Ajoblanco

435

Cea mai cunoscută supă a Andaluziei, ajoblanco sau gazpacho alb se gătește încă din Evul Mediu și e un fel de străbunică al mult mai cunoscutei varietăți de culoare roșie, care nu și-a făcut apariția decât după sosirea lui Columb cu coșul plin de roșii americane.

Ajoblanco

Migdalele sunt o adiție mai recentă, datorată influenței maure, și conferă un gust gourmet acestei supe cu rădăcini umile, populară printre lucrătorii câmpurilor scăldate de soarele arzător din sudul Spaniei. Textura e cremoasă, gustul – proaspăt și răcoritor, iar combinația de migdalele și usturoi trebuie musai încercată.
Se pregătește în nici zece minute și se mănâncă în și mai puține.

Ajoblanco
Vă trebuie câteva felii de pâine veche fără coajă, înmuiate în 250 ml de apă. În timp ce pâinea absoarbe toată apa, în vasul unui blender împrieteniți un castravete mare fără coajă și sâmburi, 100 ml de apă, 150 g de migdale albe, partea albă a unui fir de usturoi verde (sau două), sucul de la o jumătate de lime, o linguriță de oțet de mere și 50 ml ulei de măsline.Ajoblanco

Adăugați pâinea înmuiată și continuați să amestecați până când aceasta e bine încorporată. Potriviți-o de sare și lăsați-o în frigider cel puțin o jumătate de oră, ca aromele să aibă timp să se dezvolte complet.

Ajoblanco
De parcă în farfurie n-ar fi oricum o explozie de vitamine, la gazpacho se potrivesc și adaugă un contrast textural germenii de orice fel. Eu am avut de praz.

Ajoblanco

Text&Foto: Anca Aldea

planeteats.ro

 

Join the Conversation

 1. Am fost in Spania de mai multe ori si ma mir cum am ratat sa gust asa bunatate. In seara asta o pregatesc, ca tot am doua baghete uscate si e pacat sa le arunc.

 2. Cu mare placere si interes as dori sa o fac.M-a descurajat usturoiul verde al carui timp nu este acum.Ce pot face?

  Oricum,pastrez reteta pana in primavara.

  MULTUMESC!

 3. Anca Aldea says:

  Mulțumesc, Teodora.
  Elena, am luat usturoi verde din piață. La noi a venit primăvara:). Poți pune usturoi normal, oricum așa e rețeta originală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close