Pe scurt despre tigăi, oale și cratițe

4.3K

Acesta e doar începutul unei povești pe care o scriu la cererea publicului cititor (am primit cam 8-9 mesaje în care sunt întrebat despre tigăile mele în ultimele 30 de zile). Oferta din magazine și abuzul de reclame au darul de a debusola omul (râdeți cât vreți, gândiți-vă puțin la felul în care faceți cumpărături de orice fel). Nu mă deranjează să aduc busola la cursul normal, atât cât mă pricep, doar că va dura puțin, problema e complexă și are multe aspecte:). Dacă vreți o concluzie simplistă, cu cât e mai scumpă tigaia, cu atât e mai bună. Sigur, dacă o tigaie e scumpă pentru că are coada bătută-n cristale Swarovski, e posibil să nu fie pont. În fine, hai să nu mai pierd(em) vremea și să vă dau niște indicații concrete:

bagel-sandwich-4

Dacă vrei o tigaie pentru clătite, alege una plată, cu marginile drepte, cu fundul subțire. Tigăile cu margini rotunjite nu-s potrivite, obligă aluatul să se adune spre mijloc, marginile clătitei se subțiază și se usucă/dantelează. Nu vrei asta.

tigaie 5

Dacă vrei o tigaie pentru uz general (să faci o omletă, să frigi pieptul de pui, fășii de carne, bucăți de carne groase de 2 centimetri sau dacă vrei să sotezi legume), alege o tigaie cu diametrul potrivit nevoilor tale (dacă sunteți doi acasă, nu lua cea mai mare tigaie, îți va crește consumul de energie și implicit și costul porției de mâncare). În ceea ce privește materialul din care e făcută, evită tabla subțire, vopsită cu teflonul mizerabil care-ți intră în mâncare la fiecare utilizare. Caută o tigaie cu fundul gros și pereții rotunjiți. Poate să fie din oțel, aluminiu sau cupru (cuprul e foarte scump, găsești tigăi de felul acesta în restaurantele cu ștaif sau în bucătăriile pasionaților care-și permit să dea 200 de euro pe o tigaie). Variantele din supermarket sunt „glazurate” cu învelișuri inoxidabile sau cu teflon. În principiu, o tigaie grea e de preferat, înseamnă că fabricantului îi pasă de marfa pe care o vinde, înseamnă că nu s-a zgârcit la materiale și că teflonul sau glazura inoxidabilă nu vor ajunge în mâncarea ta (am tigăi teflonate de 2-3 ani, pe care le folosesc zilnic și care-s la fel de bune ca în prima zi). Dacă vrei, poți să alegi o tigaie glazurată cu ceramică. Sunt bune, rezistă la cuptor (dacă nu au mânere din plastic sau ebonită), transmit căldura uniform. Cusurul lor cel mai întâlnit e acela că dacă nu pui destul ulei/unt/grăsime, mâncarea se lipește de ele.

tocana-de-galbiori-01

Dacă vrei robustețe, dacă vrei o tigie pe care să o poți pune-n cuptor sau pe grătar după ce ai rumenit carnea din ea pe toate părțile, alege o tigaie din fontă. Se încălzește mai greu dar reține căldura mai mult timp, e rezistentă, e bună și pentru omlete dar și pentru tocănițe. Costă puțin (între 10 și 15 euro) și se întreține ușor (o speli, poți să o freci cu spălătoarea din sârmă, lucru pe care nu ți-l recomand la niciun alt soi de tigaie).

tigaie5

Atât pentru început. Mai multe detalii, săptămâna viitoare. Să fiți sănătoși.

Join the Conversation

  1. Probabil varianta cea mai facilă pentru pasionaţi e tigaia de fontă. Ieftină, versatilă și foarte bună, datorită reţinerii pe mai mult timp a căldurii și destul de „fără moarte”, indiferent cum o abuzezi. Dar, spre deosebire de teflon sau ceramică, întreţinerea e mai complicată, trebuie curăţată și re-tratată din când în când, trebuie să știi cât să o încălzești să nu lipească șamd. Happy cooking!

    1. Adi Hădean Author says:

      dacă arzi corect tigaia înainte de prima folosire, n-ai de ce să-ți mai bați capul cu ea. după fiecare spălare o usuci și o ungi cu o peliculă foarte subțire de ulei. e atât de simplu:).

    2. Cu toate astea, știu omuleţi care din acest motiv nu preferă fonta. Pentru mine e the-best-deal.

    3. Mai este varianta tigailor din tabla de fier, care se intretin la fel ca cele de fonta, se pot incinge mult mai tare decit alea cu Teflon si sunt mult mai usoare decit fonta. Si merg si la cuptor.

  2. Unde-s alea din fonta de 10-15 euro? ca eu gasesc doar la 100-150 lei minim :/

    1. Adi Hădean Author says:

      eu mi-am cumpărat tigaia din fontă de la aucahn. am dat pe ea aproximativ 40 de lei.

    2. Eu n-am gasit la 150 de lei, dar undeva pe la 700 tot am vazut :)))

      (e drept, erau marca La Creusette)

    3. eu mi-am luat asta http://www.next-shop.ro/Set-tigaie-fonta-Peterhof-PH-15359-22-d1141.htm este grozava, o folosesc in special la placintele ardelenesti si o ung cu foarte putin ulei la fiecare a doua placinta

    4. Tigăi din fonta au in Jumbo ,mare 80 lei ,mică 40 lei , o zi buna

  3. @Karioka – cu putina rabdare gasesti asa ceva la preturi decente – 30-40 RON la magazinele mari gen Metro-Real – Carrefour.

  4. Tigaie de fonta are in Auchan – 30 de lei (am gasit-o tot in urma unui articol de-al lui Adi).

    Eu nu cred ca tigaia de fonta poate substitui orice tigaie. Este grea si necesita cam multa intretinere pentru cineva care o foloseste mai rar. Mai mult decat atat, nu toata lumea e dispusa sa invete sa foloseasca o tigaie de fonta ca lumea.

    Eu personal am o tigaie de clatite, un wok, un Tefal de clasa medie (eu pot sa fac reclama, sunt comentator :P) si o tigaie de fonta. Tigaia de fonta este aproape ok, dar trebuie sa-mi gasesc timp sa o re-tratez ca lumea (am citit un articol interesant pe tema asta, cica uleiul de in este foarte bun pentru tratat tigai de fonta).

  5. Gordon Ramsey ce fel de tigai foloseste, acelea pe care le ia de pe aragaz si le pune direct in cuptor? Sunt din fonta?
    Eu caut asa ceva de mult timp, Auchan nu am in oras, iar in Metro-Real-Cora nu se gasesc.

    1. Si un Tefal cu maner metalic poti sa-l iei de pe foc si sa-l pui in cuptor. Manerul rezista pana la 220 de grade. E drept, nu este cea mai ieftina gama de Tefal, ci este cea de mijloc. Stiu ca am dat in jur de 90 de lei pe o tigaie.

  6. Eu acum incep sa inlocuiesc tefal-urile cu tigai profi de inox (se gasesc la selgros la raionul destinat restaurantelor). Imi plac pentru ca sunt foarte rezistente la zgarieturi si poti sa le bagi si in cuptor.

    In schimb tigaile de fonta din Auchan mi se par prea mici, nu am gasit nici una cu diametru interior de 22-24 cm.

  7. articolul tau vine la tzanc, incerc sa fac o curatenie in porcariile de tigai de aluminiu pe care le mai am prin casa. vreau sa folosesc vase de ceramica pentru cuptor si fonta pentru grill si tigai. deja pentru grill folosesc de 4 luni si cu putina rabdare am ajuns sa fac niste fripturi excelente, parca e alta viata! nu am vazut nimic de fonta la Auchan, dar o sa re-verific cu atentie departamentul lor. pana atunci, insa, oftez cu gandul la o tigaie Vitesse… traiasca fonta!

    1. Nu mai ofta la tigăi Vitesse că îţi consumi degeaba energia. Sunt nişte chinezării pe care dai o avere.
      Mi-am cumpărat-o pe cea mică, portocalie, emailată doar în exterior (nu ştiu dacă mai e pe stoc), cu 78 lei (sper sa nu mă-nşel). Am folosit-o de vreo 2-3 ori şi când o scot s-o folosesc iar (la nici 2 luni de la achiziţie) văd că se deformase, la margine pe fund se formase o mulură, iar peretele se bombase exact „deasupra” mulurii. Cum mama mă-sii să se deformeze fonta stând degeaba. Am un tuci de fonta de la Ikea de 2 ani şi e mai bun ca la început – îmi face o pâine crocantă…
      M-am întors la kitchenshop cu tigaia şi manageriţa mă sună că tigaia n-are nimic, că nu e defect acela, că n-avea cum să apară ulterior, că e obligaţia mea să mă uit şi să nu cumpăr produse defecte (am fost 8 ochi când am cumpărat-o!), că tigăile alea toate sunt aşa că a vândut deja mi de tigăi şi toate au chestia aia. Cică nu mă afectează cu nimic. I-am explicat că mă afectează cel puţin la clătite, când se adună aluatul în gaura aia. Mi-a adus alta, pe care am refuzat-o, fiindcă avea foarte multe fisuri mici pe margine unde începe peretele. După vreo lună am primit alta, nici asta nu e perfectă, dar mi se acrise de kitchenshop.
      Fiindcă mă enervase atât de mult coniţa manager am vrut să contactez producătorul, Vitesse France, dar acesta nici măcar nu există. Pe tot www-ul nu găseşti absolut nimic despre el, iar pagina e scrisă doar în rusă, fără posibilitate de contact.
      Dacă alea ieftine-s jaf, măcar nu-ţi pare rău că ai dat atâţia bani. Eu am experienţe foarte bune şi cu produse foarte ieftine (însă nu cumpărate dub România). Sper că ţi-a fost de folos comentariul meu.

  8. Molnar-Kovacs Viorica says:

    Multumesc pentru informatii.Incetul cu incetul ajungem iar la tigaia bunicii din tuci.

  9. Pana la urma, ceaunul de tuci . tigaia de fonta, se spala bine de tot si se racaie pe dinafara si dinauntru sau nu?
    eu stiam ca ceaunul in timp se acopera de, hm, un …strat negru care de fapt ajuta cumva la gatit.
    totusi cand ne-a venit neamul danez (prin alianta) in vizita, a frecat indignat toate ceaunele bunicii de le-a scos ca noi, declarand ca asa ceva e neigienic si ca ce e aia, sa lasi ceaunul / tigaia sa se smoleasca de funingine.

    Deci pana la urma cum e? Eu una spal / razuiesc, dar nici nu am vase din fonta sau ceaun de tuci.

  10. Multumim. Dar am o intrebare: cum se arde corect o tigaie? si cum se ingrijeste corect?

    1. cum se masoara diametrul unei tigai ,interior sau pe margine.As comanda o tigaie din fier dar nu stiu cum se masoara diametrul.Am deja o tigaie mare din fier pentru paelia.Dar cum se intretine sa nu rugineasca.Dupa fiecare folosire rugineste putin,dar nu se lipeste nimic.

  11. De cele de ceramica, ce parere aveti? Am luat una de la Tefal si foarte greu m-am hotarat daca teflon sau ceramica…

  12. mie mi-a scos peri albi tigaia Delimano cu start ceramic. La primele utilizari a fost ok, apoi ceva s-a schimbat!:)) se lipeste ca naiba, mor de oftica, in ciuda reclamelor, mie mi se pare ca e fix pe dos! nu o mai recomand nimanui! in plus, am un pont de la OSIM, cum ca toate produsele de la tvshop, Delimano, ar fi un mare fas, sunt contrafacute. De unde trag si concluzia ca am luat teapa cu calitatea..

    1. Laurentiu says:

      Si cine e OSIM asta ?
      E serios?

    2. La fel am patit si eu cu o tigaie Delimano Ceramica Delicia.
      Dupa 2 utilizari se lipesc si ouale ochiuri, fie ca pui ulei sau nu.
      In schimb am luat o tigaie de la Cora, „no name”, din ceramica, pentru clatite, ieftina si e foarte buna.
      Personal am ajuns la concluzia ca tigaile Tefal sunt bune, insa nu fac nici pe departe banii.
      Cu aceeasi bani poti sa cumperi calitate mai buna de la alte marci care nu sunt asa mediatizate.

  13. Te rog, despre cutite niste sfaturi… ! Multumesc!

  14. Eu am de 5 ani o tigaie de inox cu fund dublu profesionala de 24cm pe care o folosesc la fripturi si la prajeli in ulei si functioneaza ca noua chiar si acum; de aproape 2 ani un wok teflonat de 30cm de la Ikea care se comporta excelent chiar si daca il folosesc de minim 4 ori pe saptamana; mai am o tigaie de clatite usoara, subtire cu margini joase si tot de vreo 2 ani una teflonata cu fund dublu cumparata din Kaufland cu vreo 40lei la promotie.

    Am mai avut si altele, insa astea s-au dovedit a fi cele mai potrivite pentru bucataria mea.

    Nu am tigaie de fonta, desi chiar mi-as dori una, insa ma retine intretinerea ei.

    1. veronica says:

      Buna ! Si eu am tigaie din inox cu fund dublu . Nu stiu cum s-o folosesc sa nu se mai prinda . Tu cum procedezi?

  15. Aş vrea să revin la întrebare pe care a pus-o Anca. Cum intreţii un wok de inox (unul bun) ca să nu se prindă carnea. În instrucţiuni spune să o arzi, apoi o ungi cu ulei după care o ţii 30 minute la foc mic. Şi asta înainte de prima utilizare După spălare obligatoriu trebuie uscata si dată cu ulei altfel rugineşte? Se pare că şi Gordon R. spunea că cea mai buna tigaie e cea din oţel inox. Ce zici?

  16. Adi, ziceai mai sus că „dacă arzi corect tigaia înainte de prima folosire, n-ai de ce să-ți mai bați capul cu ea”. În ce constă arsul ăsta?

  17. Ajută, ajută. Mulţumesc Adi. Ideea e dacă mai pot să-l ard încă o dată pentru iniţial l-am ţinut la foc mic 20 min (aşa scria la etichetă :). Oricum nu mai are culoarea iniţială, e un pic maro lucios pe fund :D.

    1. Adi Hădean Author says:

      sigur că mai poți. nu pățește nimic rău.

  18. Eu am o tigaie Scanpan, e antiaderenta, stratul antiaderent fiind din ceramica si titan. O am de peste 4 ani, folosesc si ustensile de metal pentru amestecare si nu are nici macar o zgarietura. Stratul de ceramica din interior…chiar e rezistent asa cum il „lauda” producatorul. Singura dificultate o intampin la clatite, nu am tigaie pentru clatite si o folosesc tot pe aceasta si e cam grea.
    Am avut si o tigaie ceramica cumparate din metro, parca, dupa 5-6 luni s-a ingalbenit stratul de ceramica alba si lipeste acum.
    E destul de scumpa tigaia mea dar.. am scapat de toate tefloanele din casa cu ocazia asta.
    Spui ca folosesti tigai teflonate, acum…nu stiu in ce masura povestile cu teflonul super toxic sunt adevarate dar mi-e mi-au intrat in cap si am renuntat la orice are teflon :)

  19. Tania Ţurcanu says:

    Va rog sa-mi raspunde-ti la o intrebare, poate banala, dar chiar nu ma pricep, tigaia din fonta si cea de aluminiu turnat sunt tigai diferite?

    1. Adi Hădean Author says:

      fonta și aluminiul fiind diferite (aluminiul e un metal, fonta e un aliaj de fier, carbon și alte elemente), tigăile sunt diferite și ele.

  20. tigae decenta durabila ne pretentioasa: http://www.amenajarihoreca.ro/2011/12/tigaie-prajit-otel-pret.html

    cu buget mare, 7 straturi aliaj: http://www.pentrugatit.ro/tigaie-7-ply-32-cm-demeyere-1-1
    echivalenta cu zepter,pret si calitate

  21. Constanteanul bucatar says:

    Oalele din fonta sunt sfinte. Tin cel putin 3 vieti de om daca nu sunt trantite si sparte. Nu aduc efecte adverse precum cele emailate ori teflonate. Niciodata nu mai gatiti in aluminiu si in ceaunele tiganesti din aliaj deoarece lasa emanatii toxice in mancare, in special in lichide. Iar efectele vin mai tarziu, in viata. Sunt unii care va incurajeaza. Insa este decizia dvs. sa aleget ce doriti. Pana la urma consumatorismul inseamna bruiarea mintii omului sa cumpere cat mai mult, chiar daca nu e sanatos. Mergeti pe fonta clasica. E mai greoaie, dar sanatoasa. Iar la cuptor gatiti in oale de lut deoarece este cel mai aproape de natura, iar gustul este incomparabil. Sanatate tuturor.

  22. Vararu Mihai says:

    Buna seara,
    Ca tot am deschis aceasta postare, as vrea sa va intreb ce parere aveti despre tigaia AMT Gastroguss. Azi am cumparato online si am auzit ca aceasta firma este cea mai buna din lume fiind premiata peste tot de ani buni, fiindca este evaluata de VKD(o asociatie mare de bucatari chef din Germania)si am fost curios de ea, mai ales pentru faptul ca ati spus cu cat este mai grea si mai scumpa cu atat mai buna. Acum cred ca ati auzit de aceasta tigaie si as vrea sa va cer opinia in legatura cu alegerea facuta. Multumesc mult!

  23. Buna ziua, vreau sa stiu daca este vreo diferenta intre TEFAL si TEFLON ?? Si daca da, care dintre ele este mai bun pentru gatit ?

  24. Inca o intrebare: Ati spus ca teflonul sa nu fie supus unei temperaturi mari, dar atunci cand gatim la flacara aragazului , nu este o temp. mare ? , sau regland flacara ,tigaia isi mentine calitatile ei . Multumesc !

  25. O alta intrebare : Vasele alea in care gatea bunica, din aluminiu , ei le spuneau tuci, dar nu erau din Tuci,pentru ca tuciul este f. greu, dar aceste vase nu sunt grele dar nici usoare, le mai gasim si acum prin piate ,pe la romi, tip cratite,tigai, ceaune. Am si eu cateva prin casa ramase mostenire :)si nu le-am aruncat, dar nici nu le folosesc .Aceste vase sunt bune pentru gatit ?

  26. Buna ziua

    Am o intrebare legata de tavile pentru cuptor
    mie imi arde foarte tare cuptorul in tava obisnuita a aragazului – mai ales cand fac rulada..trebuie sa stau cu ochii pe cuptor..ca altfel…..si asa tot o mai arde
    am facut intr o zi chec aperitiv intr o tava de fonta..pe care o am de vreo 15 ani…am de fapt patru tavi din acelea pentru cozonac….si nu mi a ars deloc checul…si cred eu din cauza faptului ca are fundul si lateralele groase
    Intrebarea mea este..unde pot gasi tavi de cuptor mari din fonta sau alt material..dar care sa fie groase…sa aiba fundul gros
    si cu pizza patesc la fel…arde jos ….si la mijloc nu e coapta…nu mi vine sa mai fac nimic din cauza asta. Probabil o sa mi iau..cand o sa mi permita bugetul…cuptor electric..
    Multumesc

  27. Am cumparat o tigaie ceramica delimano de la dedeman acum 6 luni la inceput mi-a placut cum merge dar de 2 luni lipeste mai rau decat una de tabla ,am dat pe 150lei,o mare teapa mi-am luat

  28. Sa fie tigaie simpla din fonta sau fonta acoperita cu email?
    http://www.next-shop.ro/Tigaie-fonta-Peterhof-PH-15749-28-d1166.htm
    mi-as dori una pentru uz zilnic, de la omleta pana la piept de pui , vita (ca pe gratar)

  29. Am cumparat tigaia de fonta din Auchan (47 lei) , nu este smaltuita; am tratat-o cum ati zis pe aici si da, este neaderenta , se comporta si ca un grill si pot sa-i pun capac , imi placeee …

  30. Daniel Gorban says:

    Mi-am cumparat un disc, din aliaj de aluminiu, cred, de la tigani, ca cel pe care l-ai prezentat in ‘Gratare de ied in Tara Maramuresului’. Vreau sa stiu cat e de nesanatos, si, cum ar trebui sa il ard, corect, inainte de intrebuintare. Multumesc!

  31. Daniel Gorban says:

    Sigur, ma intereseaza si intretinerea lui, „intre focuri”.

  32. Buna ziua, am o mare dilema…de ceva vreme incerc sa gasesc o tigaie in care sa pot gati fara ulei…..nici un strop….din pacate in toate prezentarile pe care le-am citit pana acum, se recomanda….putin ulei….exista tigaie care poate fi folosita fara ulei?????

    1. Foloseste protzapul.

  33. Frumoase comentarii!Va spun din proprie experienta:prima mea tigaie a fost de la Tefal,cumparata in anii ’90,cea cu baza tip fagure.10 ani m-a tinut pana s-a dus teflonul.Tot atunci am cumparat la ea un capac de inox cu aerisitor in maner.Si acum il mai am.Marfa de calitate!Intre timp,prostindu-se economia de piata am trecut la tigai din aluminiu teflonat.Mare greseala,mare bataie de joc in privinta sanatatii!Se stie ca si aluminiul si teflonul sunt otrava curata daca le folosesti in timpul gatitului.Dar nu numai ele.Ultima achizitie e o tigaie din fonta cu maner din inox.Maner care frige f.rau cand vrei sa iei tigaia de pe foc.Mai am un grill din fonta,extraordinar,dar manerul este protejat de un manson de cauciuc.Pretul nu cred ca este OK la 40-50 lei deoarece daca va uitati bine la produs o sa vedeti o gramada de imperfectiuni(material poros,turnare neuniforma,goluri,damburi si ce e mai grav si fisuri).Zilele astea o sa-mi comand de pe net o tigaie ceva mai scumpa,undeva la 170-200 lei.Din imagini reiese ca este un material(fonta)mai bine turnat,mai compact si mai durabil.Neaparat cu maner de lemn sau alt material care sa nu ma mai friga la degete.Am vazut ca multe firme vand tigai din fonta glazurata.Cautand pe net nu am gasit nimic despre acest material.Stie cineva ce este?

  34. Tudorache Ana says:

    Pentru plita cu inducție ce tigaie recomandați ? As vrea niște idei pentru că este recent achiziționată și acum cumpăr cele necesare.

  35. Adi, dar despre tigaile de la Ambition Pure Line ce poti sa ne spui? http://pureline.info/ sunt din aluminiu teflonat. este benefic sau daunator pt gatit?

  36. Andreea says:

    A auzit cineva De setul de gatit din otel inoxidabil de la Model Home? E destul de generos ca nr de piese, si pare destul de robust..Bine,si pretul e pe masura -3500 lei cu reducere,cica, de la 8500…nu stiu daca se comerciializeaza si altfel decat prin vanzare directa la prezentarile lor.. Fac si un demo la prezentare, pregatesc un gratar din piept de pui in 2 min si legumele tot asa, in cateva minute,.practic iti demonstreaza ca in 5 minute poti gati o masa sanatoasa…folosirea lor insa e cu dichis,mai ales ca sfatul lor este sa le folosesti la plita electrica..Stie cineva despre ce este vorba?

    1. Vedeti ca baietii actioneaza din nou prin tara, dar de data aceasta sub alta firma BERLINGER CLEAN SRL si cu alt produs ZILLINGER (made in China – 3500 RON).
      Nu le picati in plasa acestor tepari!

  37. Emanuela says:

    Bună, am şi eu o întrebare referitor la tigăile cu înveliş interior din ceramică. Are vreo importanţă culoarea ceramicii? Am luat astăzi o tigaie cu ceramică, cu capac şi ambalată (marca Nivella). Deci nu i-am putut vedea interiorul decât în imaginea de pe ambalaj. Iniţial am văzut în imaginea de pe una din tigăi că interiorul din ceramică albă, dar când am ajuns acasă, am observat că la tigaia pe care am ales-o arăta în imagine că e ceramică neagră. Până acum nu am mai văzut tigăi cu ceramică neagră. Să fie oare OK sau ar fi mai bine să merg să o schimb şi să-mi iau una albă? Încă nu am desigilat-o. Mă întrebam dacă nu cumva o fi altceva în loc de ceramică (dar sper că nu e cazul). Aştept păreri. Mulţumesc.

  38. filcu mirela says:

    cea mai adevarata tigaie este cea din fonta, inconvenientul fiind greutatea,in rest e ok

  39. Mi-am cumparat azi o tigaie ceramica gen grill mai mult datorita zvonurilor despre faptul ca teflonul ar fi nociv. Sper sa fie la fel de simplu de gatit ca si cea din teflon si sa nu fie nevoie sa pui prea mult ulei.

  40. neculaeasea costel cristiam says:

    Am o tigaie din aluminiu este f grea,dar se lipeste tot ce gatesc in ea!ce este de facut?

  41. Bună Adi. Am primit de curând niște tigai de cupru, (made in france) si as dori sa te rog să-mi zici cum sa le folosesc cu folos. Mulțumesc

  42. Becky Margescu says:

    Am 2 tigai din fonta care am primit de la străbunica, si îmi plac la nebunie. Sunt vechi si bine asezonate, si carnea iese foarte buna cu ele. Problema este ca sunt cam mici, si daca fac mai multă mancare trebuie in ture. As vrea sa cumpăr una mai mare, si ma interesează ceva de calitate cu suprafața foarte fin, dar nu vreau varianta cu email. M-ar interesa si ceva din inox pentru alte mâncăruri cum ar fi sos de spaghete sau omleta. Recomandați vreo marca mai buna, dar bu exagerat de scumpă? Am tot căutat pe internet, dar din poze e greu să-mi dau seama ce e bun.

  43. Catalina says:

    Ce parere aveti despre tigaile/oalele din granit? Aş dori sa cumpar un set pe care l-am vazut pe Alo shop insa nu stiu cat de ok sunt vasele din granit pentru sanatate. Nu am mai auzit nimic despre asta pana acum

  44. Catalina says:

    Descrierea lor e cam asa „Vasele de gatit Granit Line au o grosime optima a materialului pentru peretii laterali, astfel incat sa poata fi usor de manevrat si sa se poata obtine rezultatele dorite la prepararea mancarii. Produsele din aceasta gama sunt realizate din aluminiu forjat si au un strat protector cu efect de piatra in compozitia caruia nu sunt incluse metale grele precum plumb, crom sau mercur.” Pareri?

    1. Am achizitionat o astfel de oala.Pana acum 2 zile eram in extaz,nimic nu se prinde de ea,se curata si cu un servetel dupa ce fac mancarea…etc.Problema e ca am observat ca,desi nu am folosit obiecte metalice in ea,stratul de „granit”s-a zgariat de se vede metalul de dedesubt,intocmai ca la cea mai ieftina tigaie cu teflon.Asa ca sunt foarte dezamagita deoarece pretul a fost destul de piperat.

  45. Folosesc o tigaie grill ,,din fonta pura” asa spune reclama de pe cutia ei, inclin sa cred ca este din fonta pt. ca este foarte grea, problema cu ea este ca totusi fumega destul de tare, dar de lipit nu se lipeste nimic de ea. Am cumparato din Selgros de vre-o 3 ani, parca a fost in jur de 50 – 60 lei. Inainte am folosit un gril de aluminiu si ma cam chinuiam cu el ( l-am facut cadou lui soacramea) pt. ca se lipeau cam toate de el :) . Imi place sa gatesc de toate dar in special mancaruri la ceaun ( de fonta) am de la cel de 3L pana la cel de 60L si vreau sa va spun ca nu se compara gustul mancarii gatite la ceaun pe foc cu lemne cu nici un alt tip de mancare gatita in alt mod.Este parerea mea.

  46. Eu folosesc vase Zepter, sunt mai scumpe ce-i drept dar merita toti banii.Mancarea nu se lipeste, nu fac fum la frigere si nici abur la fiert.In plus mancarea se fiebe la foc mic si are un gust deosebit.

  47. MARE ATENTIE! In Romania nu mai este nicio fabrica de vase ce toarna fonta cu un continut corect de carbon. Fonta trebuie sa aiba intre 3 si 6 procente carbon, si se realizeaza doar in furnalele mari. Toate vasele de fonta din comert si de pe saituri ori este aluminiu ordinar ori este fonta retopita din calorifere. Dar prin retopire fonta pierde carbonul si se transforma intr-un otel banal ce va RUGINI. Fonta reala nu rugineste. Asa ca umblati si cautati ceauanele vechi comuniste facute la prima turnare. Cereti de la cine cumparati certificatul de compozitie al fontei. Sa vedem daca are vreunul asa ceva.

    1. Sunt de acord, am cele doua ceaune mari (unul la aprox. 60L si celalalt la vre-o 45L) aste sunt f. vechi, cred ca de pe vremea cand comunistii erau mai tineri.Ei bine astea nu ruginesc asa usor, dar totusi trebuie si ele sa fie unse putin altfel… Cat despre cele mai noi intradevar apare rugina foarte repede pe ele, dar daca le dai cu suficienta grasime sunt ok.

  48. Salut! Nu stiu daca sunt off-topic, dar am o intrebare: unde gasesc si eu o tava, nu tigaie, din inox, cu manere, care sa poata fi folosita si pe flacara de la aragaz, si in cuptor. Preferabil mai mare de 40 cm. Multumesc.

  49. Doresc sa achizitionez o tigaie din otel carbon cu grosimea de 3 mm. Firma ce o comercializeaza spune ca e tratata cu nano oil si ca e antiaderenta. Costa 82 de lei la diametrul de 28 cm. Sunt bune astfel de tigai?

    1. Salut,

      Iti recomand o tigaie integral din inox, pe care sa o poti folosi atat pe plita, cat si in cuptor. Sunt foarte multe preparate care se incep pe plita si se termina in cuptor si ai marele avantaj ca nu mai trebuie sa le muti in alt vas. Atentie insa, daca tigaia nu are maner detasabil, s-ar putea ca una de 28 diametru sa nu iti incapa in cuptor.

  50. Am primit cadou un set de oale HOFFMAYER , grele, cred ca sunt duble. Problema este ca tigaia lipeste chiar daca fac un ou si pun un strop de ulei. Gatesc la aragaz. As dori sa fac clatite fara ulei. Ce ma sfatuiti sa fac sa nu mai lipeasca? Va multumesc.

  51. Buna,
    Mi-am achizitionat o tigaie din fonta cu email la interior – si intrebarea mea este daca aceasta se mai trateaza.
    Nefiind fonta simpla ci cu email se mai arde ulei in ea?

    Multumesc mult

  52. Servus Adi,

    Poți sa-mi spui dacă tigaile din cupru acoperite cu stratul ceramic sunt sănătoase și de calitate sau nu ? Sunt confecționate de Livington Copperline Deluxe.
    Mulțumesc anticipat și aștept un răspuns.

  53. constantin says:

    Salut Adi,
    Daca tot ai pastrat deschisa aceasta pagina, ar fi o dovada de respect sa-i respecti pe cei care o viziteaza si pun intrebari, nu crezi?
    Multumesc!

  54. Recomand tigaia Senior de la Ikea. Este din fonta, emailata, diametru 28cm, garantie 25 ani. Costa 99.90 lei. Atentie: este foarte grea!

  55. Dorin David says:

    Adi ,
    Recomanzi tigaia tefal pentru uz cruent (3-4 ori /saptamana) sau ai recomanda alta tigaie?Daca da ce marca sau tip anume.
    eu foloses Tefal de ani buni la frecventa mentionata am incercat mai multe tipuri dar la 1an si cateva luni trebuie sa renunt la ele finca stratul antiaderent isi schimba culoarea si nu mai este nici asa de anti.
    daca nu se poate raspunde pe blog din motive publicitare, atunci rog macar un raspuns „anonim” pe mail.
    Multumesc

    1. Salut, am înlocuit „draga” mea tigaie de la TEFAL, având suspiciuni serioase că gătitul pe un strat de plastic ( teflon) ar fi chiar sănătos. I-a luat locul o tigaie de oțel carbon de la ” de Buyer – mineral B”. Asezonata corect e absolut senzațională, plăcerea de a găti e…. Uau
      Recomand fără rezerve!

  56. Foarte bun articol, multumesc pentru sfaturi.

  57. Zamfir Diana Ioana says:

    Buna ! Imi recomandati oalele si tigaile Neoflam ? Aluminiu cu invelis ceramic. Doresc sa achizitionez cel putin doua oale , doua tigai. Ma intereseaza foarte mult din punct de vedere sanatate pentru ca intentionez sa gatesc in ele pentru fetita mea. Va multumesc anticipat.

  58. fonte şi iar fonte, că întreba cineva mai sus:
    http://shop.turnatoriefonta.ro/

  59. Intr-adevar, la inceput credeam ca doar tigaile foarte scumpe sunt bune, dar dupa am realizat ca cel mai important e ca tigaia sa iti ofere doza necesara de sanatate si sa iti fie utila si pe aragaz, dar si in cuptor sau pe gratar.

  60. Am cumparat o forma de nuci din piața de aluminiu cica,cand am vrut sa fac fursecurile,am spalat forma si am pus o la ars,dupa 5 minute s a topit pe jumătate!Oare din ce mama naibii era făcută?Uite asa ne otrăvim!Din piața nu mai cumpar nimic!

  61. Teodor David-Laurențiu says:

    Eu sunt foarte mulțumit de vasele de la LAVA, turcești, fontă, au propria fabrică, dar am mai luat două tigăi foarte importante una din fontă de la LODGE, iar una din oțel carbon, made in AMERICA, foarte mulțumit, este ce trebuie.

  62. Ca fapt divers: cea mai buna tigaie din lume…. nu v-o permiteți voi!

    Este turnată din argint pur, este foarte grea (subliniez FOARTE! chiar iti trebuie forță) si costă mii de euro! Dar se lasă moștenire, se trece în testament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.
Close