Am văzut acum două zile o rețetă, aceasta, aici. Ciocolată+creierul meu=love. Cât credeți că m-aș fi putut abține? Vă spun eu, nici un moment, în primul rând pentru că nu văd un rost în asta. Așadar și prin urmare, am luat rețeta (pe care n-o pot numi „ciocolată de casă, fiind făcută cu ciocolată de la magazin, e mai degrabă un/o fudge fără unt) și pentru că aveam tot ce-mi trebuia și ceva în plus, am produs puțină bucurie pentru casa noastră.
Pentru opt porții (asta-i discutabil, totuși, fiecare porționează după cum îi e pofta) am folosit 300 de grame de lapte condensat și îndulcit și 240 de grame de ciocolată neagră (55%cacao).
Am mărunțit ciocolata cu cuțitul. E mai ușor decât să o dai prin răzătoare, mult mai rapid și nu apucă să ți se topeascăpe degete.
Am pus ciocolata într-o cratiță cu fund dublu și am turnat laptele peste ea.
Am mărunțit 50 de grame de migdale crude și le-am pus peste ciocolată, în cratiță.
Am topit ciocolata pe foc mic.
Am amestecat în ea frunze de mentă și coaja unei lămâi.
Am turnat amestecul într-un vas tapetat cu folie alimentară.
După ce am mai presărat migdaleși coajă de lămâie peste desert, am pus vasul în frigider pentru o oră.
Vestea bună e că iese un desert grozav (preparare în 5 minute+o oră la rece). Vestea proastă e că nu te poți opri din mâncat.
*lapte condensat și îndulcit puteți comanda de aici.
Uau, suna minunat. Am o intrebare: Laptele condensat si indulcit il putem gasi in Cluj si in magazine, sau se poate comanda doar prin posta?
Sorry, acum am vazut ca ai scris intr-un post-ul cu crema de ciocolata ca se gaseste si in Carrefour :)
se găsește la insula cu mirodenii de lângă carrefour, polus.
se gaseste la auchan, pe raftul de frisca si lapte de cafea, ambalajul arata altfel… e marca proprie auchan
Sigur o sa fac si eu maine.
ce bine arata!
Multumesc pentru inca un desert minunat! Super, am tot ce am nevoie, se faceee!!!
Buna Adi,
Putem inlocui laptele condensat cu ceva? In cazul in care ne ia pofta si nu avem asa ceva prin camara?:)
pentru rețeta asta, nu.
si uite asa ai adus muult soare-n casa:). Treaba asta cu adaugatul diferitelor arome/texturi in preparate,imi aduce aminte de o intamplare tare haioasa,petrecuta nu de mult timp,pe care-i musai s-o dau mai departe:)
Prima crema de zahar ars mancata de baietelul meu,are aproape 5 ani,a fost una preparata de mine, o crema cu coaja rasa de portocala si a fost mare hit:))Partea amuzanta este ca,mancand in alte parte crema de zahar ars,clasica, a strambat din nas si a declarat ca ‘Asta nu-i crema de zahar ars,pentru ca nu are coaja de portocala!’ :)))
Buna! Am vazut ca ai folosit la mai multe deserturi lapte condensat indulcit, eu locuiesc in Germania (de putina vreme. Stii cumva cum se numeste aici, sub ce forma in gasesc sau cu ce anume il pot inlocui? In magazine am vazut lapte condensat, care se afla in cutii de carton, la raionul pentru lapte de cafea, banuiesc ca nu e acela, sau?
Multumesc pentru ajutor!
se numeste „Kondensmilch” , eu locuiesc in Australia si aici il gasesc la capatul raionului cu lapte UHT (ultrapasteurizat), dar nu e acelasi lucru cu laptele condensat in cutiute mici, pt cafea … acesta e in cutii de aluminiu si e foarte dulce
Iuhuuuu, am gasit lapte condensat la raionul de produse internationale (in Real-Germania). A iesit DELICIOS, multumesc Adi pentru idee. Toate cele bune..
am doua cutii de lapte evaporat.ar merge? nu stiu ce sa fac cu ele, am pierdut reteta la care aveam nevoie de lapte evaporat.
Reteta pentru LAPTE CONDENSAT de casa :)
3 cani de lapte
1 cana zahar/ sau 3/4 cana miere
optional – 2 linguri unt
– 1 lingurita esenta de vanilie
-se pune laptele rece si zaharul intr-o cratita si se amesteca la foc mic cu o lingura de lemn, din cand in cand , pana isi reduce volumul la jumatate
-se adauga untul si esenta de vanilie ( daca folositi)
eu aş fi pus şi nişte unt, ca să o fac mai cleioasă. cînd eram mică, făceam ciocolată de casă la ochi, fără grijă faţă de cantităţi. ieşea fie fărămicioasă, fie cleioasă, fie tare, fie moale, mai deschisă sau mai închisă la culoare… mereu o surpriză.
ultima oară cînd am făcut fudge de-ăsta, am pus şi un gălbenuş de ou – şi am turnat ciocolata fierbinte pe un munte de îngheţată albă.
a doua versiune pe care am făcut-o a avut unt. la a treia am renunțat la unt, mi s-a părut că-i în plus și că-i prea cleioasă treaba (e drept, nu mi-am bătut capul să calculez niște proporții, deci nu zic că e rău ci mai degrabă că nu am făcut eu ce/cum trebuia). cleioșenia variază și în funcție de ciocolata folosită. pentru a treia versiune am folosit ciocolată de lucru, cu 52% cacao. a ieșit mai puțin fermă decât cu ciocolata de 55%, de la magazin.
Am incercat sa comentez pe facebook dar se pare ca ai luat drepturile sa se faca commenturi.
Am incercat sa o fac si din anumite cauze mi s-a taiat. Am maruntit ciocolata cu 85% cacao si am amestecat-o cu laptele condensat Nestle(gasit la o macelarie arabeasca). Cum aveam cuptorul inca …cald de la rumenirea nucilor am bagat craticioara cu fund dublu in care erau ciocolata si laptele ca sa incalzeasca putin si sa se topeasca putin. Am scos craticioara si am pus-o pe foc mic amestecand mereu.La un moment dat, in loc sa se topeasca bine ciocolata si sa se omogenizeze a inceput sa se taie.Cu cat amestecam mai mult cu atat se separa lichidul (gras) ..desi focul fusese mic mic si luasem craticioara de pe foc cand am vazut ca se taie. Apa nu a cazut in ea pe timpul amestecarii, poate era condens in cuptor si atunci sa fi patit ceva. Am putut sa o repar cu ceva unt si vreo 200ml de frisca grasa 32%. Din fericire s-a reparat dar n-a mai iesit ce trebuia.Am turnat in forma si am lasat la intarit peste noapte. Nu s-a”betonat” prea tare dar a fost delicioasa(un fel de trufe mai consistente).Precizez ca am si caramelizat nucile rumenite si am pus si un strop de coniac bun, plus un varf de coaja de portocale. Data viitoare poate nu mai patesc asa ceva.
prefer coaja de portocala in loc de lamaie.cum ajung acasa cum o pregatesc!!!sanatate multa!!!
Salut Adi,
Ce continut de grasime trebuie sa aiba laptele condensat ?
Multumesc mult !
nu e important conținutul de grăsime ci cel de zahăr, care ajunge la 40-42%.
Bună Adi,
Lenea e mare când e vorba de lăsat comentarii, dar cu rețeta asta m-ai găsit prea bine.
Mă gândeam că o să iasă puțin prea dulce (pentru gustul meu) de la laptele condensat. Dar tocmai am scos din frigider o variantă (aproape identică, eu am pus și fulgi de ardei iute) și e greu tare să o las deoparte. :)
Mulțam și zile inspirate.
Buna! Se baga la frigider chiar dupa ce e gata sau astept sa se raceasca si dupa la rece! Mersi
As incerca si eu sa fac aceasta reteta, dar s-a spus aici ca laptele condensat este foarte dulce si problema ar fi ca mie nu-mi place dulcele concentrat , as vrea sa iasa ceva spre amarui sa nu fie prea dulce, deci, care ar fi varianta cu care s-ar potrivi gustului meu ?
0 ciocoltă cu 75% cacao. nu iese prea dulce.
Adi, in cazul in care nu stiai, tu cu postarile tale schimbi programul oamenilor. Azi m-ai pus pe drumuri dupa cumparaturi… Problema a fost laptele condensat, l-am gasit pana la urma in Mega Image, conserva de 370 ml, insa neindulcit. I-am trantit 2 linguri de zahar brun (cred ca mai mergea un pic) si am folosit ciocolata 75%. O minunatie, mai fac.
Arata demential!Mi-am facut program pentru aceasta seara:D!
Pare interesant.Am sa incerc sa fac ceva asemanator, sa vad ce iese.Asemanator deoarece sunt eu insumi ”dulce”.Dar ciocolata fara zahar ( chiar si neagra), avem, lapte avem, fructoza este, mai trebuie un strop de transpiratie.
As avea o intrebare:Am pus compozitia la frigider,dar tot moale e… si in pozele dvs vad ca are alta textura. Ce am facut gresit?
ar fi buna si fara migdale sau nuci? as face-o dar momentan nu am asa ceva in casa si mooooooooooooooor de pofta….
Eu ador dulciurile mai ales ciocolata asa ca acesta reteta nu va scapa nepreparata de mine si nesavurata.Nu mai vorbesc de poze ca ti se face pofta numai cant vezi cat sant de frumoase. Tot respectul meu pentru un om atat de talentat ca tine.
Salut,
Am facut desertul, a iestit absolut delicios.
A trebuit sa improvizez cu laptele condensat pe care nu l-am gasit nicicum indulcit (de la Lidl de 340ml) si in care am pus zahar 100gr.
Cred ca din cazua ca avea doar 7.5% grasime si am pus eu zahar cum m-am priceput, compozitia nu s-a intarit nici pana a doua zi in congelator! A ramas insa cremoasa-cremoasa si a fost savurata de ai mei asa ca am dedus ca pentru noi asa trebuia sa fie :)
Multumim.
ce marca de ciocolata ai folosit?
Cum am trai fara ciocolata? Am incercat, e delicioasa!!!! Multumesc pentru idei!
Am o rugaminte… Am cumparat un sablon decorator pentru tort, biscuiti… cu ajutorul
caruia se poate obtine o minunata „dantela”.
Acum, instrumentul il am dar nu stiu cum sa prepar „tesatura”, zaharul.
Te rog, cand ai timp, da-mi o mana de ajutor !
Este vorba despre acel ” sugar lace”.
Multumesc frumos! Sanatate si spor in toate!
Mie nu mi=a iesit; compozitia e asemanatoare unui sos de ciocolata, si dupa ce am lasat-o mai bine de 5 ore la rece, nici nu s-a intarit. Ce-am gresit ? :(