10 sfaturi pentru fotografii culinari amatori (guest post)

555

Munca din spatele unei rețete nu se vede aproape niciodată și nu e deloc ușoară. Pe lângă creativitatea de a veni mereu cu rețete noi și de a le prezenta într-o manieră care să fie ușor de înțeles de publicul larg, ai nevoie și de un pic de talent la scris, dar mai ales de o prezentare vizuală a preparatului propus care să facă poftă imediat celui care se întâlnește cu rețeta ta. Dacă la texte, treaba cu talentul nu-i atât de gravă, câtă vreme publicul înțelege rețeta și toate etapele de realizare ale ei sunt suficient de clare, la partea cu fotografia treaba e mult mai complicată.
În online, rețeta atrage 90% prin prezentarea ei vizuală. Nu e neapărat valabil doar în online, dar cu siguranță pe blog aici vine primul hop. De aceea, internilor de anul acesta am vrut să le ofer mai mult decât sfaturile mele, venite din experiență proprie, după 9 ani de blog. Pentru sfaturi practice ceva mai aplicate, l-am invitat pe Costin Bărbutz, fost intern pe blogul adihadean.ro, care este un fotograf de produs foarte bun și mult mai în măsură decât mine să ofere direcții pe partea de fotografie culinară. Recunosc, am tras și eu cu urechea la poveștile lui și mă bucur că am făcut-o.
Vă îndemn să-l citiți, sigur o să vă prindă bine sfaturile lui, fie că aveți blog culinar sau că vreți să puneți poze mai bune pe Instagram. Faceți-i o vizită și acasă la el, pe www.costinbarbutz.ro, să-i vedeți munca. O să vă placă.

(GP)
Fotografia culinară este o parte a familiei mari numită fotografie comercială. Din această cauză, instantaneele surprinse cu telefonul de fiecare dintre noi în fața unui preparat spectaculos nu pot intra în această categorie. Ele sunt simple și dragi aduceri aminte.
Profesioniștii, bloggerii, o parte dintre bucătarii sau amatorii împătimiți ai acestui gen, țin seama de câteva cerințe și reguli mai mult sau mai puțin comune, după viziunea fiecăruia.

costin_barbutz_cover

1. O fotografie comercială cere cel puțin un aparat DSLR de nivel numit entery-level, adică o cameră fotografică capabilă de control manual și imagini clare, nu neapărat scumpă. Obiectivul folosit trebuie să fie și el unul decent. Cele mai utilizate sunt focalele fixe de 50 de mm, luminoase și obiectivele macro.
2. Pentru că orice produs cere o imagine cât se poate de clară, iar mâncarea cu atât mai mult, este necesar un trepied. Cu ajutorul lui eliminăm imaginile mișcate și ne permitem să fotografiem la valori mici ale sensibilității senzorului, ISO 100.
3. Tendința actuală în domeniu este folosirea luminii naturale filtrate și difuzate corespunzător. Alegeți așadar un loc la geam și filtrați lumina printr-o blendă sau chiar printr-o pânză oarecare ori perdea, capabilă să difuzeze o lumină puternică, dar omogenă.
4. Pentru o fotografie fără umbre neplăcute, plasați în partea opusă luminii o mini-blendă sau un carton alb, care să reflecte lumina și din partea opusă ferestrei creând efectul de ”umplere” a umbrelor.
5. Nu încărcați decorul dacă nu aveți cunoștințe aprofundate în domeniul artelor plastice sau design-ului. Atenția trebuie să cadă pe preparat. Păstrați lucrurile simple și luminoase!
6. Învățați să lucrați cu aparatul în modul manual sau măcar profitați de modul ”Prioritate diafragmă”, notat de obicei cu A (Aperture). Aceasta, alături de focalizarea manuală, vă va permite să obțineți un câmp de claritate exact acolo unde doriți, restul fiind învăluit în acel efect de blur, numit în domeniu Bokeh.
7. Tradițional, fotografiile se fac dintr-un unghi de 45 de grade, de la nivelul preparatului sau de deasupra. Nu abuzați de această ultimă variantă, „aplatizează” produsul și este potrivită doar în anumite cazuri!
8. Elementul principal al preparatului este bine să se regăsească într-un punct de forță al imaginii. Acesta nu este în centru. Împărțiți imaginar fotografia în trei, pe orizontală și pe verticală. Punctele de intersecție ale acestor linii sunt considerate în artă cele care atrag atenția ochiului.
9. Ochiul este atras prima oară de lumină, apoi de culoare. Scoateți în evidență prin iluminare părțile importante ale preparatului și folosiți culori complementare.
10. Învățați să folosiți un program de procesare a fotografiilor și folosiți formatul RAW al aparatului. Acesta reprezintă imaginea așa cum este ea obținută pe senzor, fără prelucrări. Pe aceasta veți putea realiza mai eficient reglajele de culoare, contrast și claritate.

costin_barbutz

Vă doresc succes și la final un ultim sfat: rezervați-vă în fiecare zi măcar un sfert de oră în care să analizați cu atenție fotografii ale profesioniștilor în domeniu. Veți progresa în acest fel mult, mult mai repede!

Text&Foto: Costin Bărbutz

www.costinbarbutz.ro

alist

Join the Conversation

  1. Cristian Mino says:

    Fain !

  2. Cine ar fi zis ca exista defapt o intreaga tehnica de respectat cand e vorba de a face poze la mancare. Imi place ideea cu unghiul de 45 de grade si cea cu folosirea lentilelor macro la acest procedeu. Adevarul e ca fara un DSLR si fara formatul RAW nu prea poti face mari minuni. Dar odata ce ai un cadru bun si luminozitatea buna, ai cu ce.

  3. florin says:

    Informatii folositoare, eu am folosit tot ceea ce spui mai sus insa, intradevera, este destul de greu sa iasa ceea ce-mi doream, asa ca am cumparat un cort de facut poze si totul a fost mult mai usor

  4. Super folositoare informatiile!

    Multumesc mult!

  5. pe mine m-ati convins. Arata delicios si cred ca gustul este pe masura.

  6. Foarte interesant articolul!

  7. De notat in carnetel! Pe mine m-ati convins!

  8. Ai punctat foarte bine. Fotografia culinară este o arta care trebuie perfectionata continuu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close