Tartă de alune și cremă de zmeură și ciocolată

744

Cu toate că încă se simte aerul rece al iernii, culorile primăverii stau să explodeze. Nu mai e mult pȃnă cȃnd tarabele din pieţe vor fi încărcate cu răsaduri, verdeaţă, fructe şi legume proaspete. În aşteptarea primelor roade din acest an şi pentru a face lină trecerea de la iarnă la primul anotimp cald, un desert plin de culori şi arome este cel mai potrivit. Reţeta pe care v-o propun este o tartă de alune și cremă de zmeură și ciocolată.

Îmi plac foarte mult tartele dulci şi sărate şi faptul că imaginaţia nu are limite atunci cȃnd e vorba de umpluturi. Am ales această combinaţie pentru că zmeura se potriveşte perfect cu alunele şi cu aroma de cuişoare şi scorţişoară pe care o au frunzele proaspete de busuioc zdrobite între degete. Acest desert dulce-acrişor irezistibil necesită vreo două ore de pregătire şi preparare, însă prospeţimea lui este pe măsura timpului şi efortului depus. 

Ingrediente aluat cu alune de pădure

  • 170 g alune de pădure crude, decojite şi coapte, plus cȃteva alune pentru ornarea tartei;
  • 130 g făină albă;
  • un praf de sare;
  • 130 g unt moale;
  • 80 g zahăr tos.

Ingrediente cremă de zmeură şi ciocolată albă

  • 150 ml smȃntȃnă lichidă pentru frişcă;
  • 250 g ciocolată albă de calitate;
  • 250 g zmeură congelată sau proaspătă;
  • 1 lingură de zahăr tos;
  • 1/2 linguriţă scorţişoară;
  • cȃteva frunze de busuioc proaspăt.

Ingrediente cremă de ciocolată neagră, frişcă şi zmeură

  • 250 g smȃntȃnă lichidă pentru frişcă;
  • 2 linguri de mascarpone;
  • 100 g ciocolată neagră;
  • 30 g unt;
  • 100 g zmeură proaspătă sau decongelată şi strecurată;
  • 25 g de zahăr pudră;
  • 1/4 linguriţă scorţişoară;
  • 1 linguriţă extract de vanilie sau o jumătate de baton de vanilie;
  • cȃteva frunze de busuioc proaspăt, tocate mărunt.

Preparare aluat de tartă

Am mixat untul moale şi zahărul pȃnă am obţinut o cremă deschisă la culoare. Am cernut făina împreună cu sarea. Alunele au fost coapte în prealabil la 180 de grade celsius, timp de 5-7 minute, avȃnd grijă să nu se ardă. Apoi, le-am măcinat fin, fără coajă, împreună cu jumătate din cantitatea de făină, apoi am adăugat restul de făină. Am încorporat în crema de unt amestecul de ingrediente uscate. Am frămȃntat scurt cu mȃinile şi am format un disc de aluat moale.

Am preîncălzit cuptorul la 180˚C. Am aşezat jumătate din aluat într-o formă de tartă cu diametrul de 27 cm, cu fundul detaşabil şi l-am întins cu palmele pe toată suprafaţa tăvii. Cu cealaltă jumătate de aluat am acoperit bine curbura şi marginea tăvii. Am înţepat aluatul cu furculiţa şi am lăsat tava în congelator aproximativ jumătate de oră. Am copt aluatul de tartă timp de 15-17 minute, în partea din mijloc a cuptorului, pȃnă cȃnd aceasta s-a colorat într-un auriu deschis. Am lăsat tarta la răcit în tavă.

Preparare cremă de zmeură şi ciocolată albă

Am mărunţit ciocolata albă şi am aşezat-o într-un castron încăpător. Am înfierbȃntat la foc mic smȃntȃna lichidă şi am turnat-o peste ciocolata albă, amestecȃnd încontinuu cu un tel pȃnă cȃnd ciocolata s-a topit. După ce crema obţinută s-a răcit suficient, am pus-o în congelator timp de 30-40 de minute sau pȃnă cȃnd a căpătat o consistenţă tare, dar tartinabilă. Am amestecat-o energic cu telul la intervale de 15 minute, pentru ca să nu se formeze cristale de gheaţă. În cazul în care crema s-ar fi întărit înainte ca cele 30-40 de minute să se scurgă, aş fi scos-o din congelator şi aş fi trecut la următoarea etapă.

Între timp, am pregătit piureul de zmeură. În această cremă se pot folosi fie fructe proaspete, fie fructe decongelate şi strecurate de zeamă. Eu am decongelat şi strecurat o pungă de zmeură cumpărată anul trecut din piaţă. Din cantitatea de zmeură congelată pregătită pentru cremă, am luat şi pus departe cȃteva fructe pentru decorarea tartei, pe care le-am decongelat pe o farfurie întinsă, în frigder. Am fiert zmeura strecurată, zahărul, scorţişoara şi frunzele de busuioc timp de 2 minute. Apoi, am trecut imediat prin sită piureul obţinut. L-am lăsat deoparte să se răcească. 

Am scos amestecul de ciocolată albă şi smȃntȃnă din congelator. L-am omogenizat puţin şi am încorporat în el piureul de zmeură. Am întins crema cu grijă pe aluatul de tartă copt şi răcit în prealabil. Apoi, am lăsat totul la rece pȃnă am terminat de preparat a doua cremă. 

Preparare cremă de ciocolată neagră, frişcă şi zmeură

De data aceasta, nu am optat pentru gustul intens de ciocolată neagră, aşa că am înjumătăţit cantităţile de ciocolată şi unt pe care le pun de obicei în această cremă. Am ales să dublez cantitatea de smȃntȃnă lichidă, rezultȃnd cantităţile amintite mai sus. Am amestecat împreună untul şi ciocolata la bain-marie, apoi le-am pus deoparte, la răcit. Am pudrat zmeura întreagă cu scorţişoara şi zahărul. Am amestecat-o uşor în ciocolată, împreună cu busuiocul tocat mărunt şi vanilia. Gustul busuiocului este foarte discret.

Am mixat smȃntȃna lichidă şi brȃnza mascarpone. S-a format o frişcă tare, pe care am încorporat-o în amestecul de ciocolată şi zmeură. 

Am scos tava din frigider şi am întins această cremă de ciocolată neagră şi frişcă peste prima cremă din tartă. Am preferat să ornez tarta cu ciocolată neagră rasă, alune de pădure caramelizate şi zmeură şi am savurat-o imediat. Dacă nu se consumă pe loc, deşi mă îndoiesc, tarta se poate păstra în frigider, acoperită cu folie alimentară, timp de 2-3 zile.

Cu poftă de soarele şi gusturile verii, întȃmpin primul anotimp cald cu multă zmeură, ciocolată şi busuioc, pe pat de alune de pădure, invitȃndu-vă să încercaţi această combinaţie dulce-acrişoară aromată chiar mȃine. Cu siguranţă aveţi în congelator şi o rezervă de zmeură de anul trecut. 

Aceasta este rețeta de tartă de alune și cremă de zmeură și ciocolată.

S-aveți poftă,

Gabi

Găsiți mai multe rețete de tare, aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close