Titlul de azi e doar un fel pretențios de a spune „orez cu legume”. Ghici din prima ce limbă/dialect am folosit. În fine, nu cum i-am spus e important ci ce am pus în farfurie. De data asta, de exemplu, abia dacă am găsit o frunză de spanac dată la o parte pe farfurie (știu, dacă era mai mică o convingeam cu o poveste, acum nu mai ține, probabil pentru că mă cunoaște prea bine).
Mazăre, spanac, pătrunjel și o ceapă verde – astea ar fi lucrurile verzi. Usturoiul și ardeiul, după cum se vede, nu-s verzi deloc.
Am tocat usturoiul și ceapa și le-am pus într-o tigaie, cu câțiva stropi de ulei și cu o cană de orez. Am pus tigaia pe foc și am amestecat în ea un minut.
Am dizolvat într-un bol cu apă călduță o linguriță de curry, ca să-mi colorez/aromez orezul. Am mai pus și două pișcături de sare în apă.
Am acoperit orezul cu apă și am lăsat să fiarbă pe foc potrivit.
Am pus ardeiul tocat și am amestecat. Am mai pus o ceașcă de apă și am lăsat tigaia pe foc în continuare.
După un minut am pus o mână de frunze de spanac și mazărea. Am amestecat, am mai ținut tigaia pe foc în minut apoi am stins focul și am aruncat peste mâncare o mână de frunze de pătrunjel. În total, mâncarea a stat pe foc 16-17 minute.
Am stropit cu puțin ulei de măsline și am mâncat.
Gustos, colorat, sățios.
Puteți folosi mâncarea asta ca gustare, într-o zi cu musafiri mulți. Să fiți sănătoși.
sa fie o portugheza frumoasa si pilaf cu legume? :D
Arata delicios. Imi place combinatia de legume si orez, iar alaturi de curry trebuie sa fie perfect. Daca nu ma insel folosesti curry de la Bart? Minunat :)
Buna dimineata Adi!
Apropo de verzituri (trebe sa gasesc o legatura cu subiectu’ :) ), ar fii tare interesant daca ai scrie intr-o zi despre cum se fac germenii de diverse, in casa.
In orasul meu, am cautat si la Auchan si la magazinele bio de care stiam, dar degeaba: nema germeni.
O zi faina,
Diana
ihaela, nu spun încă:)
delicioasa, da. de data asta.
diana, o să scriu când o să mă apuc să-i și cultiv, să am poze și documentare solidă:)
„Raluca, tânăra doamnă care mă însoțește prin viață de câțiva ani, are o problemă cu lucrurile verzi din farfurie.”
Mi-a placut exprimarea.:)
Dar nu cumva e domnisoara?:P
Taw, dacă mai scriu uneori despre familia mea, nu înseamnă că ne putem angaja în conversații pe tema asta:).
Catalana?
Teodora, ești aproape.
jollyca, am cumpărat-o de la casa bio (cluj). în bucurești găsești la băcănia veche. am folosit două tipuri de orez, cu bob lung și cu bob oval, plat, pentru risotto.
Sunt mare fan „pilaf” de cand am descoperit ca se poate face si cu altceva decat orez.
Doua intrebari am:
1. De unde ai pudra de curry? Pare a fi mai de calitate decat plicurile din comert
2. Din poze (foarte faine de altfel) pare sa aiba o textura mai cremoasa. Ce orez ai folosit?
acum fac si eu, dar fara mazare ca nu am in casa, miroase super bine :)
Mai din sud?
fac si eu des felul asta de mancare dar folosesc orez brun.e muuult mai sanatos si mai savuros.imi place cand ne gatesti mancare intr-un mod simplu ptr ca te pot urma. eu sunt un dezastru in bucatarie dar felurile astea se fac super rapid si nu sunt pretentioase.
ce coincidenta!….tacmai asta am facut si eu, doar ca am folosit mix de legume congelate, iar pentru a face acea crema delicioasa am folosit o bucatica de unt !!!!!
Ce bunatateeee!! Multumesc!
Il voi pregati si eu in weekend.
Am o rugaminte, nu am folosit curry in mancaruri si nu stiu care ar fi mai de calitate (despre cat ar trebui sa pun…o s-o iau din aproape in aproape :D ). Locuiesc intr-un mic orasel din Ardeal si … n-avem casa bio :( , doar niste supermarketuri … mai anonime, asa.
Imi ploua in gura! Daca gasesc spanac proaspat si eu fac sambata! Multumesc.
moartea orezului e untul,uleiul de masline ii schimba gustul.vazand insa ca e”a crudo”,face bine.niste cascaval ras,ce zici?(cel putin la noi asa se mananca).
Isa, pe mine nu mă deranjează, nici cașcavalul, nici parmezanul:).
Spaniola toata ziua :))
…desi „pilau” suna a catalana, dar „verduras” sigur inseamna verdeturi in spaniola…mai cercetam!
Valenciana?
Teodora, da:)
Trebuia sa-mi dau seama din prima! Sau sa fiu atenta la calatoriile tale prin lumea asta. Cred ca ai fost prin zona respectiva, nu? :)
Ti-am mai spus si repet:pe langa talentul gatitului il ai si pe acela al scrisului! Frumos spus:”tanara doamna care ma insoteste prin viata de cativa ani”! Ar trebui sa-ti folosesti si acest dar, scriind.
Pilaf con verduras ! Pilaf cu legume in traducere…o mancare delicioasa si facuta foarte bine ! Daca se mai adauga si putin pui sau iepure si se acompaniaza cu ceva lamaie poate trece ca si paelle valenciana ! Salutari !
Am incercat si eu aceasta reteta, a iesit super buna, dar as vrea sa fac o mica observatie: am tinut mancarea pe foc 35 min ca sa fie gata, la foc mare. Iar cu orez integral mai putin de 50 min nu poti sa scoti. Parerea mea este ca e tras de par timpul de 17 min din articol, sau o greseala de cronometrare :) Sau pur si simplu e un orez special.
teodora, da, am fost, mi-a plăcut, mai vreau:)
lore, mulțumesc. scriu destul de mult, să știi:)
teo, am o rețetă de paella velenciană pe blog, seamănă, binișor:).
adrian, am folosit un amestec de orez basmati și orez cu bob lat. timp de fierbere apropiat, 11 respectiv 12 minute. deci timpul meu e corect:) (nu-mi bat joc niciodată de informațiile pe care le dau aici, realizez că sunt oameni care gătesc folosindu-le). în ceea ce privește orezul integral, da, are timp de preparare mare, poate ajunge la 50 de minute.
In portugheza se spune EXACT la fel : pilau cum verduras .
De altfel , spaniola si portugheza sunt identice . Daca stapanesti una dintre ele , e imposibil sa n-o intelegi pe cealalta .
Excelenta reteta ,s-a notat ;)
Combinatia de ingrediente si culori e perfecta. Ce minunat arata! Vorba aia: ochii vad, inima cere. Musai sa-ti incerc reteta :-)
A iesit prea bun ca sa nu ma intorc la articol sa pun un comment! Super!