Se spune să nu aveți încredere în persoanele care nu mănâncă ciocolată. Mie încă mi-e greu să cred că există astfel de persoane. Eu, una, mănânc destul de des, cu zâmbetul pe buze. Deserturile cu multă ciocolată sunt preferatele mele, iar această rețetă va explica mai bine ce vreau să spun. Am mai adăugat și niște cafea și sare de mare, pentru a intensifica gustul tartelor. Cum bine spune Charles M. Schulz: Dragostea este tot ceea ce ai nevoie, dar puţină ciocolată, din când în când, nu strică.
Ingrediente pentru aluat (4 bucăți)
- 130 g de făină
- 65 g de unt
- 1 ou
- 1 lingură de zahăr
- 1 lingură de lapte
- un praf de sare
Mod de preparare
Am amestecat făina cu untul rece tăiat în cubulețe, apoi am adăugat oul, zahărul, laptele și un vârf de cuțit de sare. Am frământat repede un aluat bine legat pe care l-am învelit în folie de plastic şi l-am lăsat 30 de minute la frigider.
Apoi am împărțit aluatul în patru bucăți. Pe blatul presărat cu făină am pus o bucată de aluat și am întins cu sucitorul o foaie rotundă. Am așezat-o într-o formă de tartă (cu diametrul de 10 cm), tapetată cu puțin unt şi făină. Am înțepat aluatul cu o furculiță din loc în loc. Am repetat procedura și cu celelalte 3 bucăți de aluat.
Am băgat formele de tartă în cuptorul preîncălzit la 180˚C, pentru aproximativ 10-12 minute. Am scos tartele din cuptor și le-am lăsat să se răcească.
Ingrediente pentru umplutură
- 100 g de ciocolată amăruie
- 1 linguriță de cafea măcinată fin
- 1 linguriță de pudră de roșcove
- 100 ml de smântână lichidă pentru frișcă (32% grăsime)
- 3 linguri de zahăr brun
- 10 g foi de gelatină
- un praf de sare de mare
Preparare umplutură
Am topit ciocolata în bain-marie. Această tehnică topirea ciocolatei prin așezarea vasului în care se află aceasta deasupra unui alt vas plin cu apă clocotită. Astfel, ciocolata se topește treptat si uniform. Când ciocolata s-a topit, am adăugat cafeaua, pudra de roșcove, zahărul și sarea, amestecând continuu până când am obținut o compoziție omogenă. La final am adăugat smântâna lichidă, am amestecat bine și am luat vasul de pe foc.
Într-un ibric, am lăsat la înmuiat foile de gelatină pentru 5 minute în 50 ml de apă rece. Am pus apoi ibricul cu gelatină pe foc timp de 1-2 minute, până când gelatina s-a dizolvat complet. Am lăsat amestecul să se răcească puțin, apoi am încorporat gelatina în crema de ciocolată.
Am umplut tartele cu crema de ciocolată caldă și le-am lăsat la frigider 3-4 ore. Știu, așteptarea este grea, însă vă spun sincer că merită din plin. Gustul de ciocolată este intensificat de sare și cafea, un deliciu.
Cu drag,