Foi cu miere

1.8K

Mama e zeul foilor cu miere. Pentru mine, desigur. Și pentru foile cu miere pe care le face. Aș putea mânca din prăjitura asta…pff, mult. Și e o prăjitură care se pretează la „mult”, adică rezistă bine în timp. E bună-bună de mâncat abia după 18-24 de ore de la coacere (foile au nevoie de timp să se înmoaie corespunzător), deși s-au văzut cazuri în care unii mai nerăbdători au început să mănânce după nici opt ore. Într-o cămară răcoroasă și curată, foile cu miere rezistă 5-6 zile înainte să se usuce și să fie bune de mâncat cu lapte, încă 2-3 zile. E posibil ca din acest motiv să fie una dintre prăjiturile preferate în perioada sărbătorilor, când gătitul începe (mă rog, începea, când eram eu copil) cu câte trei zile înainte.

foi cu miereFoile: 500 de grame de făină albă (000 sau 480) cernută, trei linguri de zahăr și cinci de miere, 50 g untură de porc, o pișcătură de sare, două ouă, trei linguri de lapte dulce și 7 grame de praf de copt. Începeți să lucrați într-un bol mare în care bateți mai întâi ouăle cu zahărul, mierea și untura. Țineți bolul pe baie de aburi cât faceți asta , e mai bine dacă amestecul e cald. Adăugați laptele în amestec. Puneți într-o sită făina, sarea și praful de copt și cerneți-le direct în bol, după ce s-a răcit ușor amestecul.

foi cu miereFrământați aluatul 3-4 minute, nu mai mult că devine prea elastic și nu vreți asta. Important e să nu fie prea moale, ne-modelabil. Împărțiți aluatul în patru părți din care întindeți foi pe care le înțepați cu o furculiță, să nu se umfle la copt. Coaceți în cuptorul încins la 180 de grade Celsius, pe spatele tăvii, pe care ați întins o foaie de copt. Trei-patru minute-s destule pentru o foaie. Lăsați foile să se răcească înainte de a le umple.

foi cu miereCrema: mama făcea pe vremuri o cremă de griș. Într-o zi a încercat cu cremă de vanilie și i-a plăcut mai mult. De atunci face crema cu budincă de vanilie și unt. Crema se face ca aici (cantitățile se potrivesc). Dacă nu aveți păstaie de vanilie, folsiți zahăr vanilat Bourbon. După ce se răcește crema de vanilie, se amestecă cu untul (200g) lăsat o oră la temperatura camerei (21 C), să fie moale și ușor de prelucrat. Foile se ung pe rând cu o dulceață acrișoară (măceșe, coarne, chiar magiun) apoi cu crema pregătită anterior. Ultima foaie poate fi glazurată cu ciocolată sau doar stropită cu ciocolată.

foi cu miere

Atât pentru azi. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Cat am cautat eu reteta asta sa fie cum facea sora bunicii. Stiu ca sunt retete multe pe internet dar nici una parca nu semana cu ce tineam eu minte (cred ca de la untura din aluat, care in multe retete nu apare).
    Doar ca sunt alergica la vanilie (da, exista asa ceva), poti te rog sa ne dai si reteta de crema de gris. Pleasee
    Multumesc frumos!!

    1. Adi Hădean Author says:

      poți să faci crema fără să pui vanilia în ea.

    2. Multumesc mult!

  2. Cat unt se pune in crema? Multumesc

    1. Adi Hădean Author says:

      200 g

  3. Alexa Georgeta says:

    Aceasta prajitura este precum o alta prajitura ”alba ca zapada” tot asa se coc foile si crema este alba.(se mai poata adauga si cacao) si poti sa o combini si cu putina lamaie sa fie putin acrisoara , poti sa te joci cu aromele cum iti place.

    1. „alba ca zapada” nu-i acelasi lucru cu „lamaita”? acolo stiu ca se face crema de lamaie cu unt.dar poate confund…

  4. dar ce dimensiuni are tava de copt? dupa raspuns stiu ca nu trebuie sa continui, dar mai bine intreb: si grosimea foii? multumesc frumos :)

    1. Adi Hădean Author says:

      o tavă obișnuită pentru cuptorul de acasă. foile trebuie să fie subțiri (până într-un centimetru).

  5. ‘praji prajitura,in burtica de-a dura’ :)

  6. Gianina says:

    Mmmmm! Prajitura mea preferata :) Mie imi place cu crema de zahar ars si o dulceata acrisoara, de preferat dulceata de prune fauta la ceaun, la foc.

  7. Munteanu Carmen says:

    In loc de untura pot sa pun unt cu procent mare de grasime?

    1. Adi Hădean Author says:

      da

  8. Roxana Iorgu says:

    Se poate pune doar zahar in foi, in loc de miere?
    Am citit ca mierea isi pierde proprietatile curative la temperaturi inalte.
    Multumesc!

    1. Adi Hădean Author says:

      nu. mierea-imiere, zahăru-i zahăr, chiar dacă și mierea e zahăr:), în cele din urmă. cinci linguri de miere într-o prăjitură nu o să te omoare. că-și pierde propiretățile curative nu înseamnă nimic în context, nu pui miere în desert pe post de tratament, după cum nu mănânci prăjituri în scop medicinal:). povestea asta cu mierea a fost înțeleasă total greșit, posibil pentru că a fost explicată prost din prima și amplificată de internetul românesc cel atoateștiutor dar a nimic cercetător.

    2. Ca să-şi piardă proprietăţile curative trebuie în primul rând să le posede. Dacă ar fi să te iei după o analiză complexă a mierii ai constata într-adevăr că mierea conţine 6 vitamine, câteva minerale şi enzime, nişte acizi cu proprietăţi antioxidante… deci ce să mai, un cocktail de sănătate. Toată perdeaua asta de fum te face să pierzi din vedere faptul că mierea e în proporţie de 80 şi ceva la sută carbohidrat pur (adică zacăr, pe limbaj de om simplu), adică da, ăla de te face cât o balenă dacă bagi în tine cât într-un siloz. Ideea e, că niciunul din elementele benefice din miere enumerate mai sus nu reprezintă mai mult de 3% din necesarul zilnic per suta de grame, ceea ce ar însemna că pentru a aduce un oarecare aport la cantitatea de substanţe necesare asigurării unei stări de sănătate bune, ar trebui să consumaţi în jur de un kil’ pe zi, asta dacă nu vă deranjează să ingeraţi şi vreo 800 de grame de zahăr odată cu ele. Mai multe nu zic.. că nu vreau să-l inund pe Adi cu prostii d-astea ce ţin de ştiinţă şi nutriţie. Omu’ încearcă să folosească ingredientele pentru a face mâncare sau deserturi nu pastile şi tincturi. Noi… bucătarii, cofetarii ne ocupăm de stârnirea plăcerii prin intermediul mâncării nu de tratarea afecţiunilor cu ajutorul ei. De asta se ocupă medicii, nutriţioniştii, vracii sau mai ştiu eu cine. Dacă o fi cineva suficient de curios să afle mult prea multe despre miere, poate o să mă îndur eu să scriu odată, căci da, din cauza unor idioţi care scriu chestii nedocumentate pe net, am înnebunit şi am citit absolut tot ce se poate ştii despre miere din punct de vedere fizic, chimic, biologic şi culinar. Dar până atunci…

      PS: „cine în copilăria lui nu s-a furişat în cămară să taie un colţ din prăjitura asta înainte să fie gata nu a trăit cu adevărat”.

  9. Nostalgia, da, recunosc şi eu varianta aceasta de prăjitură – în copilărie o mâncam la rude, în anume locuri/sate se face aşa. La noi e schimbat ceva: umplutura nu e o cremă ci e frişcă amestecată foarte uşor cu puţină nucă măcinată – atât, fără gem. Mătuşa avea mereu frişcă de-aia veritabilă, de la mama ‘friştii’ direct (de la vacă, evident), noi nu aveam şi îmi era aşa o ciudă că la noi nu ieşea prăjitura la fel de bună ca aia de la mătuşica… avea vaca ei un lapte bun de numa’, se prindea vreo două zile în ulcele şi în a treia zi culegea de-o palmă smântâna şi hop-bătea mătuşa mea frişcă, una zdravănă şi adevărată, cu gust dulce-acrişor! Ce vremuri… şi-apoi, să tot fi fost prea multe calorii în frişca aia da’ nu conta atunci – noi, la 7-8-9 ani nu aveam vreme să ştim de d-astea.

    1. O daaaaa. La bunica era lege. De craciun si hram facea tort din foile cu miere si umplute cu frisca naturala+nuca. Imi ploua in gura.

  10. marianna says:

    Bravo Mircea, super comentariul! Si extraordinar de buna prajitura cu miere! Imi amintesc cum incepeam pregatirile pentru masa de Craciun cu aceasta delicioasa prajitura!Acum ne multumim cu o salata si o friptura coapta lent. Cred ca ma duc la debara sa scot borcanul cu miere!

  11. Cristina says:

    Bună!
    În loc de untură, am citit mai sus ca pot folosi unt. Aceeași cantitate, 50g?
    Mulțumesc!

  12. andrea mihu says:

    Bunica facea aceasta prajitura care ne fascina pe toti si asteptam nerabdatori sa ni se dea ok-ul pt a taia din ea.O numeam Albinita ;-).multumesc de reteta.

  13. Buna Adi! Ce ma bucur ca am dat peste blogul tau! E plin de inspiratie :D Eu sunt la inceput de drum in ale prajituritului, dar voi incerca reteta asta pentru ca are ingrediente pe care le ador. Daca vrei sa urmaresti calatoria mea in lumea culinara, te invit la mine pe blog. E mic, dar am de gand sa-l cresc si sa-l fac la fel de frumos ca al tau. Mersi. O saptamana buna:) http://dulceamarei.wordpress.com/

  14. Servus, ma bucur mult ca ai pus reteta cu foile, ca eu mi-am pierdut-o pe a mea. Oricum, in loc de crema de gris, care nu-mi place deloc, eu folosesc o crema de branza asemanatoare cu cea de la cheesecake necopt. Si gem de coacaze :)

  15. anicandrea says:

    Buna Adi,poti te rog sa ne dai si reteta mamei cu crema de gris,?,MULTUMESC FRUMOS!

  16. am facut pentru prima data foile cu miere…mi-au iesit foarte bune…si a doua zi au numai bune de mancat…s-au inmuiat foarte fain…..multumesc frumos Adi Hadean….. la cat mai multe succese!

    1. rectific…..au fost numai bune ……..

  17. Ne dai și rețeta de crema cu gris te rog, pentru ca sunt mare fan al acestei rețete făcută și de mătușa mea din ardeal în copilărie,
    dar am pierdut-o. Mulțumesc

  18. lidia stan says:

    Dar budincă.. 1 plic sau 2?..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close