Din nou despre vită, care-i un subiect inepuizabil. Posibil și pentru că partea asta cu învățatul lucrurilor simple e destul de greu de realizat. Vrem bucătărie moleculară dar nu știm să frigem un ou, vrem beef Wellington dar nu știm ce se întâmplă cu o bucată de carne pe care o punem pe grătar.
Să presupunem că ai un mușchi de vită. Mușchiuleț, ca să nu apară confuzii. Taie-l în felii groase de doi centimetri și jumătate. Retează fibrele, nu merge pe lungimea lor. Lasă carnea la temperatura camerei, măcar o oră înainte de a o pune pe grătar. Nu bate carnea, că nu ți-a făcut nimic și nici nu vrei să faci șnițel. Anumite tipuri de carne trebuie să fie bătute, mai cu seamă cele de calitate inferioară sau bucățile care nu-s destinate de obicei friptului dar nu e cazul să faci asta cu mușchiulețul. Poți să presari puțin piper zdrobit proaspăt peste carne, poți să presari și puțină sare grunjoasă dar pentru că sarea extrage lichidul din carne și pentru că e posibil să pui prea multă, mai bine lași sarea pentru final.
Unge grătarul, plita sau tigaia grill cu puțin ulei (suprafața trebuie să fie încinsă). Pune bucata de carne și n-o mișca timp de patru minute. Crezi că poți să te abții de la a o zgândări? Crezi că poți să-ți ocupi timpul cu altceva preț de o melodie la radio? Bine. Au trecut cele patru minute, întoarce carnea pe partea cealaltă și las-o în pace timp de alte patru minute. Nu două , nu trei, patru. E atât de simplu!
Pune carnea pe o farfurie încălzită și las-o să se odihnească trei-patru minute înainte de a o mânca. Presară peste ea sarea și, dacă vrei, încă puți piper. Între timp poți pregăti garnitura: cartofi fierți apoi fripți repede în tigaie cu doi stropi de ulei și puțin parmezan. „Buruienile” sunt opționale. Să fii sănătos.
Buna Adi,
Este posibil ca intrebarea mea sa aiba raspuns undeva aici in site si daca este asa, trimite-ma catre link, te rog.
Felicitari, in primul rand pentru postarile tale!
Stiu ca este foarte importanta calitatea produsului. Acelasi mod de preparare cu 2 bucati de vita diferita va avea rezultate diferite.
De unde pot achizitiona vita/vitel de calitate? Tu ai o macelarie preferata?
Multmesc si spor in toate!
deocamdată nu am o măcelărie preferată:). mă descurc cum pot.
Eu am o dilema mare: cum alegi o carne buna de vita? Orice carne de vita iasa la fel?
In ce cazuri se recomanda sa se puna la macerat carnea?
P.S. O sa incerc si eu weekendul asta. Doar asa pot invata :)
Problema si mai mare este : unde gasesti carne de vita buna? cele din supermarket-uri nu sunt rase de carne si fripturile ies talpa oricum le faci.
eu iau și din supermarket. sau din măcelării. important e să alegi bine carnea. să fie marmorată (să aibă fire de grăsime) pe cât se poate, să fie deschisă la culoare, să aibă miros plăcut.
Gasesti si in supermarket dar pretul e pe masura. Muschiuletul sare pe la 120 lei/kg sau chiar mai sus. Nici T-bone nu e cu mult mai ieftin. Probabil cele mai accesibile sunt vrabioarele si antricotul dar daca nu sunt de la o rasa de carne si nu sunt fezandate nu vor fi ok. Problema e ca un muschi poate cantari peste 2-3 kg si daca nu-l consumi tot va trebui sa faci portii si sa le congelezi. Unii zic ca nu e ok sa congelezi, eu nu am avut incotro, am cumparat de la un fermier doi muschi de vita de 1 an, unul de la rasa Angus si altul de la Belgian Blue si nu am simtit vreo diferenta fata de muschiul proaspat.
Dictatura gastronomica! :)
păi, da:)
buruienile alea optionale ce sunt? Sa stiu ce caut la piata (sau la supermarché, mai degraba), ca tare bine arata.
cimbru, pătrunjel, coriandru, salvie, germeni diferiți
cred ca buruienile celea sunt patrunjel si niscai muguri de ceapa
adica germeni :)
Acum se pune problema sa nu „necheze”in rest e simplu si foarte bun
Timpul de gatit ( opt minute in total) e valabil pentru orice cantitate de carne?
Nu te supara, dar intrebarea ta mi-a amintit de o alta intrebare : daca un ou se fierbe in 3 minute, in cate minute se fierb 4 oua ? :))
Nu ma supar,dar nu se potriveste. 100 de g de carne se gatesc intr-un timp diferit de un kg de carne. Cred ca intrebarea mea are o logica (alta decat in povesta cu ouale).
Recitind iti dau dreptate. Intrebarea trebuia pusa altfel: Ce cantitate de carne se gateste in cele opt minute, conform retetei? Cred ca asa e mai bine, nu?
E valabil pentru o fasie/ felie/bucata (?) de muschiulet de 2 cm jumate grosime. Eu asta pricep. Daca e groasa de 3-4-6 cm, iese altceva, trebuie s-o tii mai mult si ti-ai dat foc la valiza (pranz/cina) si te superi ca e reteta Hadeanului proasta :P.
Greutatea bucatii de carne nu conteaza atata timp cat grosimea e cea indicata in postul de mai sus.
Cred ca aveti dreptate. Merci.
Eu va recomand cu caldura cartofii preparati astfel, buni si ieftini!
Eu nu il tai.. las muschiuletul intreg si il bat si il las la marinat. Il sigilez in tigaie dupa care dau cu el pe gratar la carbuni cat sa obtin un gradient frumos si o carne suculenta si gustoasa. De ce sa il mai tai? Asta nu inteleg…
Stimate domn, jos palaria! Cu greu am reusit sa ne abtinem sa nu aplatizam sau invartim bucata de muschi de vitel fix 4 minute pe o parte si alte 4 infinite pe cealalta. Agonizanta asteptarea, dar perfect rezultatul. Pentru prima data in viata am mancat o friptura deliciosa: suculenta, aromata si mai frageda decat orice alta prajeala de patruped comestibil din lume. In alta ordine de idei, limba de vita cu masline, dupa reteta dumitale, a iesit mai gustoasa decat puteam spera. La mai mare!