăt stors. Şi în weekend cam ce ai tu în fotografie. Îmi poţi spune dacă e bine? Mulţam.
aww,,,, ce pofta mi.ai facut .ma duc sa pap
Draga adi& all care mai cititi pe aici, am sa va dau cea mai perfecta reteta de slabit cu patent autentic…care contine un mic dejun copios ( paine prajita , somon, unt, branza, ochiuri, etc), o masa de pranz pe saturate ( o supa sau ce mai vreti sa mancati)…dar toate trebuie servite pana la ora 14 la pranz…nu depasiti ora 14, seara incercati sa faceti o ora de miscare (chiar mers pe jos in ritm alert, timp in care incercati sa ganditi cat mai mult…e indicat :) ) , si inainte de culcare , un pahar de vin rosu baut pe indelete (se poate si fara)…si multa apa…multa apa pe tot parcursul zilei
Atentie! nu depasiti ora 14 cu ultima masa…daca o ratati…s-a dus si gata…stiu, o sa spuneti…eiiiiiii,e foarte usor, dar nu e chiar asa…eu am slabit 10 kg din septembrie 2010, pana acum…Va urez succes!
@ Adina: cred ca glumesti…
Multumesc tuturor pentru idei! Eu ma situez undeva la mijloc pe scara corectitudinii, la „s-ar putea si mai bine” (un pahar de apa pe stomacul gol, apoi paine prajita cu sunca presata/cascaval/branza topita/salam, cateva feliute de rosii/castraveti/ridichi/salata verde; uneori lapte cu fulgi de ovaz) In w/e in schimb diversificam meniul incercand retete mai elaborate gasite pe blogurile de profil…Adi, esti super! Felicitari pentru rezultatele muncii tale!