Pentru un contrast potrivit, aduc împreună culori şi gusturi din bucătăria asiatică, într-un prȃnz perfect, cu iz de sărbătoare. Chutney de ananas, jambon la cuptor şi orez este un fel de mȃncare gătit lent, ce necesită timp şi multe vase de spălat la urmă, a cărui savoare adună negreşit familia şi prietenii în jurul mesei. Chutney-ul de ananas dulce acrişor scoate în evidenţă carnea albă piperată, lȃngă o porţie aromată de orez brun, linte verde şi ceapă caramelizată. Rezultatul este o explozie de arome şi gusturi ce se echilibrează perfect în farfurie.
Ingredientele pentru jambonul la cuptor, cu crustă
(pentru 4 porţii)
- 1 felie de jambon de aproximativ 1 kg;
- 2 linguriţe de boabe de piper roz;
- cȃte 1 linguriţă de boabe de piper verde şi negru;
- 1 linguriţă de seminţe de chimen;
- 2 linguriţe de boia afumată;
- 2 linguriţe de sare;
- 3-4 căţei de usturoi;
- 2 linguri de muştar Dijon;
- 3 linguri de ulei de măsline;
- 300 ml supă de legume sau pui;
- 2-3 frunze de dafin;
- cȃteva crenguţe de cimbru şi rozmarin;
- 3 linguri de duceaţă de merişoare sau miere.
Ingredientele pentru chutney-ul de ananas
- 450 g pulpă de fruct şi 100 ml suc, de la 1 ananas de aproximativ 1,2 kg;
- 50 g stafide aurii;
- o bucată de ghimbir proaspăt (40 g);
- 2 cepe roşii medii;
- 2 căţei de usturoi;
- 1 ardei gras roşu;
- 1 ardei iute verde mic;
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui;
- cȃte o jumătate de linguriţă de praf de chilli şi turmeric;
- 4 linguri de zahăr brun;
- 4 linguri de oţet de mere şi miere;
- 2 linguri de zeamă de lime;
- cȃteva frunze de coriandru proaspat;
- sare după gust
Ingredientele pentru garnitura de orez brun
- 250 g orez brun;
- 100 g linte verde;
- 100 ml ulei de măsline;
- 4 căţei de usturoi;
- 2 cepe galbene;
- seminţele de la 4 păstăi de cardamom;
- 1 stea de anason;
- 400-500 ml supă de pui sau de legume, ori apă;
- sare după gust.
Pregătirea jambonului la cuptor
Am spălat felia de carne, am tamponat-o cu un prosop de bucătărie curat şi am crestat de jur împrejur porţiunea cu piele pentru ca bucata de carne să nu se strȃngă în timpul gătirii. Într-un mojar, am zdrobit boabele de piper şi chimen, apoi am adăugat, restul condimentelor, usturoiul pisat, sarea, uleiul şi muştarul şi am amestecat totul bine. După ce am uns carnea pe ambele părţi cu această marinadă, am aşezat-o într-o tavă de sticlă termorezistentă cu capac şi am ţinut-o în frigider vreo două ore. Între timp, m-am apucat de prepararea chutney-ului.
Prepararea chutney-ul de ananas
Acest chutney condimentat se poate face cu mai mult timp înainte de servire, păstrȃndu-se pȃnă la 2 săptămȃni în frigider, şi pe poate mȃnca rece sau încălzit. Este perfect şi cu coaste la grătar sau cu muşchiuleţ crocant.
Am curăţat ananasul de coajă şi cotor şi am tăiat cubuleţe trei sferturi din el (plus, minus 450 g de pulpă). Cu ajutorul unui storcător de fructe am stors o parte din fructul rămas pentru a obţine aproximativ 100 ml de suc. Am curăţat şi tăiat mic legumele, am tocat frunzele de coriandru şi le-am pus deoparte.
Într-o cratiţă, am încins uleiul la foc mediu şi am sotat ceapa timp de 3 minute amestecȃnd continuu. Apoi am adăugat condimentele, cubuleţele de ghimbir, usturoi ardei gras şi ardei iute şi le-am amestecat pe foc timp de 2 minute. După ce am pus în cratiţă ingredientele lichide, zahărul, ananasul şi stafidele, am redus focul la minimum şi am gătit totul pentru încă 15 minute, amestecȃnd din cȃnd în cȃnd, pȃnă cȃnd fructele şi legumele s-au înmuiat destul. Am stins focul, am adăugat sare după gust şi coriandru la servire.
Prepararea jambonului la cuptor, în crustă
Mai întȃi, am preîncins cuptorul la 200 de grade celsius. Am scos tava din frigider şi am lăsat-o un timp pe masa din bucătărie pentru ca bucata de carne să ajungă la temperatura camerei înainte de a o pune în cuptor. Am topit nişte cuburi îngheţate de supă de pui – un ingredient simplu făcut în casă, pe care îl folosesc ca înlocuitor al apei şi ca bază pentru diferite mȃncăruri, ce îmbogăţeşte gustul din farfurie. Am turnat uşor supa de pui în tavă, avȃnd grijă să nu spăl condimentele de pe carne. Am aruncat în tavă şi foile de dafin, frunzele de cimbru şi crenguţa de rozmarin, apoi am acoperit tava cu capacul şi am lăsat-o în cuptor timp de aproape o oră.
Între timp, am pregătit garnitura de orez, a cărei preparare o găsiţi mai jos.
După prima oră în cuptor, am lăsat să se scurgă pe cadran încă 30 de minute, în care carnea a început să se rumenească frumos, fără capac. Din cȃnd în cȃnd, am turnat sos din tavă peste carne, pentra a nu o lăsa să se usuce. Am întors carnea pe cealalată parte, am uns-o deasupra cu dulceaţa dulce-acrişoară de merişoare şi am lăsat-o în cuptor încă 20 de minute – la 220 de grade, de data asta. La final, în tavă s-a format un sos delicios, iar carnea a căpătat o crustă faină, devenind moale şi fragedă în interior. Dacă nu se consumă imediat, carnea poate fi savurată şi rece, în sandviciuri sau ca umplutură pentru plăcintă.
Prepararea garniturii de orez brun, linte verde şi ceapă caramelizată
Ieftină, săţioasă şi aromată, îmi place această garnitură şi ca fel de mȃncare principal. De data aceasta, am ales să o pun pe farfurie alături de carne.
Într-o oală cu apă fiartă, puţin sărată, am pus lintea şi am continuat fierberea timp de 20 de minute, la foc mic. Am scurs-o şi am pus-o deoparte.
Am tăiat ceapa fideluţă şi am sotat-o la foc mic, în 60 ml de ulei încins în prealabil într-o tigaie, amestecȃnd din cȃnd în cȃnd. După aproape 25 de minute, ceapa s-a caramelizat şi am pus-o deoparte, cu tot cu uleiul rămas în tigaie.
Separat, într-o cratiţă încăpătoare, am încins restul de ulei, am adăugat condimentele şi orezul brun şi am le-am sotat timp de 3 minute pȃnă cȃnd boabele de orez au început să pocnească, iar condimentele să-şi elibereze aromele. Apoi am turnat supa, am adăugat un praf de sare şi am lăsat totul la fiert sub capac, cu focul redus la minimum. După 50-60 de minute, orezul a fiert, însă timpul de fierbere depinde de tipul de orez. Am lăsat orezul la odihnă, sub capac, timp de 10 minute, apoi l-am amestecat uşor cu ceapa caramelizată şi cu lintea fiartă. Înainte de servire, am adăugat cȃteva picături de ulei de măsline.
Sper că v-am făcut poftă de această reţetă de chutney de ananas, jambon la cuptor şi orez şi că o veţi încerca cȃt de curȃnd. Este o adevărată provocare pentru papilele gustative, ce nu se pot hotărî dacă au de a face cu ceva dulce-acrişor, sarat sau uşor iute şi piperat.