Zilele trecute am făcut un popricaș de pere. Acum, ca să nu existe confuzii, e popricaș pentru că am pus în el multă, multă boia (poprică) și e de pere pentru că în unele sate din Ardeal, cartofilor li se spune „pere”. Altfel, mâncarea pe care v-o arăt azi e o tocană de cartofi, cea mai bună tocană de cartofi făcută de mine până acum. Nu cea mai bună mâncată de mine, făcea bunica unele pe care nu știu cum le-aș putea egala. Dar mă străduiesc.
Să vă spun povestea: am tăiat în fășii cam 80-100 de grame de șuncă crudă, afumată. Am pus într-o tigaie o linguriță de untură de porc și am rumenit șunca în untura topită. Am scos șunca pe o farfurie și am pus în locul ei două cepe medii tocate mărunt și un cățel de usturoi zdrobit.
În două-trei minute a început ceapa să sticlească. Am pus peste ea cartofii (puțin peste jumătate de kilogram) curățați și tăiați în cuburi mici. Am amestecat în tigaie cam zece minute apoi am pus o cană de apă caldă peste cartofi. Am lăsat să fiarbă încet cinci-șase minute și am pus peste ei două linguri de boia afumată și un vârf delinguriță de boia iute. Am adăugat două linguri de roșii pasate. Am amestecat și am lăsat să mai fiarbă cinci minute.
Am condimentat cu sare și piper, am pus șunca la loc în tigaie și am stins focul. Apoi am mâncat. Să fiți sănătoși.
Unde se gaseste boia afumata??? (nu locuiesc in Ardeal)
în magazinele cu mirodenii. uneori și în spermarket.
uau! si eu tot tocanita de cartofi am facut in dimineata asta, dar varianta „sudista”, fara boia, cu bulion fiert asta vara, afara, in tuci, pe pirostrii, si pastrat bine in borcane.
Evident, tocaniata ta arata mai bine decat a mea….:))
Apreciez farfuria ovala cu margini de care poti apuca. Eficienta si frumoasa pe deasupra…..
M-ar interesa si pe mine. De unde ai cumparat-o?
:) ;) „Pere”? Si mai radeti de noi ca le spunem „barabule”. ;) :)
Toate cele bune si spor la treburi!
pere ca sa nu se confunde cu celelalte pere , la cei veniti de la oras se precizeaza pere de pamint .Cred ca vine din franceza pomme de terre = mere de pamint , da noi romanii le-am zis pere ca parca seamana mai mult cu perele decit cu merele :)
Sa va fie de bine!
yami -yam
boia afumata?????????????????
Bine bine, dar de ce ai scos sunca dupa inainte de a pune ceapa?
Si parca e nevoie si de numele unui magazin de mirodenii (din Cluj, evident!).
am scos-o pentru că:
a) să nu se ardă
b) să rămână crocantă, dacă puneam ceapa peste ea și apoi cartofii, s-ar fi înmuiat.
magazinul inca nu s-a nascut …e doar idee , la alt magazin sa-i spui numele ar fi anticoncurential
Buna Adi,
De ceva vreme iti urmaresc retetele, daca vreau sa gatesc ceva ma uit sa vad tu cum/ cu ce condimentezi. Tare de folos imi sunt sfaturile tale!
Acum, dupa ce te-am laudat, clar am si o cerinta. Daca ai timp vreodata da-ne si ceva sfaturi legate de ce oale/cratiti sa ne cumparam. Oferta e atat de mare si de variata ca pret. Nu as cheltui mai mult decat e necesar dar nici nu vreau sa mai iau cratita care in foarte scurt timp e buna de cosul de gunoi.
multumiri anticipate!
Am si eu aceeasi cerere ca si Cristina, daca ai timp sa ne raspunzi, Adi.
Acum ne mutam si as vrea sa-mi cumpar un wok si o tigaie ceva, plus ceva cratite. Mi-ar fi de folos ajutorul tau.
Multumesc
poate reușesc să fac o postare întreagă pe tema asta.
Multumesc! Sper sa fie cat mai curand :)
Daca asta e tocana de cartofi sau cum vrea sa o numeasca domnu Hadean, eu imi nu mai gatesc niciodata. Pe langa faptul ca ordinea si prelucrarea ingredientelor e incorecta, mai sunt si oameni fascinati de asemenea mancare. Fratilor, nu va mai uitati la porcarile ce le vedeti la televizor, sau asa zisi maestri bucatari, toate sunt niste mancaruri care arata bine si atat. Imaginati-va ingredientele folosite in minte daca puteti.
toate cele bune
Dommnule cine a zis ca exista vreo regula in bucatarie?
Adi, povestind cu bunica (ciudat, bunicile par sa fie tot timpul sursa de papa bun, asa-i?)de tocana ta, zicea ca poate nu ar strica un pic de chimin, impreuna cu cana de apa. Aaaa si un varf de Eros Pista :D
In aceasta seara am gatit „Cea mai buna tocana de cartofi” si nu ma refer numai la titlul retetei tale ci si la tocana pe care am facut-o urmind pas cu pas reteta ta. DELICIOASA! Multumesc!
de obicei eu pun boiaua dupa ce calesc ceapa. (o iau de pe foc, ca sa nu capete un gust amar, pun boia, amestec si dupa pun apa) Maine fac tocanita asta pe care ati facut-o d-voastra :)
Buna ziua Domnule Adi.Ma plimb si eu pe acest site de cand v-am remarcat la Master Chef in ciuda faptului ca nu prea sunt „pretin”cu televizorul,pentru ca:
1.gatitul ma relaxeaza si ma distrez copios(la noi in casa bucataria imi apartine),si
2.ma intereseaza inovatiile si nu complicatiile in bucatarie.Nu sunt prea multi care inteleg ca,cu cat e mai simpla o mancare,cu atat e mai gustoasa.Mai ramane”el emplatado”,asezarea pe farfurie cum ii zic spaniolii.Postul acela cu vasele cand apare?
Stiati ca gatitul spune multe despre om?Noi ardelenii suntem simpli si „gustosi”(ii apartine sotiei mele care e argesanca)si asa tre sa ne fie si mancarea.
Sanatate multa.
La noi eu gatesc. Copii au mancat tot! Si sotia! Si a fost o cina perfecta! Sa nu uit de legatura de ceapa aferenta! Numai bine!
Am incercat reteta, doar ca o cana de apa e insuficienta. Am pus 2 si tot au iesit cartofii tari.
Pai cana inseamana sa acoperi cu apa cartofii..