Jeleu de zmeură

3.7K

S-a întâmplat să dau peste o rețetă veche tare, și mi-a rămas gândul la ea. Nu pentru că ar fi cine știe ce raritate complicată, ci pentru că mi se pare o adevărată capsulă a timpului. A fost inclusă într-o carte de bucate din 1842, scrisă (și aparent și testată) de Mihail Kogalniceanu. Apăi, dacă boierii moldoveni se delectau cu așa ceva, noi de ce nu?! Și am zis să fac și eu o zalatină de zmeură (adică jeleu de zmeură), adaptată puțin vremurilor noastre.

Și în carte zice așa:

Ingrediente zalatina de zmeură
  • o jumătate ocă de zmeură ( ceea ce înseamnă aproximativ 700g)
  • zama de la 4 lămâi (eu am pus zeama de la o lămâie si coaja rasă fin de la 2 lămâi netratate)
  • 60 de dramuri de zahăr (aproximativ 190g)
  • 10 dramuri clei fiert (adică gelatină; un plic este suficient)
Ingrediente jeleu de zmeură

Și pentru un plus de textură, am mai adăugat doua straturi.

Ingrediente zalatină de lapte
  • 400ml de smântână dulce
  • 120g de zahăr
  • 3 linguri de lapte rece
  • un plic de gelatină
Ingrediente blat de biscuiți
  • 150g biscuiți simpli, fără cremă
  • 90 – 100g de unt topit
Preparare zalatină de zmeură:
Preparare jeleu de zmeură

Am pus într-o cratiță zmeura împreuna cu zahărul și cu zeama și coaja de lămâie. Le-am ținut la foc molcom până s-a dizolvat zahărul. De data asta am preferat să nu o pasez și să o dau prin sită. Îmi place consistența așa, doar zdrobită puțin cu lingura. După ce s-a răcit puțin, am adăugat gelatina, dizolvată în prealabil în câteva linguri de apă rece. Am turnat compoziția în formă și am dat-o la rece preț de două ore.

Formă pentru jeleu de zmeură
Preparare zalatină de lapte

Tot într-o cratiță am pus pe foc smântâna cu zahărul. Nu am lăsat să fiarbă, ci doar am încălzit până s-a dizolvat zahărul. Le-am luat deoparte și am amestecat gelatina dizolvata în lapte rece. În forma deja răcită, am adăugat și acest strat și din nou la rece pentru câteva ore.

Preparare blat de biscuiți

Partea aceasta nu prea ține de zalatină, însa dacă tot mă jucam cu texturile, am zis de ce nu? 

Ingrediente blat de biscuiți

Am mărunțit biscuiții într-o punga, folosind sucitorul. I-am amestecat cu untul topit și am presat ușor deasupra statului închegat de lapte. Și înca doua ore la rece.

Formă pentru blat de biscuiți

Într-un final, am răsturnat zalatina de zmeură și lapte și a ieșit așa:

Rețetă pentru jeleu de zmeură, jeleu de lapte și blat de biscuiți

Îndrumare: scufundă forma scoasă din frigider în apă fierbinte pentru 3-4 secunde. Răsturnarea va fi curată și fără incidente.

Aceasta a fost rețeta de jeleu de zmeură sau, cum spunea Mihail Kogalniceanu, de zalatină de zmeură.

Să aveți poftă!

Irina

Găsiți aici mai multe rețete de jeleu.

Prăjitură cu jeleu de zmeură și de lapte și blat de biscuiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close