S-a întâmplat să dau peste o rețetă veche tare, și mi-a rămas gândul la ea. Nu pentru că ar fi cine știe ce raritate complicată, ci pentru că mi se pare o adevărată capsulă a timpului. A fost inclusă într-o carte de bucate din 1842, scrisă (și aparent și testată) de Mihail Kogalniceanu. Apăi, dacă boierii moldoveni se delectau cu așa ceva, noi de ce nu?! Și am zis să fac și eu o zalatină de zmeură (adică jeleu de zmeură), adaptată puțin vremurilor noastre.
Și în carte zice așa:
Ingrediente zalatina de zmeură
- o jumătate ocă de zmeură ( ceea ce înseamnă aproximativ 700g)
- zama de la 4 lămâi (eu am pus zeama de la o lămâie si coaja rasă fin de la 2 lămâi netratate)
- 60 de dramuri de zahăr (aproximativ 190g)
- 10 dramuri clei fiert (adică gelatină; un plic este suficient)
Și pentru un plus de textură, am mai adăugat doua straturi.
Ingrediente zalatină de lapte
- 400ml de smântână dulce
- 120g de zahăr
- 3 linguri de lapte rece
- un plic de gelatină
Ingrediente blat de biscuiți
- 150g biscuiți simpli, fără cremă
- 90 – 100g de unt topit
Preparare zalatină de zmeură:
Am pus într-o cratiță zmeura împreuna cu zahărul și cu zeama și coaja de lămâie. Le-am ținut la foc molcom până s-a dizolvat zahărul. De data asta am preferat să nu o pasez și să o dau prin sită. Îmi place consistența așa, doar zdrobită puțin cu lingura. După ce s-a răcit puțin, am adăugat gelatina, dizolvată în prealabil în câteva linguri de apă rece. Am turnat compoziția în formă și am dat-o la rece preț de două ore.
Preparare zalatină de lapte
Tot într-o cratiță am pus pe foc smântâna cu zahărul. Nu am lăsat să fiarbă, ci doar am încălzit până s-a dizolvat zahărul. Le-am luat deoparte și am amestecat gelatina dizolvata în lapte rece. În forma deja răcită, am adăugat și acest strat și din nou la rece pentru câteva ore.
Preparare blat de biscuiți
Partea aceasta nu prea ține de zalatină, însa dacă tot mă jucam cu texturile, am zis de ce nu?
Am mărunțit biscuiții într-o punga, folosind sucitorul. I-am amestecat cu untul topit și am presat ușor deasupra statului închegat de lapte. Și înca doua ore la rece.
Într-un final, am răsturnat zalatina de zmeură și lapte și a ieșit așa:
Îndrumare: scufundă forma scoasă din frigider în apă fierbinte pentru 3-4 secunde. Răsturnarea va fi curată și fără incidente.
Aceasta a fost rețeta de jeleu de zmeură sau, cum spunea Mihail Kogalniceanu, de zalatină de zmeură.
Să aveți poftă!
Găsiți aici mai multe rețete de jeleu.