Inspirate din faimoasele clătite Ana Lugojana, aceste clătite sunt verișoara lor ceva mai sofisticată, combinate cu sos fin de mascarpone și parfumate cu zmeură acrișoară. Indiferent dacă alegeți să le împletiți, învârtiți, suciți, nu contează. Cert este că vă recomand să preparați cât mai multe, căci repede vor dispărea de pe masă.
Pentru clătite am folosit:
- 3 ouă
- 300 g făină
- 300 ml lapte
- 300 ml de apă minerală
- 1 lingură de zahăr
- vanilie
- un praf de sare
- 1 lingură de ulei
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Am început prin a prepara clătitele, amestecând cu ajutorul unui tel în formă de pară, ouăle cu zahărul, am adăugat făina și apoi treptat laptele. Odată ce compoziția a devenit omogenă, am aromat totul cu vanilie, am presărat un praf de sare și am pus lingura de ulei care ajută să nu se prindă clătitele de tigaie. Pentru a deveni pufoase, am adăugat apă minerală. Nu uitați să mai adăugați un strop de ulei înainte să puneți în tigaie aluatul pentru fiecare clătită.
Umplutură:
- 250 g de mascarpone
- 1 ou
- 50 g de zahăr
- vanilie
- coajă de lămâie rasă
- zmeură
Preparare umplutură
Deși rețeta tradițională este cu brânză de vaci, eu am ales mascarpone deoarece crema va iesi foarte fină și se potrivește foarte bine cu zmeură. Am amestecat cu ajutorul unui mixer oul cu zahărul, până a rezultat o cremă pufoasă și apoi am adăugat mascarpone. Am aromat totul cu vanilie și coajă de lămâie. Atenție, să alegeți o lămâie bio, deoarece nu este acoperită cu ceară, iar atunci când radeți coaja, să nu ajungeți la partea albă deoarece este amară.
Pentru a umple clătitele, am întins pe mijlocul unei clătite 3 linguri de cremă de mascarpone, apoi am adăugat zmeură, am împăturit părțile laterale peste umplutură și am început să rulez clătita. Am uns cu puțin ulei un vas rezistent la cuptor și am așezat clătitele.
Crema de vanilie:
- 4 gălbenușuri
- 80 de grame zahăr
- 200 de grame smântână dulce
- vanilie
Mod de preparare
Pentru crema de vanilie, am separat cele 4 gălbenușuri de albușuri, am adăugat zahăr peste gălbenușuri și am amestecat cu ajutorul unui mixer, până s-a topit zahărul. Apoi pus smântâna dulce și vanilia în compoziție și am amestecat bine. Am turnat crema de vanilie peste clătite, cat să nu le acopere complet.
Bezea:
- 4 albușuri
- 120 de grame zahăr
- sare
Prepararea bezea
Am bătut cu mixerul albușurile rămase până au devenit pufoase, iar apoi am adăugat zahărul și praful de sare și am continuat să amestec bine cu mixerul până au prins un aspect lucios și compoziția a devenit fermă. Am acoperit clătitele cu bezea. Ca ultim pas, le-am la cuptor, la 170 °C până s-a caramelizat bezeaua și le-am servit imediat! Să aveți poftă!
Nu uitați să fiți creativi!