“Urdă-cake” cu mentă

457

Oare știți sentimentul acela când ieși afară și hotărăști că pentru tine e prima zi de primăvară? Ziua aceea în care totul e mai luminos, încep să se vadă primele crengi înmugurite și nu te îmbraci gros, indiferent de ce ar zice mama.

În ziua aceea mi se face poftă de urdă din piață. Anul acesta am folosit-o la o prăjitură de tip cheesecake la rece.

Urda-cake cu menta

Am început prin a sparge urda cu furculița, am adăugat smântână dulce, sucul de la o jumătate de lămâie și zahărul, după care am amestecat cu mixerul până am obținut o textură cremoasă. Nu vă speriați dacă mai rămân niște cocoloașe de urdă care nu au fost sparte, așa e ea, mai încăpățânată. Toată lumea înțelege asta.

În locul, deja tradiționalului, blat de biscuiți pentru cheesecake, am făcut un blat cu pesmet care folosește aceeași tehnică. Amestec pesmetul cu zahăr peste care torn unt topit și omogenizez cu o lingură. Azi am mai adăugat și coaja rasă a unei lămâi.  Dacă aveți o pâine preferată și s-a uscat, faceți pesmet fără să îl mai cumpărați.

Urda-cake cu menta

Am presat blatul în formă, apoi crema de brânză și le-am lăsat la congelator timp de o oră. Eu am montat porții individuale, dar se poate face și un tort în formă de 23 de centimetri folosind proporțiile de mai jos.

Urda-cake cu menta

Crema de mentă am făcut-o la blender deoarece manual aș fi “frecat menta” vreo câteva ore. Am pasat două legături cu zahăr și smântână dulce, obținând o pastă destul de lichidă. Am îngroșat-o pe foc folosind un praf pentru jeleu la care am urmat instrucțiunile de pe plic, înjumătățind cantitatea necesară deoarece nu doream chiar gelatină, ci o cremă groasă.

Crema se poate folosi atât pentru a îmbrăca prăjitura sau tortul, cât și sub formă de sos.

Urda-cake cu menta

Pe scurt:

Blat:

100g pesmet

50g zahăr

coaja de la o lămâie

50g unt topit

Se toarnă unt topit peste ingredientele uscate și se amestecă.

Cremă de urdă:

800g urdă

200g zahăr

200ml smântână dulce

sucul de la o jumătate de lămâie

Toate ingredientele se omogenizează cu mixerul.

Cremă de mentă:

2 legături mentă

300ml smântână dulce

50g zahăr

sucul de la o jumătate de lămâie

praf de jeleu

Se pasează la blender și se îngroașă folosind jumătate din cantitatea de jeleu indicată pe ambalaj.

Urda-cake cu menta

Text&Foto: Vladimir Marian

Printre oale

Join the Conversation

  1. Nu este dificil sa o scoateti din forma aceasta? la tava mare e usor, fiind pereti detasabili. Insa in acest caz, nu se strica forma cand presati?

    1. Din forma mică a fost ușor să presez după 15 minute la congelator.
      Singura parte mai dificilă este lipitea urdei de instrumentul cu care se aplică presiunea. Acest lucru strică aspectul în partea de sus a formei. Pentru a depăși această problemă, am uns o folie alimentară și am aplicat-o peste formă înainte de a aplica presiune.

  2. așa să tot freci menta cu folos :)

  3. Nu stiam chestia cu blatul de pesmet si chiar nu m-am gandit niciodata. Ia sa incerc si eu. Fara menta ca nu imi place. As face o crema serbet de lamaie. Mama, ce buna o sa fie.

    1. Va merge foarte bine și cu șerbet de lămâie :)

      Dacă dorești să îi mai dai o șansă mentei, încearc-o în combinație cu suc de citrice și zahăr.

  4. Un desert ușor și răcoritor, pe placul meu! Mulțumesc pentru rețetă!

    1. Mă bucur că vă place :)

  5. How can I order urda chesse

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close